• Njega lica

  • Njega tijela

  • Njega kose

  • Zaštita od sunca i komaraca

  • Posebna njega

  • Certifikati i standardi

Čišćenje lica

Što je dvostruko čišćenje lica i koje proizvode koristiti?

Dvostruko čišćenje lica jest čišćenje u dva koraka koji se odnose na odstranjivanje šminke i većih (vidljivijih) nečistoća, a potom umivanje i čišćenje od ostataka šminke i manjih (oku nevidljivih) nečistoća. 

Dvostruko čišćenje često se naziva i double cleanse ili DC metoda. Temelji se na principu "slično sa sličnim". Uzimajući u obzir da su UV filtri i šminka topivi u masnoći, u prvom je koraku dobro masnijim proizvodom ukloniti sve slojeve s lica, a zatim ostatke umiti uz pomoć proizvoda na bazi vode.

Odabir proizvoda ovisi o dosadašnjim navikama, tipu kože i preferencijama kozmetike (prirodna, konvencionalna). Za prvi korak tako se mogu koristiti Micelarna otopina Smilje, Micelarna otopina 2u1 Smilje, Njegujuće mlijeko Smilje ili Professional Mikroemulzija, dok se za umivanje lica preporučuju Micelarni gel Smilje, Micelarna pjena Smilje ili Amino gel.  

Zašto Micelarni gel i pjena Smilje, kao i Amino gel ne uklanjaju šminku u potpunosti?

Kako su namijenjeni umivanju lica u drugom koraku čišćenja kože, Micelarni gel, Micelarna pjena Smilje i Professional Amino gel nisu zamišljeni kao proizvodi koji će u potpunosti ukloniti dekorativnu kozmetiku, naročito kad su u pitanju puder i vodootporna maskara.

Preporučujemo da u tom slučaju u rutinu uvrstite dvostruko čišćenje lica.

Može li se Mikroemulzija koristiti na očima?

Mikroemulzija je formulirana tako da se koristi na cijelome licu, uključujući i oči. Otapa svu šminku - puder, maskaru, olovku za obrve. Koristi se tako da se suhim dlanovima nanosi na suho lice, umasirava i ispire, bez korištenja blazinica.

Može li se u čišćenju koristiti samo jedan proizvod?

Tehnički, može, no to ovisi o vašim navikama, načinu šminkanja, jačini lučenja sebuma i slično.

Primjerice, suhoj koži koja se ne šminka odgovarat će samo umivanje vodom ujutro i umivanje Amino gelom uvečer. Mješovitoj koži koja se ne šminka ponekad je uvečer dovoljna samo Mikroemulzija.

Napominjemo da je kod korištenja zaštite od sunca, zbog adekvatnog uklanjanja SPF-a potrebno dubinsko čišćenje i u tom je slučaju double cleanse metoda idealan odabir.

Pilinzi i eksfolijanti

Mogu li se kombinirati pilinzi Smilje i Professional eksfolijanti?

Korištenje u istoj rutini nije preporučljivo. Idealno je odabrati jedan tip proizvoda.

Što je Mikroeksfolijant i kako djeluje?

Mikroeksfolijant je piling za lice praškastog tipa za čiju je "aktivaciju" potrebna voda. U kontaktu s vodom, pilirajući prah stvara gustu, kremastu pastu za dubinski piling koji uklanja odumrle stanice kože, temeljito je čisti i priprema za rutinu njege. 

Proizvod dolazi u praktičnoj ambalaži sa žličicom koja olakšava doziranje praha. 

Eksfolirajuće, a produljeno svojstvo na koži donosi salicilna kiselina u koncentraciji od 1%. Spada u beta hidroksilne kiseline (BHA), a zbog svog dokazanog pozitivnog učinka na mješovitoj, masnoj i reaktivnoj koži sklonoj nepravilnostima u vidu proširenih pora, otvorenih i zatvorenih komedona, prištića i akni, vrlo se često koristi kao aktivna tvar u tretmanskoj kozmetici.

Salicilna kiselina ima protuupalno i komedolitičko djelovanje (sprječava i ublažava pojavu komedona), dubinski čisti pore i prevenira njihovo začepljenje, regulira lučenje sebuma, uklanja odumrle stanice kože, osvježava ten i postupno ublažava vidljivost postupalnih mrljica i hiperpigmentacije. S druge strane, mehanički piling u Mikroeksfolijantu vrše prirodna, obla i nježna zrnca ricinusovog voska. Koristi se do 3 puta tjedno, ali prvenstveno ovisno o tipu kože, naviknutosti na kiseline, ostatku njege i slično. 

Većini koža bit će dovoljno korištenje jednom do maksimalno dvaput tjedno.

Može li se Mikroeksfolijant koristiti kod osjetljivije kože?

Kod korisnika s izrazitije osjetljivom kožom ne preporučuje se korištenje Mikroeksfolijanta.

U slučaju moguće preosjetljivosti dobro je prije korištenja na licu odraditi i test podnošljivosti na podlaktici (prati se reakcija 48 sati).

Proizvod se ne smije kombinirati u istoj rutini s drugom kozmetikom koja sadrži eksfolirajuće kiseline i retinoide (retinol), a preporučljivo ga je koristiti u večernjoj njezi, uz obaveznu zaštitu od sunca tijekom dana.

U kojim slučajevima izbjegavati upotrebu Mikroeksfolijanta?

Mikroeksfolijant se koristi do 3 puta tjedno na svim tipovima kože, izuzev izrazitije osjetljive kože, kože sklone kapilarnim promjenama, rozaceji i sličnim stanjima.

Većini koža će biti dovoljno korištenje jednom do dvaput tjedno.

Upotreba Mikroeksfolijanta se ne preporučuje kod oštećene, iritirane i vidljivo upaljene kože s otvorenim ranicama te kod ljudi alergičnih na salicilnu kiselinu. Ne koristi se ni u trudnoći. 

Budući da se radi o formi pilirajućeg praha, važno je pažljivo rukovati proizvodom i izbjegavati udisanje praha.

