Piling i maska za lice – kad ih i kako uvrstiti u rutinu

Piling i maska za lice – kad ih i kako uvrstiti u rutinu

Standardnu njegu kože svi poznaju – umivanje i SPF ujutro, čišćenje lica od šminke i dodatnih nečistoća navečer, nakon toga hidratacija koja se bira ovisno o preferencijama i stanju kože.

Kad su u pitanju dodatni koraci u njezi kao što su maska i piling, ponekad nastaju nedoumice. Jesu li potrebni, koliko ih često i kada koristiti, zašto su korisni i kako djeluju? Odgovore donosimo niže.

Za pilingom posegni, dodatnu njegu pokreni

Koža, a osobito koža lica, uvelike je promjenjiva. Mijenja se pri oscilaciji temperature, promjeni godišnjih doba, fluktuira ovisno o prehrani, a dodatno je pod utjecajem osobnih životnih okolnosti, sretnijih ili stresnijih. Koža nije i ne može uvijek biti ista. Tijekom života otpusti preko 8 kilograma odumrlih stanica, a nakupljanje tih istih suvišnih stanica uzrokuje razne neželjene probleme – začepljenje pora, nastanak prištića i akni. Kako bi se spriječile buduće poteškoće i izbjegla moguća začepljenja pora, treba im omogućiti svojevrsnu ''protočnost''.

Eksfolijacija na koži lica trebala bi biti funkcionalna, ali nježna. Međutim, ako se koriste kemijski pilinzi kao u slučaju Piling tonika AHA PHA, koža će vjerojatno prolaziti kroz fazu navikavanja i crvenila kao reakcije na kontaktno snižavanje pH vrijednosti. Ova je pojava zapravo pokazatelj djelovanja aktivnih sastojaka, ali treba pratiti duljinu trajanja crvenila. Ako potraje nekoliko sati, nema razloga za brigu. Međutim, ako traje duže, pa i do dva dana, moguće je da je koža osjetljiva na neki od sastojaka ili u osjetljivijoj fazi pa bi proizvod trebalo privremeno izostaviti iz rutine. Piling tonik AHA PHA ponajviše je namijenjen normalnoj, mješovitoj ili suhoj koži lica, odnosno koži umornog izgleda s vidljivim mrljicama. Dobro je znati da se AHA i PHA mogu primjenjivati u trudnoći, pa čine izvrsnu alternativu za uobičajene kemijske pilinge u rutini.

Za masniju kožu skloniju nepravilnostima kojoj treba dubinski piling, tu je Mikroeksfolijant koji pomaže u bržem postizanju zaglađenije kože. Precizno pročišćava pore zbog toga što se temelji na 1% salicilne (BHA) kiseline, a također se može koristiti i ljeti uz obavezno nanošenje SPF-a u jutarnjoj njezi.

Za one koji radije biraju prirodne mehaničke pilinge u kolekciji Smilje mogu pronaći proizvode sa zrncima koštica marelice i masline, koja nježno eksfoliraju i omekšavaju kožu. Hranjivi piling obogaćen eteričnim uljima smilja te uljima sezama učinkovito će očistiti, a istovremeno i nahraniti suhu kožu lica. Kod mješovite i masne kože lica bolji je izbor Aktivni piling s aktivnim ugljenom koji pomaže izregulirati lučenje sebuma. Oba proizvoda nose prvi hrvatski neovisni NATRUE certifikat za prirodnu kozmetiku.

Za koji god se piling na kraju odlučili, ne morate ga koristiti više od jednom do dvaput tjedno. Većini tipova koža to je sasvim dovoljno za postizanje najboljeg učinka. Naravno, nekim će kožama odgovarati češće korištenje, ali u tom slučaju ključna je temeljita hidratacija.

Maske razne kožu hrane

Korištenjem maski za lice koži osiguravamo dodatnu hidrataciju i ekstra njegu, a umu osjećaj da smo si posvetili vrijeme i učinili nešto samo za sebe. Nakon ljeta, godišnjih odmora i mnogo vremena provedenog na suncu, ponekad hidratacija u obliku seruma i krema jednostavno nije dovoljna. Upravo u tim trenucima valja posegnuti za maskom za lice kako bi koži osigurali intenzivniji tretman. Maske za lice, isto kao kod pilinga, na kožu ne treba nanositi svaki dan. One služe tome da se jednom do dva puta tjedno koža dodatno nahrani i u slučajevima ciljane njege. Hranjive maske bolje su za suhu i osjetljiviju kožu, a aktivne maske za mješovitu i masnu. Svaka od njih ciljano djeluje na određene nepravilnosti, pročišćava i omekšava kožu.

Ovisno o tipu kože i maske koja se nanosi, na licu se može držati od 3 do 20 minuta. Svakako savjetujemo slijediti uputstva na pakiranju određene maske. Prekratko ili predugo korištenje neće donijeti odgovarajuće rezultate. Nakon upotrebe lice je potrebno dobro isprati, a rezultati su u pravilu odmah opipljivi. Koža je mekša na dodir, glatka i podatna.

Pri preporučenom i ispravnom korištenju pilinga i maski za lice primijetit ćete još jedan poželjan učinak. Kozmetički preparati također će bolje i brže funkcionirati, a serumi i kreme naprosto će bolje "sjedati". Upamtite, manje je više. Neka pilinzi i maske budu mali - i naizmjenični - rituali na tjednoj bazi. 

Natrag na blog