Preuranjeno starenje kože i bore – uzroci, prevencija i njega

Preuranjeno starenje kože i bore – uzroci, prevencija i njega

Svi starimo. Prirodan je to proces koji se događa baš svima. No, razlikujemo kronološko starenje i preuranjeno starenje. Kad je koža u pitanju, preuranjeno starenje predstavlja proces na koji direktno utječemo, pozitivno ili negativno. Genetika svakako igra ulogu u izgledu i očuvanosti kože kroz vrijeme, no naše odluke odnose premoć kad je u pitanju prevencija ili pak sanacija već nastalih mrlja ili borica. Donosimo glavne uzroke, ali i načine kako doskočiti preuranjenom starenju kože.

UV zračenje i zaštita kože od sunca

Ne možemo dovoljno istaknuti i naglasiti važnost zaštite kože od sunca. Što god radili za svoju kožu, sve je gotovo pa uzaludno ako istovremeno nećete primijeniti SPF, zaboraviti na solarij i svoj stil obogatiti šeširom što šireg oboda te lanenim dužim rukavima. Dugotrajno izlaganje suncu može uzrokovati nastanak malignih oboljenja, ali i oštetiti kolagen i elastin u koži, što dovodi do bora i gubitka čvrstoće. Osim toga, UV zračenje može uzrokovati pigmentacijske promjene poput tamnih mrlja i općenitog izgleda dehidriranost i beživotnosti.

Što činiti?

Jednostavno koristite kremu sa zaštitnim faktorom (SPF). Svakodnevno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom 30 ili 50 može značajno smanjiti štetu uzrokovanu suncem. Važno je nanositi kremu čak i kada je oblačno ili kad sjedite u uredu pored prozora, jer pojedine UV zrake mogu proći kroz oblake i staklo. Biraj između semi-mat fluida za lice SPF 50 ili mousse kreme za lice SPF 50, a pri ruci imajte i SunStick. Multiprotect SPF 50.

Nosite zaštitnu odjeću. Šeširi širokog oboda, sunčane naočale velikih stakala koja pokrivaju dio obraza i UPF odjeća po potrebi mogu dodatno zaštititi kožu od štetnih zraka.

Izbjegavajte sunce u najjačim satima. Preskočite sunčanje između 10 sati ujutro i 4 sata popodne kada je UV zračenje najjače i smatrajte to najboljom odlukom za vlastito zdravlje. Boravak na plaži rano ujutro ili kasno uvečer ionako pruža puno bolji osjećaj. Ako već niste, i solarij biste ipak trebali prepustiti ropotarnici povijesti.

Redovita, dosljedna i održiva rutina njege

Pravilna i redovita njega kože može znatno usporiti proces starenja. Važno je imati rutinu koja uključuje čišćenje, hidrataciju i zaštitu kože, ali i prakticirati je svakodnevno. Također, aktivni sastojci kao što su vitamin C, retinol ili kiseline ne mogu donijeti značajne rezultate preko noći, pogotovo ako prethodna briga o koži nije bila redovita. Oboružajte se strpljenjem jer serumi i kreme ispunjavaju obećanja tek na nešto duže staze. Ništa manje važno – pri primjeni proizvoda vodite se isključivo provjerenim informacijama i preporukama proizvođača, jer nisu svi proizvodi isti iako možda sadrže slične sastojke. Kad poželite uvesti nešto od tretmanskih proizvoda, to mogu biti Vitaminski serum RA ili Vitaminska emulzija C+

Što uvesti?

Krenite od čišćenja. Redovito čišćenje kože uklanja nečistoće, šminku i višak sebuma koji se izluči tijekom dana. Preporučuje se korištenje blagih proizvoda za čišćenje koji neće isušiti kožu. Idealno je dvostruko čišćenje budući da će temeljito očistiti kožu, a istovremeno je pripremiti za ostatak njege bez dodatnih iritacija. Dvostruko čišćenje kože može se primijeniti uz proizvode kao što su Micelarna otopina 2u1 Smilje ili Mikroemulzija u prvom koraku te Micelarni gel Smilje ili Amino gel u drugom koraku.

Hidratizirajte, hidratizirajte, hidratizirajte! Korištenje hidratacijskih proizvoda pomaže u održavanju vlažnosti kože i općenitog dobrog stanja barijere kože. Čak i ako ne znate od čega biste krenuli – jačanje prirodne barijerne funkcije uvijek je dobra ideja i preduvjet za uvođenje konkretnih sastojaka poput retinoida i kiselina. Potražite proizvode koji sadrže poliglutamičnu kiselinu, ektoin, glicerin ili ceramide – mi izdvajamo Hidro tonik βGHijaluron hidrator 4H i Hidro CICA masku za lice.

Poanta nije u borbi protiv starenja, već u dostojanstvenoj sinergiji vremena i našeg utjecaja. Serumi i kreme s antioksidansima, vitaminom C, retinoidima ili peptidima svakako mogu pomoći u borbi protiv ranih znakova starenja, ali ne mora značiti da su svi potrebni u isto vrijeme. Svaka je koža drukčija, a potrebe joj se razlikuju i u različitim životnim fazama. U slučaju nedoumica uvijek je poželjno kontaktirati naše stručnjake za individualne preporuke ili jednostavno riješiti skincare kviz za njegu kao pomoć pri odabiru kozmetike.

Moramo li spomenuti SPF? Moramo i ponavljamo – koristite zaštitu od sunca u najtoplijem dijelu godine, ali i kad je UV indeks iznad 2. Tad već počinje negativan utjecaj na kožu.

Hydro Toner βG

Vrijeme za sebe u užurbanoj svakodnevici

Stres, nedostatak sna, neuredna prehrana također mogu doprinijeti preuranjenom starenju kože. Koliko god to zvučalo kao floskula, važno je ne pronaći, već odrediti vrijeme za opuštanje i brigu o sebi - čak i u užurbanom rasporedu. Tu ubrajamo i posjete liječniku te redovne kontrole, ali i opuštena druženja s prijateljicama ili s knjigom u ponekad toliko potrebnoj samoći.

Kako se opustiti?

Redovita fizička aktivnost je ključna. Vježbanje ne samo da poboljšava cjelokupno zdravlje, već i cirkulaciju, što svakako može pozitivno utjecati na izgled kože. O kretanju razmišljate kumulativno – svaka ta stepenica i korak ubrajaju se u dnevni rezultat, a natječete se samo sa sobom.

Isprobajte meditaciju i tehnike opuštanja. Pronađite tehnike opuštanja koje vam odgovaraju, poput meditacije, joge, masaže ili jednostavno čitanja knjige. Mnogima je terapeutsko i slušanje glazbe ili pak volontiranje...

Ne zanemarite kvalitetan san. Trudite se spavati najmanje 7-8 sati svake noći. Kakvoća sna direktno utječe na mogućnost organizma da funkcionira pravilno, da se regenerira i samim time smanjuje mogućnost vanjskih pojava poput podočnjaka i natečenosti.

Ako sve moramo sumirati u nekoliko riječi, neka to bude sljedeće. Ne zanemarite moć vlastitih odluka i navika – i jednostavno namažite taj SPF

Natrag na blog