Zbog djelovanja salicilne kiseline moguća je pojava blagog peckanja koja je znak aktivnog djelovanja ove tvari. Pojača li se osjećaj peckanja i javi li se žarenje, proizvod je potrebno odmah isprati te prekinuti daljnju upotrebu.

Smije li se Mikroeksfolijant koristiti tijekom ljeta?

Uz pretpostavku da je riječ o koži pogodnoj za korištenje ovog tipa proizvoda (neoštećena, neosjetljiva koža) te korištenje visokog zaštitnog faktora, Mikroeksfolijant se smije primjenjivati i tijekom ljeta, uvijek u večernjoj rutini i uz obilnu hidrataciju nakon eksfolijacije. 

Zaštita od sunca tijekom dana je obavezna.

Može li Mikroeksfolijant uzrokovati tzv. fazu čišćenja?

Mikroeksfolijant sadrži 1% salicilne (BHA) kiseline koja, kao i druge kiseline (izuzev hijaluronske) te retinoidi djeluje na način da ubrzava staničnu izmjenu, zbog čega je faza čišćenja (purging) moguća, posebice na kožama inače sklonima nepravilnostima.

Ovakva je faza u pravilu kratkotrajna, prolazne naravi i nije nužno da će se dogoditi kod svakog korisnika proizvoda. 

Isto je moguće i prilikom korištenja Piling tonika AHA PHA, Vitaminskog seruma
R² i RA.

Mogu li se kombinirati Mikroeksfolijant i Piling tonik AHA PHA?

Većini koža takva bi kombinacija bila preopterećujuća i potencijalno iritativna pa paralelno korištenje u istoj rutini ne preporučujemo.

U slučaju dodatnih pitanja sugeriramo da nam se javite za individualno savjetovanje.

Koža mi se crveni nakon Piling tonika AHA PHA, je li to normalno?

Da bi kiseline bile učinkovite kao eksfolijant, potrebno je da proizvodi imaju kiseli pH. Nanošenje takvih proizvoda privremeno može uzrokovati crvenilo, no ono bi se trebalo relativno brzo povući. Crvenilo koje traje nekoliko dana, osjećaj jakog žarenja i druge slične pojave znak su iritacije i vjerojatnog oštećenja barijere (do kojeg obično dođe zbog prečestog korištenja ili neadekvatnog ostatka rutine), zbog čega se proizvod treba izostaviti iz iste.

Podsjećamo, Piling tonik se primjenjuje isključivo na suhoj koži, obično do tri puta tjedno uvečer, uz obavezno nanošenje proizvoda za zaštitu od sunca tijekom dana. 

Ne preporučuje se kod izrazito osjetljive ili oštećene kože, a ne preporučuje se ni paralelno korištenje uz retinoide ili druge AHA i BHA kiseline (slojevito nanošenje i kombiniranje u istoj rutini). AHA i PHA kiseline se smiju koristiti tijekom trudnoće i dojenja, osim ako za to ne postoje zapreke individualne prirode. 

Kako se koristi Piling tonik AHA PHA?

Piling tonik AHA PHA koristi se uvečer, a nanosi direktno dlanovima na čisto i suho lice. Na taj način sprječavamo iritaciju trenjem, ali i čuvamo proizvod.

Nakon tonika slijedi neutralna krema. Frekvencija korištenja se određuje prema potrebama kože. SPF je nužan tijekom korištenja ovog proizvoda.

Serumi za lice

Mogu li se Professional serumi kombinirati?

Serumi se mogu kombinirati kroz dan, u jutarnjoj i večernjoj njezi lica, uz kremu nakon njih.

Za nanošenje ujutro, a zbog fotoprotektivnog djelovanja uz SPF idealan je Vitaminski serum C+ ili emulzija C+.

Jutarnju njegu mogu činiti i Vitaminski serum B3 ili Hijaluron hidrator 4H uz SPF, dok se navečer mogu koristiti Vitaminski serum R², Peptidni serum P ili Vitaminski serum RA.

Serume nije preporučljivo koristiti zajedno u isto vrijeme (slojevito nanošenje), odnosno u istoj rutini njege zbog potencijalne iritacije i/ili gubitka učinka.

Mješovita koža kojoj nedostaje sjaja: Vitaminski serum C+(+ SPF) ujutro, Vitaminski serum R² uvečer

Mješovita i masna koža sklona nepravilnostima, crvenilu, aknama i znakovima starenja: Vitaminska emulzija C+ (+ SPF) ujutro, Vitaminski serum RA uvečer uz postupno uvođenje

Masna koža sklona jakom lučenju sebuma, aknama i mrljicama: Vitaminski serum B3 ujutro uz SPF, Vitaminska krema B3 uvečer

Dehidrirana ili suha koža s prvim i vidljivim znakovima starenja: Hijaluron hidrator 4H ujutro, Peptidni serum P uvečer, obavezno uz kremu

Koža sklona postupalnim mrljama od akni: Vitaminski serum C+ ujutro (+ SPF), Vitaminski serum RA uvečer

Suha koža s hiperpigmentacijskim mrljama i finim linijama: Vitaminska emulzija C+ (+SPF), Peptidni serum P uvečer

Mogu li Professional serumi uzrokovati ljepljivost na koži i osjećaj zatezanja?

Zbog visokog postotka hijaluronske kiseline u sastavu koja privlači vlagu, za pun i pravilan učinak hidratacije serum je potrebno nanositi na čisto, dobro ovlaženo lice za što se može koristiti Hidro tonik.

Njegu je potom potrebno upotpuniti kremom za lice prema tipu kože. Hijaluronska kiselina, kao i aloe vera mogu imati pomalo ljepljiv efekt na koži koji nestaje nekoliko minuta po nanošenju seruma.

Serumi koji sadrže hijaluronsku kiselinu su Hijaluron hidrator 4H, Peptidni serum P, Vitaminski serum C+, Vitaminski serum R².

Koji Professional proizvodi nisu pogodni za korištenje u trudnoći?

U trudnoći se mogu primjenjivati svi proizvodi osim Mikroeksfolijanta (salicilna kiselina) i Vitaminskog seruma R² i RA (retinoidi).

Mogu li se Professional serumi koristiti uz kreme Smilje?

