VODIČ: Sve što trebaš znati o vitaminu C u njezi kože

VODIČ: Sve što trebaš znati o vitaminu C u njezi kože

Vitamin C već je dobro poznat član mnogobrojnih skincare rutina, ali novi oblici i suvremene formulacije iz dana u dan doprinose sve široj popularizaciji ovog sastojka u njezi kože. U vodiču doznaj sve što trebaš znati o vitaminu C, njegovim naprednim oblicima, djelovanju i učincima, kao i koji serumski proizvod iz Professional kolekcije odabrati prema tipu i stanju kože. 

Vitamin C je poput superhrane za kožu

Ovaj poznati sastojak u njezi kože slavu nije stekao slučajno. Vitamin C donosi razne dokazane benefite poput osvježavanja tena i ublažavanja mrlja. Kožu energizira, vraća joj sjaj i mladenački izgled. Ono što je važno naglasiti jest da nisu svi vitamini C, pa tako i proizvodi koji se na njima temelje, jednakih svojstava i performansi.

Vitaminski serum C+ i emulzija C+

Možda i najpoznatiji oblik vitamina C jest askorbinska kiselina. Međutim, iako izvanrednog aktivnog djelovanja i potentnosti, čista askorbinska kiselina je vrlo nestabilna, lako oksidira i u mediju (samom proizvodu) zahtijeva nizak, kiseo pH kako bi bila učinkovita. Zbog svega navedenog nije najbolji odabir za osjetljivu kožu.

Zašto se vitamin C našao u našim rutinama

Za ovaj vitamin ponajviše znamo iz nutricije; potreban nam je za pravilno funkcioniranje organizma. U njezi kože također dokazano donosi značajna poboljšanja. Prvenstveno je antioksidans koji štiti kožu od oksidativnog stresa donirajući elektrone koji neutraliziraju slobodne radikale. To je izuzetno važno u okolišu u kojem smo okruženi smogom, dimom cigareta i najvažnije, UV zračenjem. Štoviše, stručnjaci preporučuju korištenje proizvoda za zaštitu od sunca u sinergiji s antioksidansima, a vitamin C je tu najbolji izbor. Ne apsorbira UV zrake, već pruža fotoprotektivno djelovanje čime zaštita od sunca postaje cjelovita i optimalna.[1]

Vitaminski serum i emulzija C+

Vitamin C potiče i sintezu kolagena, dugoročno djelujući na čvrstoću, punoću i tonus kože. Djeluje i protuupalno, zbog čega može pomoći koži s aknama i rozaceom, a još jedno važno djelovanje je i ono depigmentacijsko. Umanjuje proizvodnju melanina i time smanjuje mogućnost nastanka hiperpigmentacije, uz ublažavanje postojećih. Baš zbog ublažavanja proizvodnje melanina u rutini je uz vitamin C potrebno i poželjno imati i SPF. Učinak u praksi, naravno, ovisi o obliku vitamina C i cjelokupnoj formulaciji.

Otkrij najnapredniji vitamin C današnjice

U potrazi za onom pravom sinergijom, formuliranje vitaminskih proizvoda s vremenom se okrenulo od klasične askorbinske kiseline drugim oblicima (derivatima) vitamina C kao što su natrijev askorbil fosfat (SAP), askorbil glukozid (AA-2G), magnezijev askorbil fosfat (MAP) itd. Takvi su derivati znatno otporniji na oksidaciju, a zbog više pH vrijednosti koje trebaju za stabilnost i učinkovitost odgovaraju i osjetljivoj koži. No, kako napreduju i proizvodi, napreduju i saznanja o oblicima vitamina C. Kroz godine pojavljuju se sve napredniji derivati, stabilniji i moćniji. Trenutno najnaprednijim oblikom svakako možemo nazvati etiliranu askorbinsku kiselinu (EAA; 3-O-Ethyl Ascorbic Acid).

