Što je faza čišćenja kože i kako je prevladati

Što je faza čišćenja kože i kako je prevladati

Uvođenjem aktivnih sastojaka poput kiselina i retinoida ponekad može doći do faze čišćenja kože poznatijeg kao purging.

Faza čišćenja kože zapravo je pojam koji je pojednostavio proces svojevrsne reakcije kože na uvođenje specifičnih sastojka, odnosno proizvoda. 

Korištenjem aktivnica poput AHA i BHA kiselina, kao i retinoida ubrzava se stanična izmjena. Kako su za nastanak upalnih akni potrebni tjedni, u trenutku tretmanske njege ti se tjedni skraćuju i čitav proces postaje brži. To uviđamo nešto češćom i primjetnijom pojavom nepravilnosti koje izlaze na površinu dijelova kože gdje su i inače obično prisutne (primjerice, područje brade). 

Purging je čest predmet raznih rasprava, pogotovo zato što ga je ponekad teško razlikovati od puke iritacije. Donosimo popis savjeta prema kojima možete na ispravan način prilagoditi rutinu i pomoću kojih ćete uspješno prevladati razdoblje prilagodbe, a na kraju će vas dočekati zdravija koža i blistav ten.

Polako i strpljivo s uvođenjem aktivnica

Pitanje broj jedan nije koje proizvode treba izbjegavati, iako retinoidi i kiseline neće biti potrebni svakoj koži, a niti joj odgovarati. Važno je kako određene proizvode ispravno koristiti. Ako se na vrijeme informirate o svim sastojcima i načinu korištenja, već unaprijed možete znati što od proizvoda možete očekivati. Još je bolje ako u potpunosti poznajete svoju kožu i znate kako bi mogla reagirati, ali to najčešće nije slučaj.

Piling tonik AHA PHA

Ono na što bismo svakako voljeli da obratite pažnju je uvođenje previše novih proizvoda odjednom. Ako ste se odlučili za eksfolijant s AHA kiselinama, a dosad još niste upotrebljavali kiseline u svojoj rutini, počnite s nižim postotkom i ne uvodite ništa drugo što bi potencijalno moglo narušiti hidrolipidnu barijeru kože. Isto vrijedi i za sve druge aktivne sastojke koje ćemo navesti. Piling tonik AHA PHA u tom je slučaju odličan izbor jer je izrazito nježan prema koži, a istovremeno djelotvoran. Koristite ga prvo dva puta tjedno, a frekventnost korištenja povećavajte samo ako to koži odgovara i ako je potrebno.

Salicilna kiselina još je jedan sastojak na popisu onih koji mogu prouzročiti tzv. fazu čišćenja kod kože sklone komedonima i upalnim aknama. Ugodan piling Mikroeksfolijantom ostavlja kožu mekom i glatkom i zato je ponekad teško ne zanijeti se svakodnevnim korištenjem. Međutim, to uistinu većini koža nije potrebno. Sastojak poput salicilne kiseline djeluje dubinski tako da čak i kad završite s pilingom i isperete ga s lica, salicilna kiselina nastavlja djelovati. Otpornije kože salicilnu kiselinu mogu koristiti do tri puta tjedno, ali većini je dovoljno korištenje jednom do maksimalno dva puta tjedno za fantastične rezultate i ujednačenu teksturu. Koži osjetljivijoj na eksfolijaciju dovoljno je korištenje prema potrebi, primjerice dvaput mjesečno. Pratite svoju kožu i sami ćete primijetiti kad vam je ovaj korak potreban. 

Nakon purginga dolazi ljepša koža

Retinoidi su često nepravedno optuženi za izazivanje nepravilnosti i pogoršavanje stanja kože, no zapravo trebaju posebnu dozu strpljivosti. Kao i kod AHA i BHA kiselina, potrebno je krenuti s nižim postocima i polako početi "uhodavati" kožu. Retinil palmitat najblaži je oblik retinoida kojim možete početi tretirati kožu, a naći ćete ga u Vitaminskom serumu R². Ako smatrate kako vaša koža ipak treba djelovanje konkretnijeg sastojka, onda će 0,1% retinaldehida u Vitaminskom serumu RA odraditi željeni posao. Budući da je ovo maksimalna dopuštena koncentracija ovog sastojka u slobodnoj prodaji, očekujte promjene.