Tehnički, mogu. S druge strane, uz kreme Smilje sugeriramo korištenje neutralnijih seruma kao što su Hijaluron hidrator 4H i Peptidni serum P.

Mogu li Vitaminski serum C+ ili Vitaminsku emulziju C+ koristiti kad se izlažem suncu?

Proizvodi s vitaminom C apsolutno se mogu koristiti prilikom izlaganja suncu, naročito ako su upareni s drugim antioksidansima kao što su ferulična kiselina i vitamin E.

Djeluju antioksidativno protiv vanjskih utjecaja (prvenstveno UV zračenja) i upotpunjuju fotoprotektivno djelovanje proizvoda za zaštitu od sunca. Zato ih preporučujemo koristiti u jutarnjoj njezi uz SPF.

Smije li se Serum za hiperpigmentaciju koristiti i ljeti?

Budući da se ne temelji na fotosenzitirajućim aktivnim tvarima, serum se može koristiti i tijekom ljeta, idealno u večernjoj rutini.

Krema za zaštitu od sunca se preporučuje kao prevencija nastanka novih hiperpigmentacijskih mrlja te za održavanje učinka seruma.

Koliko peptida sadrži Peptidni serum P?

Peptidni serum P sadrži 5% Matrixyla 3000™ i Matrixyla sinthe'6™. Preciznije, riječ je o 3% Matrixyl 3000™ i 2% Matrixyl synthe'6™ peptidnog kompleksa.

To je ujedno i preporučena koncentracija ovih aktivnih tvari od strane samog proizvođača sirovine.

Može li se Peptidni serum P koristiti na području oko očiju?

Budući da ne sadrži potencijalno iritativne sastojke, Peptidni serum P je moguće nanositi i na područje oko očiju, uz oprez i izbjegavanje kontakta sa samim očima. Isto vrijedi i za Hijaluron hidrator 4H.

Serume kao što su Vitaminska emulzija C+, Vitaminski serum RA i Vitaminski serum B3 ne preporučujemo nanositi na područje oko očiju.

Koliki je postotak retinoida u Vitaminskom serumu R²?

Vitaminski serum R² sadrži 0,1% retinil palmitata zbog čega je visoko podnošljiv na većini tipova kože te idealan za početak njege derivatima vitamina A.

Smije li se Vitaminski serum R² koristiti tijekom ljeta?

Uz pretpostavku da je riječ o koži pogodnoj za korištenje ovog tipa proizvoda te korištenje visokog zaštitnog faktora tijekom dana, serum se smije primjenjivati i tijekom ljeta, uvijek u večernjoj rutini i uz postupno uvođenje kako bi se smanjila mogućnost iritacije. 

Kome je namijenjen Vitaminski serum RA?

Precizne podjele nema, no okvirno je Vitaminski serum RA namijenjen:

- kožama naviknutim na blaže oblike retinoida, odnosno osobama koje žele prijeći nakonkretniju njegu

- masnim imješovitim kožama sklonima začepljenju pora, aknama i prištićima

- uravnoteženoj koži s hiperpigmentacijama, borama i finim linijama

- tankoj,neotpornoj koži oštećenoj suncem kojoj je potrebno obnavljanje (uz vrlo konzervativno uvođenje)

U slučaju nedoumica, najbolje je da nam se javite putem društvenih mreža ili e-maila za personaliziranu preporuku.

Kome se Vitaminski serum RA ne preporučuje?

Serum nije namijenjen za izrazito osjetljivu, oštećenu kožu ili kožu sklonu iritacijama, reaktivnu kožu, kožu sa kroničnim stanjima, kao ni za korištenje u trudnoći.

Na što se sve treba paziti tijekom korištenja Vitaminskog seruma RA?

Vitaminski serum RA nije preporučljivo koristiti u trudnoći i neposredno prije planiranja trudnoće.

Moguće je privremeno crvenilo i senzacija laganog peckanja koje je rijetko, privremeno i prolazno (privikavanje na retinoid u rutini). Ako se nastavi ili pojača, prekinuti upotrebu.

Cjelovita UVA i UVB zaštita od sunca s visokim zaštitnim faktorom je obavezna tijekom cijele godine.

Uz Vitaminski serum RA dobro je primijeniti nježno čišćenje neisušujućim proizvodima za čišćenje kao što su Mikroemulzija i Amino gel te eventualno neutralnu kremu ili ulje koje će zaključati vlagu u kožu. SPF tijekom dana je obavezan, za što predlažemo Professional fluid za lice SPF 30 ili kremu za lice SPF 50.

Smiju li se kombinirati kiseline i Vitaminski serum RA?

Ne preporučuje se korištenje seruma u istoj rutini s kiselinama (izuzev hijaluronske kiseline) i drugim jakim aktivnim tvarima ili njihovim koncentracijama (primjerice, vitamin C).

Ne preporučuje se nanošenje neposredno nakon korištenja Mikroeksfolijanta ili Piling tonika AHA PHA. Iz opreza, u početku korištenja seruma potrebno je privremeno pauzirati upotrebu kiselina i kod otpornije kože, barem na kraće razdoblje.

Tehnički, retinal se smije koristiti uz sastojke kao što vitamin C i niacinamid, međutim Professional serumi su kompleksni i potentni, zbog čega je potreban oprez u kombiniranju.

Kako pravilno koristiti Vitaminski serum RA?

Serum je potrebno uvesti u rutinu uvečer, na čisto suho lice. Nanosi se količina od 2 zrnca nara na cijelo lice, izbjegavajući područje oko očiju, a zatim po upijanju nanosi hidratantna krema i/ili ulje bez drugih aktivnih tvari (bez vitamina C, drugih retinoida, AHA/BHA/PHA kiselina).

Uvodi se postupno. Prvi tjedan koristi se svaku treću večer, zatim dva tjedna svaku drugu večer. Potom se frekvencija korištenja povećava ovisno o toleranciji i potrebi kože. Više detalja o korištenju moguće je pročitati ovdje.

Može li Vitaminski serum RA izazvati tzv. fazu čišćenja?

