Ferulična kiselina za kožu – zašto je i kako uvrstiti u njegu lica

Ferulična kiselina za kožu – zašto je i kako uvrstiti u njegu lica

Ne prođe "skrol" po društvenim mrežama ili okret stranice časopisa, a da iz nekog beauty kutka ne vire retinol, vitamin C, niacinamid ili peptidi. No, posebna ljepota njege kože krije se u multifunkcionalnim skincare sastojcima – antioksidansima. Oni istovremeno čuvaju potentnost formulacija od oksidacije i našu kožu od okolišnih stresora. Ovog puta doznat ćeš što je točno ferulična kiselina i zašto bi trebala postati nezaobilazan dio i tvoje rutine.

Nije eksfolijacija, nije hidratacija već...

Antioksidacija! Shvaćamo da izraz kao što je "antioksidativni učinak" može zvučati jako neobično i strano. Zapravo, okolišni stresori ili vanjski utjecaji svojevrsni su dnevni izazovi s kojima se naša koža susreće. UV zračenje, smog, druge mikročestice u zraku, dim cigarete, prehrana... Sve su to čimbenici koji potenciraju nastanak slobodnih radikala. U pitanju su vrlo nestabilni atomi, ioni ili molekule s nesparenim elektronom. Upravo zbog tog nesparenog elektrona slobodni radikali vrlo su reaktivni i kemijski reagiraju s našim stanicama, što u konačnici dovodi do njihovog oštećenja.

Vitaminska emulzija C+

Kako zatomiti slobodne radikale?

Uredan način života, dovoljno sna, dovoljno malo stresa, uravnotežena prehrana i život u skladu s prirodom zaista čini mnogo za cijeli organizam, a tako i kožu. Međutim, mnogo se toga može učiniti i kozmetikom. Tu se uvelike ističu upravo antioksidansi. To su tvari koje ublažavaju reakcije slobodnih radikala s našim stanicama, sprječavaju oksidaciju, a time preveniraju mikrooštećenja na staničnoj razini. Jednostavno rečeno, antioksidansi su izvrsna prevencija oštećenja čije ćemo posljedice vidjeti tek dugoročno, kroz godine.

Antioksidativno djelovanje u kozmetici nude nam brojni prirodni i sintetički sastojci. Tu su ekstrakti kore magnolije, sladića, zelenog čaja, zatim dobro poznati vitamin C, vitamin E i niacinamid... Ali, jedan od fantastičnih, a pomalo zapostavljenih antioksidansa svakako je ferulična kiselina. Prirodno prisutna u mnogobrojnim prehrambenim namirnicama kao što su jabuke, ananas, kava i zob. Što nam ova kiseline zapravo donosi?

Mahni mrljama "zbogom"

Već smo spomenuli kako ferulična kiselina ne predstavlja ni eksfolijaciju ni hidrataciju. Nije sestra glikolnoj ili salicilnoj kiselini, a niti u bližem rodu s hijaluronskom kiselinom. Već na prvu pomisao kiseline, odmah je tu i dojam kako je riječ o sastojku ili proizvodu koji je kompliciran, a korištenje pomalo neizvjesno. No, ferulična kiselina prilično je neutralna i gotovo svi tipovi kože mogu uživati u njezinim učincima. Prije svega, pronaći ćeš je u kvalitetnim, pametno formuliranim serumima i emulzijama s visokim udjelima vitamina C i vitaminom E. U takvim se formulacijama antioksidansi međusobno „podržavaju“ i proizvod čine visokostabilnim i učinkovitim.

S druge strane, ferulična kiselina antioksidativno djelovanje pruža i koži, što je čini savršenim sastojkom za borbu protiv ranih znakova starenja. Djeluje posvjetljujuće i ujednačujuće, što znači da donosi pozitivne učinke na pojavu hiperpigmentacija, mrlja nakon akni i prištića. Idealna je  pomalo sivog, umornog, beživotnog tena. U proizvodu ćeš je prepoznati po karakterističnom biljno-dimastom mirisu koji brojni poklonici ovog sastojka zovu "mirisom učinkovitosti".

Kiselina koja (bolje) djeluje uz pomoć – sunca?

O, da! Feruličnu kiselinu volimo i zbog još jedne fantastične specifičnosti. Studije dokazuju kako štiti kožu od mutagenog djelovanja UV zračenja. Zbog toga kožu brani i od oboljenja i od gubitka tonusa, čvrstoće, bora i mrlja kao posljedica dugotrajnog izlaganja suncu[1]. Njezino djelovanje se i pojačava izlaganjem suncu. Naravno, sama po sebi nije zamjena za proizvod za zaštitu od sunca i neće kožu zaštititi od opeklina. S druge strane antioksidansi su, a posebice vitamin C i ferulična kiselina, najpoželjniji onda kad smo najizloženiji vanjskim utjecajima - u jutarnjoj rutini uz SPF!

Ako u rutini već imaš hijaluronski serum i želiš se njegom fokusirati na bore i znakove starenja, a obožavaš snažan glow koji daju proizvodi s vitaminom C, odaberi Vitaminsku emulziju C+ s camu camu ekstraktom i ceramidima. U slučaju da želiš dodatnu hidrataciju, Vitaminski serum C+  bit će izvrstan odabir budući da sadrži i hijaluron i ektoin.

----------------------------------------------

[1] Daniela, D'Almeida. Peresa, Fernanda. Daud Sarrufb, Camila. Areiasde Oliveirac, Maria. Valéria, Robles- Velascoa, André. Rolim, Babya. Ferulic acid photoprotective properties in association with UV filters: multifunctional sunscreen with improved SPF and UVA- PF. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology. Volume 185, August 2018, Pages 46-49. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1011134418303361?via%3Dihub, pristupljeno 30.1.2023.

Natrag na blog