Professional set RA

 Ponavljamo, poznavanje vlastite kože ovdje može uvelike pomoći, ali najbolje je polako krenuti s uvođenjem samog proizvoda. Za razliku od Vitaminskog seruma R² koji se nanosi na vlažnu kožu lica, Vitaminski serum RA nanosite na suhu kožu lica svaku treću večer. Povećavate frekventnost korištenja na svaku drugu večer nakon otprilike dva do tri tjedna korištenja. Ništa manje bitno - istovremeno možete koristiti samo jednu vrstu retinoida, odnosno samo jedan proizvod, a svako jutro nanesite i neophodnu zaštitu od sunca.

Samo nježno i bez nepotrebnog "kopanja"

Navedeni proizvodi koji sadrže AHA i BHA kiseline ili retinoide ne služe standardnom čišćenju kože od šminke i SPF-a. Njih ćete detaljno ukloniti metodom dvostrukog čišćenja s Mikroemulzijom i Amino gelom, a kožu pritom nećete dodatno isušiti.

Prilikom odabira gelova za čišćenje lica ostanite pri onima koji neće dodatno naštetiti hidrolipidnoj barijeri vaše kože i nemojte uvoditi previše novih proizvoda različite namjene odjednom. Ako i dođe do iritacije, nećete ju moći pripisati niti jednom od proizvoda koje ste počeli istovremeno koristiti. Također, moramo naglasiti kako dodirivanje i ''kopkanje'' po koži usporava cjelokupni proces i dodatno oštećuje vanjski sloj kože. Pokušajte i to izbjeći.

Professional SPF

Ne preskačite hidrataciju

Koža niti u jednom trenu faze čišćenja ne bi smjela peckati niti zatezati. Rješenje je obilna hidratacija odgovarajućom kremom, idealno onom za koju znate da vam nikada nije uzrokovala nepravilnosti. Lagane kreme koje ostavljaju kožu hidratiziranom i mekom na dodir ključne su dok lice izlažete aktivnim sastojcima.

Osim hidratantne kreme, kožu uvijek možete dodatno ovlažiti korištenjem hidratacijskih tonika koji će uravnotežiti pH kože i učiniti ju otpornijom na vanjske utjecaje. Uvijek volimo napomenuti i da svakodnevno korištenje SPF-a znatno utječe na pravilnu hidratiziranost, ali i štiti kožu od štetnih UVA i UVB zraka sunca. SPF bi svima trebao biti obavezan dio rutine, a i najbolja je prevencija preuranjenog starenja kože. Zato kod samog početka korištenja aktivnih sastojaka, obratite pozornost na ispravnu i redovitu hidrataciju i ni u kojem slučaju je nemojte preskakati.

Professional set 4H

Bez brige, purging ne traje vječno

Pripremite se na moguće izvlačenje svih nečistoća na površinu, ali ne odustajte olako. Tijekom faze čišćenja nepravilnosti će se pojavljivati na onim mjestima na kojima se i inače pojavljuju komedoni i akne. Trebali bi nestati nakon otprilike mjesec i pol dana, no i to može varirati ovisno o samoj koži, rutini, čak i dobi (što smo stariji, stanična izmjena je usporenija). Međutim, ako se pojavljivanje novih prištića nastavi nakon 8 tjedana i to na mjestima gdje ih inače nema, onda je vjerojatno riječ o iritaciji i trebate prestati s korištenjem proizvoda, odnosno revidirati rutinu i vidjeti li iritaciju potaknuo određeni proizvod ili pak kombinacija nekoliko njih. Također, faza čišćenja ne donosi pojave kao što su žarenje ili osip, pa je u slučaju takvih reakcija definitivno preporučljivo zastati s primjenom proizvoda i rutinu vratiti na "bazične postavke".

Treba imati na umu da je uvođenje konkretnih aktivnih tvari dugotrajniji proces koji omogućuje koži da prođe kroz svojevrsnu obnovu i zablista u punom sjaju.  Budite spremni kožu strpljivo hidratizirati, štititi od sunca i izbjegavati bilo kakvo nestručno istiskivanje. A nakon toga - očekujte najbolju verziju vaše kože do sada. 

Natrag na blog