Serum sadrži 0,1% retinala (retinaldehida) koji, kao i drugi retinoidi i BHA/AHA/PHA kiseline djeluje tako da ubrzava staničnu izmjenu, zbog čega je faza čišćenja (purging) moguća, posebice na kožama inače sklonima nepravilnostima.

Ovakva je faza u pravilu kratkotrajna, prolazne naravi i nije nužno da će se dogoditi kod svakog korisnika proizvoda.

Kod kože s jačom pojavom zatvorenih komedona prije uvođenja ovog tipa proizvoda dobro je odraditi mehaničko čišćenje, a njegu započeti nakon što koža zacijeli.

Zašto se Vitaminski serum RA ne preporučuje nanositi oko očiju?

Ne preporučujemo korištenje na području oko očiju budući da je proizvod vrlo snažan i formuliran prvenstveno za kožu lica koja je mnogo deblja i fiziološki drukčija od kože oko očiju.

Naša je preporuka općenita (iznimke postoje i nekima će koža tolerirati nanošenje samostalno ili uz buffering), no preporukom kao proizvođač savjesno želimo spriječiti bilo kakve neželjene iritacije budući da smo svjesni koncentracije aktivnih tvari i potentnosti Vitaminskog seruma RA.

Kako je retinal u Vitaminskom serumu RA stabiliziran?

Umanjenje degradacije retinaldehida postignuto je kroz korištenje molekularnih "nosača" (Cyclodextrin), sinergijski antioksidativni potencijal astaksantina i korištenje neprozirne airless ambalaže.

Proizvod nije nužno držati u hladnjaku, no potrebno je ne izlagati serum visokoj temperaturi i direktnom suncu.

Koja je točno razlika između Vitaminskog seruma R² i RA?

Navedene serume razlikuje mnogo detalja, ponajviše oblik retinoida i koncentracija aktivne tvari, ali i ostatak formulacije te način korištenja i prilagodbe rutine. Više detalja dostupno je u blog članku.

Kreme za lice

Jesu li se formulacije krema iz kolekcije Smilje ikad mijenjale?

Iako je cjelokupna kolekcija Smilje 2019. godine redizajnirana u smislu ambalaža, ilustracija, kolorita i komunikacije, formulacije i sastav proizvoda, pa tako i krema iz kolekcije Smilje, jednake su od samog početka i nisu se mijenjale od lansiranja 2011. godine.

Zašto se miris kreme Smilje ponekad razlikuje?

U pitanju je prirodna kozmetika certificirana neovisnim NATRUE certifikatom za prirodnu kozmetiku koji potvrđuje vrhunsku kvalitetu sastojaka i finalnih proizvoda.

Kreme ne sadrže dodani sintetički miris (parfem) i samim time ne prikrivaju miris sastojaka. Prirodni se sastojci mogu razlikovati od serije do serije, po mirisu, boji i drugim karakteristikama, što ne utječe na samu ispravnost ili učinkovitost proizvoda.

Sadrži li CC krema Smilje SPF?

Naša CC krema sadrži zaštitni faktor 12 koji samostalno nije dovoljan prilikom dužeg boravka na otvorenom i u toplijem dijelu godine. Faktor je postignut korištenjem mineralnog UV filtra koji je dio samog pigmenta.

Predlažemo korištenje namjenskog proizvoda za zaštitu od sunca.

Od koje je dobi preporučeno koristiti kreme za lice iz kolekcije Smilje?

Već od prvog korištenja krema za njegu kože lica poželjno je krenuti s kozmetikom što prirodnijeg sastava.

Kreme za lice iz kolekcije Smilje su certificirane NATRUE certifikatom za prirodnu kozmetiku, formulirane s probranim prirodnim sastojcima, u prvom redu eteričnim uljem smilja, ali i drugim hranjivim uljima i vrijednim biljnim ekstraktima.

Najbolja učinkovitost postiže se redovitom, dugoročnom upotrebom i kombiniranjem uz druge proizvode iz kolekcije u rutini njege tijekom dana.

Smiju li se kreme iz kolekcije Smilje koristiti u slučaju alergije?

Kreme za lice iz kolekcije Smilje nije preporučljivo koristiti u slučaju preosjetljivosti na eterična ulje te alergije na salicilnu kiselinu koja se u blažem postotku nalazi u sastavu, a koja je dio konzervirajućeg sustava.

Služi li salicilna kiselina u kremama Smilje eksfolijaciji?

Ne, salicilna kiselina jedan je od prirodnih konzervansa odobrenih za korištenje u certificiranoj kozmetici. Dio je konzervirajućeg sustava i nije riječ o tretmanskom postotku.

Jesu li kreme iz kolekcije Smilje komedogene, uzrokuju li prištiće?

Zbog visokog udjela hranjivih ulja kao što su ulja badema, masline i koštica marelice koja se potencijalno mogu pokazati komedogenima na pojedinim tipovima kože, Ekstra bogata krema se ne preporučuje za korištenje na koži sklonoj pojavi nepravilnosti.

U tom slučaju sugeriramo upotrebu Regenerativne kreme s uljem smilja ili Matirajućeg fluida Smilje koji je idealan za masnu kožu s nepravilnostima.

Koja se krema iz kolekcije Smilje preporučuje za mješovitu ili masnu kožu?

Za mješoviti tip kože sklon blažim nepravilnostima idealna je Regenerativna krema s uljem smilja za posebnu njegu.

U pitanju je hidratantna emulzija koja se brzo upija u kožu, zaglađuje je i matira te čini dobru podlogu za nanošenje dekorativne kozmetike.

Kod jačih nepravilnosti predlažemo Matirajući fluid Smilje.

Je li moguće da krema iz kolekcije Zelena kava izazove crvenilo?

Ulje zelene kave, između ostalog, potiče prokrvljenost kože, pa je po nanošenju kreme moguće je privremena pojava crvenila. Takva pojava znak je djelovanja ulja kao aktivne tvari.

Isto vrijedi i u slučaju djelovanja eteričnog ulja smilja.

Može li se CC krema koristiti na masnoj koži?

