Kako njegovati kožu u trudnoći

Kako njegovati kožu u trudnoći

Imaš posložene korake njege, koristiš aktivne sastojke ili tek krećeš sa skincareom, razlike nema. U trudnoći je kožu ipak potrebno njegovati na pomalo drukčiji način. U gotovo svakoj rutini potrebno je napraviti male prilagodbe i usvojiti kompromise. Na što sve obratiti pažnju i koje sastojke ipak izbjegavati, donosimo u nastavku.

Prilagodi rutinu čišćenja kože

Tijelo u trudnoći prolazi kroz čitavu buru promjena. Mijenja se hormonalna slika, povećava se volumen krvi, apetit ili kontinuirano raste ili skroz nestaje, probava postaje pomalo nepredvidiva. Nije ni čudo da se svaka ta promjena najčešće očituje i na koži. Koji su mogući scenariji?

Professional

Prvenstveno, koža može postati generalno osjetljivija i često sklonija mašćenju i začepljenju pora. Zbog toga je važno, odmah od početka, prilagoditi rutinu njege kože. Kreni od čišćenja – sad je pravo vrijeme da uvečer uvedeš nježno, a neisušujuće dvostruko čišćenje kože. Uklanjanje šminke uljnim čistačem poput Mikroemulzije olakšat će ti rutinu, a koži dozvoliti predah od trljanja blazinicama. Uljni čistač samo nanesi suhim dlanovima na suho lice, umasiraj i isperi. Zatim nastavi s drugim korakom, gel čistačem kao što je Amino gel. Ujutro je dovoljno umiti kožu uz eventualno malo gela.

Obavezno uvedi namjenski proizvod za zaštitu od sunca

Koža postaje i sklonija hiperpigmentaciji, odnosno pojavi melazme. Posebno je to istaknuto na području lica, vrata, dekoltea i ruku. Uvijek educiramo o važnosti prakticiranja redovite, obilne i pažljive zaštita od sunca tijekom cijele godine. U trudnoći je svjesnost o opasnostima UV zračenja još i važnija.

Ako želiš spriječiti nastanak mrlja, ali i drugih nedaća koje nam može priuštiti nezaštićeno izlaganje suncu, SPF ujutro nezaobilazan je korak. Puderi i BB kreme sa zaštitnim faktorima najčešće nisu dovoljni, što zbog samih formulacija, što zbog načina nanošenja. SPF je potrebno nanijeti obilno, ravnomjerno i obnavljati po potrebi. Ovdje smo pisali više o mitovima vezanima uz zaštitu od sunca. Ne zaboravi dodatno zaštititi nadusnicu; to je područje na kojem se najviše znojimo, brišemo i dodirujemo. Prilikom odabira proizvoda obrati pažnju na kreme koje lako mijenjaju dnevnu kremu u rutini, poput Professional fluida za lice SPF 30 ili Sun Cream kreme za lice SPF 30.

Osloni se na aktivne sastojke kao što su vitamin C ili niacinamid

Postavlja se pitanje što se u trudnoći od aktivnih sastojaka, odnosno od tvari koje imaju ciljano djelovanje na kožu, preporučuje koristiti, a što je ipak dobro izostaviti. Dobra je vijest da se gotovo svi Olival proizvodi mogu koristiti tijekom trudnoće. Iako je riječ o proizvodu koji se ispire s kože i postotku salicilne kiseline kao aktivnog sastojaka koji nije maksimalan (samo 1% naspram 2% maksimalnog postotka), preporučljivo je preskočiti korištenje Mikroeksfolijanta. Također, potrebno je izostaviti i Vitaminski serum R² i Vitaminski serum RA zbog retinoida u sastavu. Pojedini namjenski gelovi za kožu također nisu pogodni za korištenje u trudnoći zbog visokog udjela mentola i kamfora.

Što onda koristiti? Preostaje ti čitav spektar izvrsnih aktivnica! Vitamin C, hijaluronska kiselina, ferulična kiselina, peptidi, niacinamid, ektoin... Svi ovi sastojci pogodovat će koži kojoj je potreban tretmanski učinak. Ako ne želiš odustati od korištenja kiselina za eksfolijaciju, izvrstan odabir je noćni tekući eksfolijant. Piling tonik AHA PHA nježno će ukloniti odumrle stanice kože, vratiti mekoću i ujednačiti ten.

Posebno ističemo i moćnu kombinaciju antioksidansa u Vitaminskoj emulziji C+ koja će osnažiti kožu ujutro uz SPF i upotpuniti zaštitu od sunčevih zraka. Masnoj koži sklonoj začepljenju pora odgovarat će Vitaminski serum B3, dok će Hijaluron hidrator 4H izvrsno vratiti vlagu dehidriranoj koži. 

Pripazi na izbor (prirodne) deo zaštite

Trudnoća je i vrijeme kad razmišljamo o prirodnijim alternativama svakodnevne kozmetike kao što su dezodoransi. Osjetljiva koža javlja se se i na području pazuha, a dodatno je podložna iritaciji zbog, primjerice, češćeg i obilnijeg znojenja. Sto posto prirodni deo stickovi bez aluminijevih soli i sode bikarbone neće spriječiti prirodnu pojavu znojenja, ali će nježno i na prirodan način (uz prah bambusove stapke) neutralizirati i ublažiti popratne neugodne mirise. Dodatni je plus taj što su prirodni deo stickovi NATRUE certificirani, što znači da prolaze dvostruki standard za kozmetiku.

Prirodni deo stick

Redovito njeguj kožu tijela

Ono što zasigurno znamo jest to da strije nije u potpunosti i u svakom slučaju moguće izbjeći, naročito ako je u podlozi svega prisutna genetska predispozicija i/ili tanja koža sklona pucanju. Ipak, kontinuitet u svakodnevnoj njezi čini čuda za mekoću i elastičnost, ali i za naš osjećaj njegovanosti i zadovoljstva koji s njime dolazi. Za njegu možemo birati suha ulja koja će se brzo upiti bez mašćenja, poput Čarobnog suhog ulja ili pak nešto hranjivija mlijeka kao što je Ružino mlijeko za tijelo. Dobar trik jest i njegu nanositi slojevito. Jednom tjedno "posudi" Hijaluron hidrator 4H iz rutine njege lica, nanesi ga na još vlažnu kožu trbuha i zatim vlagu "zaključaj" mlijekom za tijelo. Oduševit će te glatkoća i brzina kojom te napušta osjećaj zatezanja i "uske kože".

Natrag na blog