Prevencija bora - kad i kako krenuti s ciljanom njegom

Prevencija bora - kad i kako krenuti s ciljanom njegom

Bore su prirodna pojava tijekom kronološkog starenja, no ciljanom njegom lica možeš usporiti njihovu pojavu. Znaš li da se već u dvadesetim godinama života preporučuje krenuti s preventivnom njegom lica jer upravo tada koža počinje gubiti elastičnost, a sinteza kolagena se značajno usporava?

Ako si 20+ i čitaš ovaj članak, vrijeme je da i ti započneš primjenjivati ispravnu rutinu njege lica! U nastavku ti donosimo jednostavne upute za ciljanu njegu kojom možeš ublažiti ili čak dugoročno spriječiti pojavu bora. 


Za početak se usmjeri na čišćenje

Večernja rutina trebala bi započeti čišćenjem lica kako bi se uklonile sve nečistoće koje su se nakupile na koži kroz dan. Pravilno čišćenje lica najvažniji je korak u rutini njege jer se ispravnim čišćenjem djeluje na vidljivost pora, ali i samu teksturu kože. Dvostruko čišćenje ili DC (double cleanse) metoda nezamjenjiva je metoda čišćenja lica. Zašto? Jer je apsolutno genijalna! Uljni čistač kao prvi korak čišćenja doslovce otapa šminku i filtre iz SPF-a, ali i sebum s kože. Gel čistač kao drugi korak uklanja ostatak nečistoća koje bi inače ostale na površini kože, a vrlo vjerojatno dospjele i u natrag u pore.

Uljni čistač nanosi se dlanovima direktno na našminkano suho lice i umasirava se lagano prstima. Time se pod toplinom kože otapa sva nečistoća, a uz to koža masira čime se potiče cirkulacija. Kod odabira čistača potrebno je da ih prilagodiš svom tipu kože 

Nemoj zaboraviti SPF

Zaštitni faktor potrebno je nanositi kroz cijelu godinu, a ne isključivo u ljetnim mjesecima. Osim što služi štićenju kože od malignih oboljenja, djeluje i protiv preuranjenih znakova starenja u vidu gubitka tonusa, sitnih linija, borica i hiperpigmentacija. Možemo reći da je SPF najbolja anti-age njega jer predstavlja najučinkovitiju prevenciju. Adekvatna zaštita od UVA i UVB zračenja moguća je jedino namjenskim proizvodima, što isključuje kreme i pudere sa zaštitnim faktorom. Dekorativna kozmetika najčešće ne sadrži filtre širokog spektra i obično se ne nanosi u dovoljnoj količini koja bi uistinu štitila od sunca.

Preporučuje se nanositi SPF u obilnoj količini, a potrebna količina proizvoda za lice i vrat je nanos proizvoda od korijena do vrha jagodice kažiprsta i srednjeg prsta. Ne zaboravi, štetnost sunčevih zraka moguća je i u zatvorenom prostoru uz prozor jer kroz staklo prolaze UVA zrake koje utječu na starenje kože i pojavu bora. Nemoj koristiti razne mitove o SPF-u kao izliku, već uvrsti zaštitni faktor u svoju rutinu.

Računaj na aktivne sastojke

Cjelovitu rutinu njege lica postići ćeš uvođenjem sastojaka koji ciljano djeluju na određene pojave na koži. Svaki sastojak ima specifično svojstvo pa je potrebno prilagoditi serum ili emulziju svojim potrebama. Obično su serumi najbogatiji aktivnicama. Nanose se nakon čišćenja lica i prije hidratantne kreme.

Vitamin C aktivni je sastojak koji pruža koži antioksidativnu njegu, a utječe i na hiperpigmentacijske mrlje u vidu ujednačavanja tena. Vitaminski serum C+ u kombinaciji s hijaluronskom kiselinom vraća prirodan mladenački sjaj, a Vitaminska emulzija C+ ublažava pojavu bora i sitnih linija.

Za obnovu tonusa i čvrstoću kože odabrat ćeš serum s peptidima. Peptidi potiču staničnu obnovu i time ublažavaju znakove preuranjenog starenja. Peptidni serum P ublažava gubitak jedrine, elastičnosti i vlage. Za dugoročno djelovanje na bore i sitne linije u rutinu uvrsti retinal. U pitanju je derivat vitamina A i potrebno ga je postupno uvoditi u rutinu. Vitaminski serum  nježne formulacije pogodan je za početnike u njezi retinoidima, dok je Vitaminski serum RA namijenjen za one s otpornijom kožom. Razliku između ova dva seruma možeš pročitati u našem vodiču.

 

Rezultati ne dolaze preko noći

Jednom kada postaviš rutinu čišćenja i njege lica koja će odgovarati tvom tipu kože, potrebno je biti ustrajan. Rezultati rutine neće biti vidljivi nakon prvog korištenja novouvedenih proizvoda, već je potreban određen period da bi se rezultati primijetili. Dosljednost u rutini vodi do lijepog i čistog tena! Savjet koji trebaš poslušati jest taj da ne uvedeš više proizvoda odjednom, već postupno proizvod po proizvod. Zašto? Iako su to proizvodi koji će pomoći tvojem tenu, ipak za kožu može biti šok ako se uvede nekoliko novih proizvoda odjednom, a rezultat može biti kontraefekt.

Svakako, potrebno je i pridržavati se pravila korištenja određenih proizvoda kao i pratiti preporuke za korištenje. I na kraju, nemoj zaboraviti imati realna očekivanja. 

Natrag na blog