Tekstura CC kreme relativno je lagana te pogodna za korištenje na svim tipovima kože, uključujući i mješovitu kožu koja nije sklona začepljenju pora.

Zbog nešto višeg komedogenog potencijala ulja makadamije i koncentracije sadržane u sastavu, upotreba CC kreme se ne preporučuje koži sklonoj začepljenju pora te aknama.

Da bi se postigao matirani efekt, CC kremu je dobro 'finiširati' puderom u kamenu.

Zašto CC krema nema uvijek istu nijansu?

Na prvi pogled, nijansa Olival CC kreme može izazvati dojam kako se radi o različitoj boji, što je moguće prvenstveno zbog korištenja prirodnih ulja u sastavu.

U trenutku kad se krema istisne iz pumpice može doći do drugačije nijanse od one prethodno korištene. Međutim, kada se razmaže po licu, krema se po upijanju prilagođava tenu i kožu nijansira uvijek na jednak način, budući da formulacija sadrži standardiziran postotak pigmenata.

Koja je Professional krema najpogodnija za masnu kožu?

Masnoj koži najbolje će odgovarati Vitaminska krema B3 s niacinamidom, skvalanom i ekstraktom kore magnolije.

Ulja za lice

Preporučuje li se Zlatno ulje smilja za njegu mješovite kože?

Zlatno ulje smilja za lice namijenjeno je ponajviše suhoj i osjetljivoj koži lica, budući da sadrži kombinaciju hranjivih ulja nešto višeg komedogenog potencijala, poput ulja masline i sjemenki marelice.

Nije preporučljivo kod kože s kroničnim stanjima poput rozacee.

Čemu služi Omega eliksir?

Omega eliksir je hranjivo ulje namijenjeno dubinskoj večernjoj njezi gotovo svih tipova kože. Niskog je viskoziteta i lagane, ali nutritivno bogate teksture.

Temeljen na vrijednom kompleksu skvalana iz maslinova ulja, ulja avokada, chia sjemenki, sjemenki kupine i noćurka, Omega eliksir dubinski njeguje kožu, umiruje je te obnavlja njezin zaštitni sloj (hidrolipidnu barijeru).

Sprječava transepidermalni gubitak vlage te djeluje reparirajuće i preventivno protiv posljedica izlaganja sunčevu zračenju i drugih vanjskih utjecaja. Zbog prirodnog svojstva skvalana u vidu srodnosti prirodnoj masnoći same kože, ovo se ulje upija s iznimnom lakoćom, zaključava vlagu u kožu i ostavlja je mekom, elastičnom, nahranjenom i zaštićenom.

Karakterističan orašast miris potječe od prirodnih ulja koja sadrži, ponajviše ulja chia sjemenki i sjemenki kupine.

Za koji je tip kože namijenjen Omega eliksir?

Budući da je Omega eliksir kompleks skvalana dobivenog iz maslinova ulja i hranjivih ulja avokada, chia sjemenki, sjemenki kupine i noćurka koji u odabranim postotcima odgovaraju svakom tipu kože, može se koristiti na suhoj jednako kao i na mješovitoj koži.

Upotreba se ne preporučuje isključivo kod izrazitije reaktivne i jače masne kože inače sklone komedonima. Više detalja o temi komedogenosti ulja dostupno je u našem blog članku.

Zašto se nanošenje Omega eliksira u "slojevitoj" rutini njege preporučuje nakon kreme?

Omega eliksir će kod pojedinih tipova kože biti dovoljan sam po sebi ili uz serum. No, svoj puni potencijal ovo ulje ostvaruje u kombinaciji s drugim proizvodima, naročito serumom i kremom. Budući da se redoslijed "slojevitog" nanošenja temelji na teksturama proizvoda, preporuka je da se njega započne vodenastim, a završi uljnim teksturama.

Time se stvara zaštitni sloj koji sprječava gubitak vlage i pomaže iskoristiti puni potencijal aktivnih tvari kao što je hijaluronska kiselina.

Pritom je važno pravilo "manje je više" - dovoljno je koristiti svega nekoliko kapi seruma, zatim količinu kreme veličine zrna graška, zatim nekoliko kapi ulja. 

SPF za lice

Koliko niacinamida sadrže Professional fluid za lice SPF 30 i krema za lice SPF 50?

Kako su Professional fluid za lice SPF 30 i krema za lice SPF 50 prvenstveno namijenjeni zaštiti od UV zračenja i njezi kože te nije riječ o tretmanskim proizvodima, u pitanju je koncentracija koja podržava hidratacijski i antioksidativni učinak.

Ovi se proizvodi mogu koristiti uz tretmanske proizvode s većom koncentracijom niacinamida.

Jesu li Professional fluid za lice SPF 30 i krema za lice SPF 50 vodootporni?

Oba proizvoda donekle su vodootporna, no zbog formulacije u smjeru svakodnevnog SPF-a za cjelogodišnju zaštitu i njegu nisu u potpunosti vodootporni niti tako komunicirani.

Svakako ih možete koristiti i na plaži, uz redovito obnavljanje proizvoda u dovoljnoj količini prilikom svakog kupanja, znojenja ili svaka 2 sata.

Mogu li se Professional SPF-ovi koristiti uz vitamin C?

Professional serumi sadrže etiliranu askorbinsku kiselinu kao derivat vitamin C, a on je pogodan za kombiniranje s niacinamidom.

Kako zaštititi područje iznad usnice?

Uz klasični SPF, predlažemo uvođenje Sun Sticka Multiprotect SPF 50 za zaštitu posebno osjetljivih područja koja se i pojačano znoje (nos, nadusnica, rub čela).

Njega tijela

Kako koristiti Čarobni piling gel za tijelo?

Čarobni piling gel za tijelo potrebno je istisnuti iz ambalaže u dlanove, ravnomjerno nanijeti na kožu tijela te kružno umasiravati. Nakon toga se temeljito ispire, a koža hidratizira Čarobnim mlijekom za tijelo.

Kakvoj je koži namijenjen Čarobni piling gel za tijelo?

Čarobni piling gel za tijelo ponajviše je namijenjen koži tijela koja je osjetljiva i sklona isušivanju, ali i uravnoteženoj, nezahtjevnoj koži.

