Što je antioksidativni učinak i kako pomaže koži

Što je antioksidativni učinak i kako pomaže koži

Antioksidansi u kozmetičkim proizvodima pomažu koži da se obrani od oštećenja stanica, odnosno slobodnih radikala koji ih uzrokuju. Iako se slobodni radikali sasvim prirodno pojavljuju u ljudskom tijelu, postoje svakodnevni okidači koji pospješuju njihovo brže djelovanje. To su nezdrav način života, prečesto izlaganje suncu, izloženost zagađenom zraku. Sposobnost kože da se obrani od utjecaja vanjskih čimbenika smanjuje se prirodnim procesom starenja. U pravom trenutku zato donosimo popis antioksidansa kako bismo vas upoznali s njima, kao i načinima na koje pomažu koži.

Koža (naprosto) voli vitamine

Kao što našem organizmu treba prehrana puna različitih vitamina, tako ih se ni koža ne može zasititi. Svaki od njih ima različito djelovanje i na svoj način pomaže pri ostvarivanju zdravog i blistavog izgleda kože. Vitamin E poznat je po svojoj sposobnosti pomaganja pri obnavljanju kože prilikom fotooštećenja, a također pomaže u poboljšavanju učinkovitosti ostalih antioksidansa, pa se često nalazi u kombinaciji s vitaminom C i resveratrolom.[1] Mi smo ga uvrstili odmah na početak Professional njege, u Mikroemulziju, kako bi koži osim nježnog čišćenja pružili i dodatak prijeko potrebnih vitamina i pomogli joj u obrani od vanjskih elemenata.

Jedan od najpopularnijih vitamina, poznat po svojoj sposobnosti posvjetljivanja hiperpigmentacijskih mrljica je vitamin C.[2] Njegov derivat – etilirana askorbinska kiselina naći ćete u Vitaminskom serumu C+. Odabrali smo ga zato što je puno nježniji prema koži i mogućnost za iritaciju je puno niža u odnosu na proizvode s L-askorbinskom kiselinom. Usto se može kombinirati i s niacinamidom!

Upravo je niacinamid, odnosno vitamin B3 posljednji vitamin koji smo uključili u našu Professional kolekciju. Ovaj će vitamin ujednačiti ten i teksturu kože, smanjiti pojavu postupalnih mrljica i djelovati na regulaciju lučenja sebuma. Izvrsno djeluje i na jačanje barijerne funkcije, pomaže kožu očuvati hidratiziranom... Pravi multipraktik!

Tu su i razni antioksidansi biljnog podrijetla

Nisu vitamini, a ipak su koži prijeko potrebni.... Pogađaš, riječ je o bioflavonoidima. Tvari inače prisutne u biljkama, zaslužne za specifično obojenje njihovog lišća ili plodova, blagotvorne su za kožu. Prirodni izvori resveratrola, izuzetnog antioksidansa mogu se naći u grožđu, vinu, borovnicama i brusnicama, kikirikiju, pistaciju, a nalazi se i u kakau i tamnoj čokoladi.

Resveratrol spada u bioflavonoide koji izuzetno dobro utječu na posvjetljivanje kože, a ujedno omogućuju i bolju apsorpciju vitamina C. Posebno je poznat po umirujućem učinku i prevenciji upalnih stanja kože čime umanjuje nastanak raznih nepravilnosti u vidu prištića i akni. Baš je zato dio formulacije u Vitaminskom serumu R2. Zajedno s retinil palmitatom i hijaluronskom kiselinom doprinosi čvršćem i blistavijem izgledu kože.

Za sve one željne dodatnih informacija o resveratrolu i molekuli mladosti, više o ovom sastojku možete pročitati Zašto je resveratrol (dobro čuvana) tajna mladolikosti.

Antioksidans koji koža tek otkriva

S druge strane, neki su antioksidansi već dugo prisutni u prehrani i suplementaciji, a svoje mjesto u kozmetici tek pronalaze. Jedan od njih je astaksantin. U pitanju je pigment koji se u prirodi javlja u biljkama i mikroalgama, a pripada skupini karotenoida. Zbog toga ga karakterizira bogata i raskošna narančasta boja! Ima izniman učinak protiv fotostarenja i u prevenciji hiperpigmentacija, ali i stvaranja prvih bora.

U Vitaminskom serumu RA pionirski je primijenjen u njezi kože. Nosi ključnu ulogu u obnovi, a zajedno s retinaldehidom smanjuje utjecaj slobodnih radikala na kožu. Osim što će djelovati inhibirajuće na proizvodnju melanina, astaksantin pomoći će koži u održavanju prijeko potrebne vlage.

Umanjuju gubitak vlage, djeluju na prevenciju UV oštećenja...

Antioksidativnim učinkom ublažit će se posljedice oksidativnog stresa, odnosno antioksidansi će omogućiti koži bolju zaštitu, osigurati joj hidrataciju i smanjiti mogućnost transepidermalnog gubitka vlage, poznatijeg kao TEWL. Topikalna primjena, za razliku od oralnog unosa antioksidansa, omogućuje tkivu pristup većim koncentracijama ovih sastojaka i smanjuje se mogućnost nuspojava u odnosu na druge organe u tijelu.[3]

Uz sve što antioksidansi pružaju, valja znati kako njihovim dodavanjem u rutinu, kao i uvođenjem kreme za zaštitu od sunca kožu možete iz temelja transformirati - učiniti svježijom, zaglađenijom i utegnutijom.

----------------

[1] Jens J.Thiele, SwarnaEkanayake-Mudiyanselage, Vitamin E in human skin: Organ-specific physiology and considerations for its use in dermatology, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/ posjećeno 20.1.2022.

[2] Hira Khan, Naveed Akhtar, Haji M Shoaib Khan, Atif Iqbal Arshad, Muhammad Naeem, Muhammad Sohail , Atif Ali, Fatima Rasool, Zarqa Nawaz, Synergistic effects of ascorbyl palmitate and sodium ascorbyl phosphate loaded in multiple emulsions on facial skin melanin and erythema content. https://www.researchgate.net/profile/ posjećeno 20.1.2022.

[3] Roger L. McMullen, Ph.D., Delivery Systems for Antioxidants https://nyscc.org/blog/delivery-systems-for-antioxidants/ posjećeno 20.1.2022.

Natrag na blog