Vitaminski serum C+

Njezina modificirana molekulska struktura (s etilnom grupom na poziciji trećeg atoma ugljika) doprinosi boljoj zaštiti molekule od oksidacije. Jedan je od najstabilnijih derivata vitamina C uopće. Etilirana askorbinska kiselina donosi sve benefite klasične askorbinske kiseline uz drukčiji i neutralniji pH potreban za aktivnost. On ujedno pogoduje i osjetljivijim tipovima kože. Ima značajno povećanu stabilnost, ali i bolju raspoloživost i dugotrajniju učinkovitost. Zbog neutralnog pH, proizvodi s ovim vitaminom C mogu se kombinirati s niacinamidom čak i u istoj rutini budući da ne dolazi do kolizije različitih pH vrijednosti i hidrolize niacinamida koja može uzrokovati crvenilo.

Potraži proizvode koji sadrže feruličnu kiselinu i vitamin E

Osim oblika vitamina C, važna je cjelokupna formulacija. Već ustaljenom i visokoučinkovitom formulom pokazala se kombinacija etilirane askorbinske kiseline, ferulične kiseline i vitamina E. Svaki respektabilni serum morao bi sadržavati ovaj trio sastojaka. Ferulična kiselina i vitamin E vrijedni su sastojci u njezi kože, ali i u formulaciji s vitaminom C u kojoj pomažu očuvati stabilnost i potentnost ovog vrijednog sastojka. Ferulična kiselina pokazuje izuzetno antioksidativno svojstvo, a zanimljivo je da ono jača upravo izlaganjem UV zračenju. Zbog toga je korisna u proizvodima koji se nanose ujutro uz SPF. S druge strane, vitamin E također je, zbog snažnog djelovanja na slobodne radikale, zlatni standard kozmetike kojom se nastoji djelovati protiv preuranjenih znakova starenja.

Vitaminska emulzija C+

Dodatni antioksidansi svakako su poželjni. Olival Professional Vitaminski serum C+ tako sadrži i trokserutin koji pojačava apsorpciju vitamina C, potiče obnavljanje i ublažava crvenilo, ektoin koji jača prirodnu barijeru kože i hijaluronsku kiselinu za hidrataciju. Idealan je za normalnu, mješovitu i masnu kožu sklonu dehidraciji.

Vitaminska emulzija C+ uz magični trio sastojaka sadrži i camu camu ekstrakt kao dodatni bioraspoloživ izvor vitamina C, ali i drugih minerala, šećera, amino kiselina i voćnih kiselina. Svojim učinkom pozitivno utječe na čvrstoću, elastičnost, tonus i luminoznost. Formulaciju zaokružuje kompleks ceramida koji su slični prirodnim svojstvima kože i potpomažu samoregulaciji vlažnosti i otpornosti. Bit će odličan izbor za suhu, normalnu i zrelu kožu sa znakovima starenja.

Kad se (i kako) preporučuje koristiti

Jedno je sigurno – vitamin C nije zabranjen u rutini njege kože prilikom boravka na suncu. Stari mit već je mnogo puta prevaziđen mnogobrojnim dokazima koji govore u koriste jačanju fotoprotektivnog potencijala i poboljšanju zaštite kože od sunca upravo kroz snažno antioksidativno djelovanje, čak i tijekom ljeta [2]. Ujedno, jutro je idealno vrijeme za antioksidativnu njegu uz minimalno SPF 30  budući da time ostavljamo mjesta za druge aktivne sastojke poput retinoida i kiselina u večernjoj rutini, čime smanjujemo i mogućnost iritacije.

------------------------------------------------

[1] Pumori Saokar Telang. Vitamin C in Dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013 Apr-Jun; 4(2): 143–146. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/, pristupljeno 24.8.2022.

[2] D Darr 1, S Dunston, H Faust, S Pinnell. Effectiveness of antioxidants (vitamin C and E) with and without sunscreens as topical photoprotectants. Acta Derm Venereol. 1996 Jul;76(4):264-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8869680/, pristupljeno 24.8.2022.

Natrag na blog