Budući da sadrži isključivo pilirajuća zrnca koštica marelice, posebice odgovara koži kojoj nije potreban naročito abrazivan piling tijela.

Mogu li se Čarobno suho ulje i Čarobno zlatno ulje koristiti za njegu lica u slučaju mješovitog tipa kože?

Kako je riječ o koncentriranoj kombinaciji visokovrijednih, hranjivih prirodnih ulja, od kojih neka imaju i viši komedogeni potencijal, upotreba Čarobnog suhog ulja i Čarobnog zlatnog ulja ne preporučuje se u slučaju kože sklone pojavi nepravilnosti u vidu začepljenih pora, prištića ili akni.

Ova su ulja idealna za njegu tijela i kose.

Sadrži li Čarobni piling gel za tijelo umjetna zrnca?

Čarobni piling gel za tijelo, kao i ostali pilinzi u asortimanu, ne sadrži plastične čestice, već zrnca koštica marelice koja nemaju štetni utjecaj na otpadne vode i ne zagađuju okoliš.

Koja je razlika između kreme i koncentrata za ruke?

Kreme za ruke s ekstraktom nevena, eteričnim uljem lavande, uljem badema i masline namijenjene su dnevnoj njezi ruku, budući da se vrlo brzo upijaju i ruke čine svilenkastim.

Koncentrati za ruke su mnogo gušće, sporoupijajuće teksture s većim postotkom glicerina.

Koncentrat izvrsno služi kao okluziv, zaključava vlagu u kožu te je idealan kao bogata noćna njega.

Od čega je izrađen kamen za stopala?

Kamen za stopala u potpunosti je prirodan kamen dobiven od plovućca, šupljikave stijene male težine koji vrši izvrsnu eksfolijaciju stopala te lako uklanja odumrle stanice zadebljane kože.

Intimna njega

Koji je pH tekućeg sapuna za intimnu njegu?

Tekući sapuni za intimnu njegu Active i Sensitive imaju pH vrijednost 4.5, posebno prilagođenu njezi intimnih dijelova tijela. Sapun je blago kiselog pH kako bi se onemogućio razvoj patogenih bakterija i gljivica koje se u kiseloj sredini teže razvijaju.

Sapun djeluje preventivno u razdobljima kada je moguće da se naruši bakterijska flora intimnih dijelova tijela - kod uzimanja antibiotika, kod posebnih stanja i hormonskih promjena.

Mogu li tekuće sapune za intimnu njegu koristiti i mlađe osobe?

Tekući sapuni za intimnu njegu obogaćeni su nevenovim i bademovim uljem te posebno prilagođeni osjetljivoj sluznici intimnih dijelova tijela, zbog čega se mogu koristiti od najranije djevojačke dobi.

Certifikati i standardi

Koje certifikate i standarde slijedi Olival kozmetika i što to znači?

Olivalov proces proizvodnje temelji se na standardu ISO 22716 koji potvrđuje dobru proizvođačku praksu. Sam proizvodni proces certificiran je i IFS HPC certifikatom.

Kroz ovaj sustav ostvaruje se niz poslovnih i operativnih prednosti te koristi kao što je nadzor nad dobavljačima sirovina i kvalitetom isporučenih sirovina, sprječavanje negativnih vanjskih utjecaja bilo kakve vrste na učinkovitost proizvodnog procesa i kvalitetu proizvoda, kontrola proizvodnog procesa te sljedivost od sirovine do svakog pojedinačnog proizvoda, ali i kontinuirano održavanje i unaprjeđivanje kompetencija svih zaposlenika.

Osim toga, segment naših proizvoda, točnije deo stickovi, tekući sapuni za ruke te kolekcija Smilje certificiran je i NATRUE certifikatom koja je ujedno prva certifikacija ovog tipa u Hrvatskoj. U pitanju je certifikat za koji 75% proizvoda u pojedinačnoj liniji mora biti u skladu s NATRUE kriterijima. Opći principi ovog internacionalnog certifikata temelje se na prirodnom porijeklu sastojaka.

Naš proizvodni proces također je certificiran ECOCERT certifikatom za prirodnu i organsku kozmetiku.

Testirate li proizvode na životinjama?

Cjelokupan asortiman naših proizvoda nije testiran na životinjama. Cruelty free status s ponosom držimo od naših samih početaka, odnosno od 1994. godine.

Jesu li Olival proizvodi veganski?

Više od 95% naših proizvoda je veganskog sastava, odnosno ne sadrži sastojke životinjskog porijekla. Samo neki od njih su proizvodi iz kolekcije Professional i kolekcije #MALCI, a SUPER Mrkva balzam za usne SPF 20 nosi Vegan certifikat.

U budućnosti ćemo se zalagati i razvijati još više veganskih formulacija za naše proizvode. Cjelokupan asortiman Olival proizvoda veganskog sastava moguće je pretražiti pod "Kolekcije". 

Zbog čega je prirodna kozmetika posebna?

Samo neke od glavnih prednosti prirodne kozmetike su 100% prirodni sastojci uglavnom biljnog porijekla koji nisu testirani na životinjama, zatim dugoročno bolji utjecaj na kožu i cjelokupan organizam, ali i pozitivan, neopterećujući utjecaj na okoliš.

Proizvodi su kreirani bez suvišne ambalaže i mikroplastike, a izrađeni na principima tzv. "zelene kemije".

Je li sva vaša kozmetika 100% prirodna?

Kako je Olivalova priča započela prije gotovo 30 godina, tijekom godina naš je asortiman rastao i mijenjao se korak po korak. Danas se u njemu nalazi više od 170 proizvoda. Naša osnivačica, Vlasta Pojatina mag.pharm. krenula je s tradicionalnim recepturama koje su se temeljile na farmaceutskom znanju i sastojcima poput prirodnih ulja i ekstrakata. Kako je vrijeme prolazilo, dolazili smo do novih saznanja i trendova. Naš istraživačko-razvojni tim uvijek daje sve od sebe da prepozna ključne potrebe kupaca, pa tako danas u našem asortimanu imamo i starije proizvode koji s nama doslovno od početka i koji imaju svoje vjerne kupce, kao i nove proizvode.

