U GOSTIMA: Evo što trebaš znati o niacinamidu

U gostima: Magdalena Ivić

Crvenilo, dehidrirana koža, akne, proširene pore, previše sebuma… Kada bi samo postojao sastojak koji može pomoći kod svih ovih stanja… Čekajte malo, postoji! Zove se niacinamid i evo sve što trebate znati prije nego ga uvrstite u svoju rutinu.

ŠTO JE NIACINAMID?

Niacinamid forma je vitamina B3. Radi se o vitaminu koji koži pomaže da se sama bori protiv štetnih vanjskih utjecaja i određenih stanja poput dehidracije i akni.

Vitaminski serum B3

KAKO DJELUJE?

Znanstvena istraživanja pokazuju kako niacinamid djeluje upravo na razini DNA! Potiče transkripciju nekih, a inhibira transkripciju drugih gena.

Drugim riječima, niacinamid stanicama kože "kaže" kako se one trebaju ponašati da bi se postiglo optimalno stanje. On im npr. može 'narediti' da smanje produkciju sebuma, a poboljšaju građu ceramida. Upravo zbog ovog djelovanja niacinamid jedan je od najefektivnijih sastojaka njege kože.

KOD KOJIH STANJA POMAŽE?

Niacinamid poznat je po svojim umirujućim i obnavljajućim svojstvima. Iz tog se razloga može koristiti kao dodatak tretmanima u borbi protiv akni. Ublažuje crvenilo i upalni odgovor, a sigurno se može kombinirati s ostalim aktivnim sastojcima.

Ako imate suhu kožu, niacinamid može biti od pomoći. On obnavlja kožnu barijeru i tako može nadokaditi izgubljenu vlagu i pomoći koži da se obrani od dodatnog isušivanja.

Vitaminski serum B3 2

Prisjetimo se što je kožna barijera – obrambeni zid kože sagrađen od stanica epidermisa koje su postavljene poput malih ciglica, povezane ceramidima. Koža čija je barijera narušena dehidrirana je, plastično sjajna i zateže nakon umivanje. Dehidrirana koža često se opisuje kao koža koja je 'suha, a masna'. Osjeća se zatezanje i suhoća, a koža se opet previše masti. Niacinamid popravlja ovo stanje dehidriranosti. Zapravo je jedan od najboljih sastojaka koji se mogu koristiti. 

Ako imate pak masnu kožu niacinamid pomaže u kontroli sebuma. Koža se manje sjaji i mogućnost od pojave mitesera i komedona je manja.

Pomaže kod hiperpigmentacije! U koncentracijama od 5% i više, niacinamid uspješno pomaže u borbi protiv hiperpigmentacije. Dokazano je da savršeno djeluje u kombinaciji s traneksamičnom kiselinom. Radi se o sastojku koji se i sam bori protiv hiperpigmentacije i ujednačuje ten.

KAKO SE KORISTI?

Može se koristiti ujutro, navečer ili oboje. Velikom se većinom podnosi odlično! Također, može se koristiti u kombinaciji sa svim ostalim sastojcima – od kiselina do retinola.

Vitaminski serum B3 3

KOLIKO MU TREBA DA DJELUJE?

Iako se prve promjene mogu vidjeti dosta brzo, za pun efekt potrebna su 2 do 4 tjedna svakodnevnog korištenja.

MOJE PREPORUKE:

Olival u svojoj ponudi ima B3 serum i kremu.

Savršeno je kod seruma što se u kombinaciji s 8% - tnim niacinamidom (dokazano djelotvorna koncentracija!) nalaze i traneksamična kiselina, ksilitol i pantenol. Traneksamična kiselina pospješuje borbu protiv hiperpigmentacije, ksilitol obnavlja kožnu barijeru, a pantenol pomaže u hidrataciji.

U kremi se uz niacinamid nalaze i ekstrakt kore magnolije, skvalan i pantenol.  Ekstrakt kore magnolije posebno je zanimljiv po svom protuupalnom djelovanju pa on smiruje nadraženu kožu. Skvalan je ulje najsličnije našem prirodnom sebumu – dodaje dodatnu dozu zaštite i hidratacije bez iritacije kože.

Na ovaj se način iz niacinamida dobija sve ono najbolje!

Olival u svojoj ponudi ima B3 serum i kremu. Savršeno je što se u kombinaciji s 8% - tnim niacinamidom (dokazano djelotvorna koncentracija!) nalaze i traneksamična kiselina i pantenol. Traneksamična kiselina pospješuje borbu protiv hiperpigmentacije, a pantenol pomaže u hidrataciji. Na ovaj se način iz niacinamida dobija sve ono najbolje!

Autorica teksta i fotografija: Magdalena Ivić / @skinlosophy.hr

 -------------------------------

Literatura: Pooja Bains, Manpreet Kaur, Jasleen Kaur, Saurabh Sharma; Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2018;84(2):234-237.doi: 10.4103/ijdvl.IJDVL_286_17. ; Nicotinamide: Mechanism of action and indications in dermatology

Natrag na blog