Hiperpigmentacija kože: Kako prevenirati (ili ublažiti) mrlje

Hiperpigmentacija kože: Kako prevenirati (ili ublažiti) mrlje

Uz sunčano vrijeme i korištenje svakog slobodnog trenutka na plaži, u šetnji ili jednostavno na kavi u gradu, bitno je kožu pravilno zaštititi. Zašto? Osim što je sunce glavni uzročnik starenja kože, ono će utjecati i na stvaranje hiperpigmentacijskih mrljica. Dakle, prva po redu je zaštita, a ako su mrljice već tu, čitaj dalje jer imamo rješenje i za to.

Zašto hiperpigmentacijske mrlje uopće nastaju

Iako je većinski uzrok hiperpigmentacija izloženost suncu i nedostatna zaštita, mrljice koje nastaju zbog povišene razine melanina mogu biti uzrokovane i hormonalnim promjenama (posebno u trudnoći i menopauzi), životnom dobi, lijekovima ili mogu nastati kao posljedica raznih upalnih procesa i oštećenja na koži. Osim pjegica, melazme, staračkih mrlja postoje i one koje nastaju uslijed različitih pojava na koži, a to su PIH i PIE. PIH označava post-inflammatory hyperpigmentation, a PIE označava post-inflammatory erythema. U prijevodu, radi se o postupalnim hiperpigmentacijama i postupalnim eritemima. Valja nadodati i kako je PIE nešto noviji izraz skovan 2013. godine nakon detaljnijih dermatoloških ispitivanja ovih promjena na koži. 

PIE, PIH... ih!

PIE ćete prepoznati kao male crvene flekice koje nastaju zbog oštećenja kapilarica na površini kože, dok će PIH biti tamnije mrljice na koži uzrokovane povišenom proizvodnjom melanina.

Obje vrste mrlja obično nastaju nakon akni ili prištića. Iako su svjetlije kože sklonije postupalnom eritemu, a tamnije postupalnim mrljicama, obje se vrste mogu tretirati i s vremenom čak i u potpunosti ukloniti. Međutim, treba imati na umu kako je kod ozbiljnijih slučajeva, posebice kod postupalnog eritema dobra odluka obratiti se i dermatologu.

Iako se mogu pojaviti svuda po tijelu, mrljice većina ljudi primijeti kad im se počnu pojavljivati na licu. Zbog toga je bitno znati da se njihova vidljivost može smanjiti pravilnom i redovitom upotrebom proizvoda koji su namijenjeni upravo ovim kožnim promjenama.

Piling tonik AHA PHA

Recept za uspjeh? Aktivni sastojci i konzistentnost

Postoje različiti sastojci koji mogu pomoći kod ublažavanja mrlja. Iako je ponekad ljudski instinkt koristiti čim više proizvoda u nadi da će se situacija čim prije riješiti, moramo reći kako konzistentnost u rutini i probrano i strpljivo korištenje proizvoda uvijek daje najbolje rezultate. Svakako je preporučljivo povremeno odstraniti odumrle stanice kože jer se time potiče obnavljanje, a time se i nježno, iz temelja transformira tekstura kože. Korištenjem Piling tonika AHA PHA dva do tri puta tjedno postiže se glađa i ujednačena koža koja  prirodnim sjajem.

Primjerice, ako povremeno koristiš eksfolirajući proizvod navečer, dodatno ujutro možeš razmisliti o uvođenju Vitaminskog seruma C+ ili Vitaminskog seruma B3. Vitamin C je poznat saveznik u uklanjanju hiperpigmentacija, a u kombinaciji sa SPF-om imat će i jače fotoprotektivno djelovanje. Ovaj će serum, osim antioksidativnog djelovanja kožu i dubinski hidratizirati, a pogodan je za sve tipove kože. Kod Vitaminskog seruma B3 koji sadrži i niacinamid, traneksamična kiselina u koncentraciji od 1% postepeno će djelovati na smanjivanje mrljica, inhibirajući aktivaciju melanocita. Posebice će odgovarati masnoj koži sklonoj mašćenju i aknama, a tako i crvenim točkicama nakon upale.

Vitaminski serum B3

Upoznaj (sve)moć retinoida

Među najpoznatiju skupinu sastojaka koji učinkovito pomažu kod cijelog niza kožnih promjena, od hiperpigmentacija, preko nepravilnosti do smanjenja borica, spadaju retinoidi! Vitaminski serum RA s 0,1% retinaldehida učinkovito će djelovati na spomenute pojave na koži, ali se u rutinu mora uvoditi postupno. Za početak se nanosi na suhu kožu lica, nakon nježnog dvostrukog čišćenja u večernjoj rutini.

Professional set RA

Prva dva tjedna koristi se svaku treću večer, a zatim svaku drugu večer i potom svaku večer ako to koži odgovara. Masnijim kožama zna biti dovoljan sam po sebi, ali nakon njega može se nanijeti i hidratantna krema – Peptidna krema P za suhu ili normalnu kožu, odnosno Vitaminska krema B3 za masnu kožu. U formulaciji treba istaknuti i djelovanje astaksantina, izuzetno jakog antioksidansa prirodnog porijekla koji u sinergiji s retinaldehidom također djeluje na hiperpigmentacije.

Još jednom podsjećamo kako je svakodnevno korištenje zaštite od sunca ključ prevencije mrlja, a još i više prilikom korištenja kiselina i retinoida koji pojačavaju osjetljivost kože na sunce. SPF mora biti dio načina života. Professional fluid za lice SPF 30 ili kremu SPF 50 valja nositi svaki dan bez obzira na doba godine i vremensku prognozu, kao i obilno aplicirati i nanositi ponovno tijekom dana kad je to potrebno.

Natrag na blog