Proizvodimo isključivo prirodnu kozmetiku s prvim NATRUE certifikatom u Hrvatskoj i regiji (kolekcija Smilje, prirodni tekući sapuni, deo stickovi), kozmetiku koja se temelji na prirodnim sastojcima (npr. prirodni šamponi i relepenti, Ružina kolekcija, kolekcija Zelena kava) i konvencionalnu kozmetiku koja se bazira na potentnim aktivnim sastojcima i visokim koncentracijama istih u inovativnim formulacijama (Professional).

Širinom i različitošću asortimana omogućujemo da svatko u njemu pronađe nešto za sebe.

Formulacije

Sadrže li Olival proizvodi gluten?

Pojedini naši proizvodi, poput krema za lice sa smiljem, sadrže ulje pšeničnih klica. To je ulje u postupku prerade oslobođeno glutena, zbog čega je deklarirano kao bezglutensko. Hidrolizirani protein pšenice, koji koristimo u našim prirodnim šamponima te proizvodima #KUPANAC i #RAŠČEŠLJANAC također ne sadrži gluten.

Kako bismo bili sigurni u preporuku pojedinačnog proizvoda kod osoba s celijakijom, molimo da nam se javite direktno s konkretnim upitom kako bismo izvršili potrebne provjere. 

Sadrže li Olival proizvodi parabene?

Iako je riječ o grupi sastojaka (konzervansa) koja nije u cjelosti nepoželjna u proizvodnji kozmetike, poštujemo želje i preferencije kupaca i zbog toga cjelokupan asortiman Olival proizvoda ne sadrži parabene.

Sadrži li Olival kozmetika nikal?

Olival kozmetika je laboratorijski testirana, tijekom čega je utvrđeno kako u sastavu može sadržavati nikal u tragovima. To se smatra zanemarivim, sigurnim i u potpunosti neškodljivim udjelom.

Gdje Olival kupuje sirovine za svoje proizvode?

Veliki broj sirovina kupujemo u Hrvatskoj, s obzirom na to da nam je tijekom svih godina poslovanja jedan od ciljeva bio i da podržimo hrvatske dobavljače.

Sirovine koje se ne mogu dobaviti u Hrvatskoj kupujemo ponajviše u državama regije i po potrebi i šire.

Posebna njega

Smiju li namjenske gelove koristiti djeca i trudnice?

Zbog specifičnog sastava pojedinih namjenskih gelova koji sadrže mentol i kamfor, ne smiju ih koristiti djeca ispod 6 godina i trudnice.

Iznimka su Magnezij ulje i Magnezij gel koji mogu koristiti trudnice.

Može li se Aloe vera gel nanositi na lice?

Aloe vera gel se može koristiti i na koži lica, no preporučuje se da se za dugoročnu njegu ipak biraju namjenske kreme. 

Koliko se dugo Gavez mast može primjenjivati?

Ne preporučuje se neprekinuto korištenje dulje od 14 dana.

Gavez mast također nije prikladna za korištenje u trudnoći.

Može li se Neven krema koristiti za njegu lica?

Ako to koži odgovara, Neven krema se može koristiti za njegu cijelog tijela.

Šamponi za kosu

Jesu li prirodni šamponi za kosu stvarno prirodni?

Prirodni šamponi za kosu Menta i lavanda, Ružmarin i limun te Sensitive sadrže sastojke prirodnog porijekla. Formulirani su bez umjetnih mirisa i boja, ne sadrže parabene, silikone ni alkohole, a umjesto isušujućih tenzida sadrže Coco Glucoside i Sodium Coco Sulfate, nježnije tenzide te eterična ulja.

Zbog svog sastava idealni su i za kosu na kojoj se lako talože ostaci proizvoda za stiliziranje, kao i za vlasište kojoj je potreban nježan, ali učinkovit šampon.

Koji prirodni šampon koristiti za svakodnevno pranje kose?

Zbog svog blagog, neškodljivog i neiritirajućeg sastava, prirodni Sensitive šampon je idealan za svakodnevno pranje kose.

Koji prirodni šampon koristiti za masnu kosu i sprječavanje peruti?

Prirodni šampon Ružmarin i limun sadrži eterična ulja ružmarina i limuna koji uravnotežuju vlasište, potiču cirkulaciju i reguliraju lučenje masnoće na vlasištu, zbog čega je idealan za pranje masne kose sklone perutanju.

Smiju li se prirodni šamponi koristiti u slučaju alergije ili preosjetljivosti na eterična ulja?

U slučaju preosjetljivosti ili alergije, ne preporučuje se korištenje navedenih šampona.

Prirodni šamponi sadrže prirodna eterična ulja kao što su ulja lavande, ružmarina i limuna. Nakon dugotrajnog korištenja uobičajenih šampona s isušujućim tenzidima moguće je razdoblje 'navikavanja' na drukčiju njegu, no eterična ulja dugoročno potiču cirkulaciju i reguliraju lučenje prirodne masnoće, a samim time i mašćenje vlasišta.

Dođe li do iritacije ili oštećenja kože vlasišta kod kojih se upotreba ne preporučuje, potrebno ju je pauzirati ili u potpunosti zaustaviti.

Koji se tretmanski šampon preporučuje kod suhe peruti?

Čičak šampon koji spada među tretmanske Olival šampone idealan je za pranje i njegu oštećene, suhe kose te vlasišta sa suhom peruti. Dugoročnim korištenjem umiruje kožu, sprječava perutanje i ispadanje kose te hrani i njeguje vlasi do samih vrhova. Idealno ga je koristiti u kombinaciji sa Čičak uljem.

Sadrže li tretmanski šamponi sulfate?

Umjesto tenzida SLS (Sodium Lauryl Sulfate), tretmanski Čičak šampon sadrži SLES (Sodium Laureth Sulfate), nešto blaži oblik sulfatnog tenzida koji omogućava bolje pjenjenje i čišćenje.

