Retinol se ne zabranjuje, a promiče se uravnoteženost kože

Retinol se ne zabranjuje, a promiče se uravnoteženost kože

Na društvenim mrežama, blogovima i u medijima odjeknula je (pomalo krivo interpretirana) vijest – retinol je zabranjen. To je daleko od istine. Što se točno događa s ovim popularnim sastojkom u njezi kože, ali i koje su alternative, detaljno objašnjavamo u nastavku.

Europski su kupci vrlo zaštićeni

Živimo u, po pitanju kozmetičkih proizvoda, vrlo reguliranom i kontroliranom području. Saznanja o kozmetičkim sastojcima i njihovom (među)djelovanju mijenjaju se kroz godine, a tome se prilagođava europska kozmetička regulativa. Upravo na temelju njezinih propisa određeno je koji se sastojci i u kojim postocima smiju primjenjivati u serumima, kremama, šamponima i drugoj kozmetici, a koji su potpuno zabranjeni.

Najnovije promjene u amandmanima još su u lipnju podigle prašinu koja se ni blizu ne sliježe. Njima je, naime, zahvaćen jedan od najprisutnijih, najistraživanijih i dokazano  aktivnih sastojaka ikada – retinol. Poneki mediji i javne osobe katastrofično su najavili potpunu zabranu. U naravi, radi se isključivo o ograničenju, i to ne za sve oblike retinoida koji su dostupni na tržištu EU (a ima ih). Važno je napomenuti kako većina ovakvih dodataka aneksima nastaje iz predostrožnosti. Retinoidi su zapravo oblici vitamina A, a taj je vitamin topiv isključivo u mastima te ga je tehnički moguće unijeti previše u organizam. No, najveći je izvor vitamina A upravo suvremena prehrana, a ovakva će regulativa možda najviše doprinijeti umjerenosti u korištenju kozmetike i dugoročno održivijem pristupu njezi. 

Vitaminski serum RA

Retinol nije jedini vrhunski igrač 

Već dugi niz godina kroz edukaciju naglašavamo kako je retinol samo jedan sastojak iz mnogo veće skupine retinoida. Retinoidi mogu biti topikalnog ili oralnog tipa. Topikalni se retinoidi dijele na kozmetičke preparate u slobodnoj prodaji i na one dostupne isključivo putem liječničkog recepta. U topikalne retinoide, i to one koji se mogu naći u proizvodima na policama drogerija, osim retinola spadaju i esteri poput retinil acetata, retinil palmitata, hidroksipinakolon retinoata, a tu je i možda nešto poznatiji retinaldehid ili RETINAL. Medicinskim proizvodima smatraju se preparati na bazi čiste ret. kiseline i drugih retinoida, uključujući i tablete za oralnu primjenu. Čak i da se retinol zabrani (a neće), opcija je zbilja jako puno.

Nije zabranjen, samo (p)ostaje ograničen

Novi prijedlog regulative je sljedeći – retinol, retinil palmitat i retinil acetat bit će ograničeni na maksimalne koncentracije od 0,05% u proizvodima za tijelo te 0,3% u drugim proizvodima koji se ispiru ili ostavljaju na koži. Proizvodi će nositi i posebnu napomenu. Kao mogući period potvrde i prihvaćanja ovog prijedloga spominje se kraj 2023. godine. Ako se prihvati u cijelosti, pravu ćemo sliku ove regulatorne promjene imati tek 2026. kad u konačnici na tržištu više neće biti nedozvoljenih koncentracija ovih kozmetičkih retinoida.

Istraži moćniji retinal

Panike nema, budući da promjenom nije zahvaćen retinaldehid. Ovaj oblik retinoida na kojem se bazira Professional Vitaminski serum RA zapravo je "moćniji brat" retinola koji se u redoslijedu konverzije nalazi tik do retinoične kiseline. Retinaldehid ili retinal oblik je retinoida koji pokazuje iznimno dobro djelovanje protiv preuranjenog starenja kože te nepravilnosti na koži u vidu akni i prištića. Možemo ga slobodno nazvati i "all-rounderom" jer je njegov učinak na kožu temeljito ispitan i višestruk. Pretvorba retinaldehida u retinoičnu kiselinu omogućava kontroliranije isporučivanje retinoične kiseline koži, time i blaže negativne učinke (iritativni potencijal) u odnosu na retinol. To znači manje perutanja i lakšu prilagodbu kože na koncentriranu njegu.

Isti cilj, drukčiji pristupi

Često se kao zamjena za retinol spominje bakuchiol. Ova aktivnica derivirana iz biljke Psoralea corylifolia nema jednak mehanizam djelovanja i učinkovitost poput retinoida, nije bila ni predmetom minucioznih istraživanja poput retinola, no prednosti su te što se može koristiti u trudnoći te uklopiti u jutarnju njegu.

S druge strane, tu su i peptidi potvrđenog djelovanja na znakove ranog starenja kože, a djeluju i preventivno i kod već vidljivih bora i sitnih linija. Kad su u pitanju ovi lanci aminokiselina, u fokusu je obično aktivna tvar zvana Matrixyl®. Razvijena od strane Sederme, specifična aminokiselinska formacija prepoznatljiva je po možda i najkorištenijim izdanjima –  Matrixyl 3000® i Matrixyl® synthe’6® koji su prisutni u Peptidnom serumu P.

Amino aktivator CM

Peptidi su idealni za njegu tijekom trudnoće

Rezultati istraživanja potvrdila su njihovu izvanrednu učinkovitost. Matrixyl 3000® dokazano "otključava" obnovu kolagena i elastina, čime utječe na ublažavanje dubine i veličine bora. Djeluje na teksturu kože koja postaje podatnija, čvršća i glatka na dodir. Matrixyl® synthe’6® stimulira novu proizvodnju kolagena na nekoliko razina, sve do najdubljih slojeva kože, a zajedno potiču proces samoobnove kože. Ništa manje važno, peptidi su neutralan aktivni sastojak koji mogu koristiti trudnice, osobe osjetljive kože, ujutro ili uvečer i u kombinaciji s drugim aktivnicama. Što god odabrali za svoju njegu, uvijek je dobro krenuti od početka. To su hidratacija, obnova zaštitne barijere uz proizvode kao što je Amino aktivator CM te naravno, zaštita od sunca. Uravnoteženost kože i nježnost prema istoj možda su najvažnije "regulative" koje valja poštovati. 

Natrag na blog