Proširene i začepljene pore – kako ih i čime tretirati

Proširene i začepljene pore – kako ih i čime tretirati

Često čujemo: „Kako smanjiti proširene pore?“. Prvo ćemo zato napomenuti da su pore sasvim normalna pojava na koži i upotrebom kozmetičkih proizvoda one se neće otvarati, zatvarati, fizički smanjiti ili nestati. To posebno vrijedi za male točkice na nosu koje se često zamijene za mitesere, dok to zbilja nisu. Pore su uobičajena, normalna pojava na koži, esencijalan dio njezine teksture i funkcionalnosti. Međutim, redovitim čišćenjem i ispravnom njegom s određenim sastojcima pore mogu biti čišće, a vizualno izgledati manje. Pravilnom upotrebom proizvoda kompatibilnih s vlastitim tipom i potrebama kože, kao i svakodnevna ispravna briga o koži značajno će pomoći kod vizualnog umanjivanja proširenih pora.

Professional čistači

Što su proširene pore i koji su mogući uzroci njihovog nastajanja

Naša je koža svakodnevno izložena vanjskim zagađenjima i stresorima od kojih nas štiti, a do pojave proširenih pora može doći iz raznih razloga. Genetska predispozicija i hormonalni disbalans mogu biti prvi razlozi. Do začepljenja i općenito primjetnijih pora može doći i zbog neadekvatnog čišćenja kože ili jednostavno korištenja neodgovarajućih kozmetičkih proizvoda.

Pore su koži prijeko potrebne jer omogućuju izlučivanje tvari i sebuma. Ako je cjelokupni proces uravnotežen, sebum će kroz pore izaći potpuno neprimjetno. Do poteškoća eventualno može doći ako lojne žlijezde luče višak sebuma što eventualno može dovesti do začepljenja, a samim time i njihovog proširenja.  Postoje sastojci koji će pomoći u tome da pore ostanu čišće, potrebno je samo odlučiti se uklopiti ih u postojeću rutinu.

Niacinamid i retinol pomažu kod proširenih pora

Osim prijeko potrebnog svakodnevnog čišćenja kože gdje uvijek toplo predlažemo metodu double cleansea ili dvostruko čišćenje, postoje sastojci koji dodatno mogu pomoći u rješavanju začepljenih pora, ali i njihovom temeljitom dubinskom čišćenju.

Vitaminski serum i krema B3

Niacinamid je zbog svog višestrukog djelovanja na kožu globalno poznat sastojak. Osim što umanjuje upalne procese, regulira lučenje sebuma i djeluje na smanjenje pojave nepravilnosti, niacinamid je vrlo neutralan i vrlo se lako može uklopiti u rutinu s ostalim aktivnim sastojcima. To su retinoidi ili AHA i BHA kiseline. Primjerice, Vitaminski serum B3 možeš koristiti ujutro na laganoj vlažnoj koži prije nanošenja kreme sa zaštitom od sunca, a navečer možeš koristiti retinoide ili spomenute kiseline.

Derivati vitamina A, odnosno retinoidi također su izuzetno koristan sastojak u borbi protiv proširenih i začepljenih pora. Prije korištenja retinil palmitata, retinola ili retinala dobro je znati kako može doći do faze čišćenja kože. Retinoidi se u svaku rutinu uvode postupno. Dobro je krenuti od najblaže verzije, odnosno Vitaminskog seruma R2 koji sadrži retinil-palmitat, resveratrol i hijaluronsku kiselinu. Vitaminski serum R2 se za razliku od Vitaminskog seruma RA nanosi na lagano vlažnu kožu lica i potom se vlaga zaključava hidratantnom kremom. Ono što ga razlikuje od Vitaminskog seruma RA, mnogo jačeg oblika retinoidnog seruma, osim jačine je i spomenuti način nanošenja. Vitaminski serum RA nanosi se na potpuno suhu kožu, a sadrži i 0,1% retinaldehida što je najjači mogući oblik retinoida dostupan u slobodnoj prodaji. Više o razlikama između ova dva seruma pročitaj ovdje

Piling tonik AHA PHA

Poželjne su i kiseline za eksfolijaciju

Ako ipak prvo želiš krenuti s kiselinama jer smatraš da bi najbolje odgovarale tvojoj koži, s Piling tonikom AHA PHA ili Mikroeksfolijantom ne možeš pogriješiti. Piling tonik AHA PHA površinski uklanja odumrle stanice kože dok Mikroeksfolijant djeluje i dubinski, čisteći pore. Nježnije AHA i PHA kiseline u toniku izvrstan su odabir kod osjetljivije i suhe do normalne kože lica, a BHA kiselina (salicilna) u prahu Mikroeksfolijanta odgovarat će mješovitom do masnom tipu kože.

U oba slučaja bismo savjetovali samo povremeno korištenje do tri puta tjedno. Najvažnije je znati kako se ovi proizvodi nikako ne koriste istu večer, a kožu poslije uvijek treba dobro hidratizirati.

Professional SPF

Zaštita od sunca čuva kožu i rezultate rutine

Najbitniji, a često preskakani korak je nanošenje zaštite od sunca. Kod korištenja kiselina ili retinoida obavezno je u jutarnjoj rutini svakodnevno nanositi SPF. Naime, ovi sastojci pojačavaju osjetljivost na sunčeve zrake, a SPF čuva postignute rezultate. Kod direktnog izlaganja suncu dobro je obnoviti zaštitu svaka dva sata, a ako ujutro odlaziš na posao, onda je dovoljno prije ponovnog izlaska samo još jednom obnoviti SPF, idealno SPF proizvodom koji inače koristiš. Ovisno o tome voliš li laganije fluide ili mousse teksturu kreme možeš birati između Professional fluida SPF 30 ili Professional kreme SPF 50. Obje kreme nemaju dodane mirise ni bojila, a štite od širokog spektra UVA i UVB sunčevih zraka.

Natrag na blog