Prirodni šamponi sadrže SCS (Sodium Coco Sulfate) i Coco Glucoside biljnog porijekla koji pružaju učinak blažeg pjenjenja. Navedeni šamponi predstavljaju nježniju i prirodnu alternativu klasičnim drogerijskim šamponima.

Ulja i losioni za kosu

Može li se Avokado ulje koristiti na licu?

Budući da je riječ o koncentriranom ulju avokada nešto višeg komedogenog potencijala, ne preporučuje se nanošenje na kožu lica sklonu pojavi nepravilnosti u vidu prištića i akni. Može se koristiti za njegu suhe kože tijela i kose.

Može li se Badem ulje koristiti na licu?

Budući da je riječ o koncentriranom ulju badema blagog komedogenog potencijala, ne preporučuje se nanošenje na kožu lica sklonu nepravilnostima u vidu prištića i akni. Može se koristiti za njegu kože tijela, ruku, kutikula te kose.

Za što se koristi Orah ulje?

Orah ulje je posebno dobro u njezi kose tamnijih nijansi kojoj vraća sjaj, punoću i elastičnost. Može se koristiti i kao dio pakunga za kosu te kao njega suhih i oštećenih vrhova.

Kako se koristi Ricinus ulje?

Ricinus ulje je hranjivo ulje visokog viskoziteta, gusto i bogato. Izrazito dobro njeguje kožu vlasišta te trepavice.

Zbog nešto gušće, masnije teksture dobro ga je nanositi kao pakung preko noći ili nešto duži tretman kose prije pranja. Može se nanositi na vlažnu ili suhu kosu, odnosno vlasište.

Mora li se kosa smočiti prije nanošenja ulja?

Ulja za kosu se mogu nanositi na blago vlažnu ili idealno suhu kosu i vlasište.

U slučaju da je kosa "opterećena" proizvodima za stiliziranje teže će upijati ulje pa se iz toga razloga savjetuje pranje, odnosno ispiranje kose.

Što je pakung?

Pakung je naziv za dubinsku kuru, tretman kose za koji su idealna ulja.

Provodi se u trajanju od pola sata nadalje, a kod niskoporozne kose (koja teško upija proizvode) čak i tijekom noći, kad se na vlažnu ili suhu kosu nanose ulja, a kosa potom zaštiti ručnikom ili maramom.

Po ustajanju kosa se šamponira i ispire, a vlasi ostaju dubinski nahranjene, čvrste, sjajne i snažne.

Mogu li se ulja kombinirati?

Ulja se mogu kombinirati, primjerice Argan i makadamija s Ricinus uljem ili Avokado ulje s Kokos Ricinus uljem.

Smije li se Piskavica i ružmarin losion držati na vlasištu preko noći?

Ne preporučujemo držanje dulje od sat ili dva.

Zaštita od sunca i ubrzano tamnjenje

Zašto se SPF mora nanositi obilno?

Da bi se postigao deklarirani SPF, proizvod je potrebno nanositi u količini od 2 mg/cm2 kože. Također, važno je zaštitu nanijeti ravnomjerno, kao i reaplicirati prilikom svakog znojenja, kupanja ili brisanja ručnikom.

Štite li SUPER Mrkva proizvodi od sunca?

Iako SUPER Mrkva pekmez dolazi i u varijanti sa zaštitnim faktorom 10, kod cjelodnevnog izlaganja suncu kožu je potrebno zaštititi od sunčevog zračenja uljem ili mlijekom, a potom nanijeti pekmez, suho ulje ili zlatno ulje.

Zaštitu od sunca je potrebno reaplicirati nakon svakog kupanja i brisanja ručnikom ili svaka 2 sata, uz nanošenje adekvatne količine zaštitnog proizvoda (oko 2 mg po 1 cm2 kože). 

Boje li SUPER Mrkva proizvodi odjeću?

Hranjiva ulja mrkve i oraha, koja obiluju nutritivno bogatim tvarima, sama po sebi imaju prirodno tamniju boju te mogu obojiti svjetliju odjeću ili kupaći kostim.

Preporučuje se korištenje na plaži, a eventualne je nastale mrlje potrebno oprati namjenskim sredstvima koja su dostupna u drogerijama.

Zašto mineralna zaštita ostavlja bijeli trag?

Proizvodi kao što su Sun Mineral KIDS sadrže 100% mineralne UV filtre u non-nano česticama. Zbog toga je moguć vidljiv bijeli trag i postupno upijanje proizvoda.

Takav je trag u nekim slučajevima koristan, pogotovo kod djece, budući da nam daje znak o tome gdje je zaštita nanesena, a ujedno pruža i dozu otpornosti na znoj i vodu.

Repelenti

Koliko dugo traje učinak Natural Defense sprejeva protiv komaraca?

Ovisno o koži i vanjskim uvjetima u kojima se proizvod koristi, učinak repelenta traje do 2 sata, nakon čega ga je potrebno ponovno nanijeti.

Masti li Natural Defense sprej odjeću?

Zbog visokog postotka eteričnih ulja u sastavu koja su glavna aktivna tvar ovog spreja i unatoč tome što se općenito dobro upija u kožu, repelent može ostaviti mrlje na odjeći.

Preporučujemo da se po nanošenju pričeka nekoliko minuta prije odijevanja te da se izbjegava sprejanje direktno po odjeći.

Smije li se Natural Defense KIDS sprej koristiti za zaštitu novorođenčadi?

Natural Defense KIDS sprej može se primijeniti već u ranijoj dječjoj dobi, od druge godine života. Nanesen na kožu stvara prirodnu barijeru i štiti nježnu dječju kožu. Ne sadrži parabene, silikone, umjetna bojila ni mirise.

Štite li Natural Defense sprejevi i od krpelja?

Osim od komaraca, Natural Defense sprejevi pružaju umjerenu zaštitu od krpelja.

Koja je razlika između Natural Defense i PiQuit repelenata?

Natural Defense repelenti su 100% prirodni proizvodi izraženi od baznog ulja i eteričnih ulja.

PiQuit repelenti su konvencionalni nemasni proizvodi temeljeni na aktivnoj tvari ikaridin koji se dobiva iz prirodnog piperina. Obje kolekcije su DEET free.