Riješi se hiperpigmentacija uz traneksamičnu kiselinu

Riješi se hiperpigmentacija uz traneksamičnu kiselinu

Traneksamična kiselina derivat je poznatije aminokiseline lizina, a njezino korištenje u kozmetičkim proizvodima prvo se populariziralo u Aziji. Žene su je u svojim rutinama počele koristiti kako bi uspješno posvijetlile i ujednačile ton kože, a kakav će cjelokupni učinak imati i koji sastojci upotpunjuju njezino djelovanje, saznajte u nastavku.

Prikladna za gotovo sve tipove i stanja koža

Ono što je prvo važno naglasiti je da traneksamičnu kiselinu većinski toleriraju svi tipovi i stanja kože. Sigurnija je i manje iritativna alternativa proizvodima na recept koji se također koriste pri tretiranju kože sklone hiperpigmentacijama. Na kožu djeluje iznimno nježno, smiruje upale i umanjuje postupalno crvenilo.

Međutim, njezino glavno djelovanje veže se uz posvjetljivanje mrljica, a pomaže i prilikom pojave melazme, kroničnog stanja kože koje se pojavljuje kao posljedica djelovanja UV zračenja u kombinaciji s genetskim, hormonalnim i drugim faktorima. Upravo je zbog drukčije hormonalne slike česta pojava u vrijeme trudnoće ili poslije nje. Budući da su pri pojavljivanju hiperpigmentacija aktivirani melanociti, traneksamična kiselina zapravo djeluje inhibirajući njihovu aktivaciju i postepeno smanjuje pojavljivanje tamnih mrljica na koži. [1]

Ublažava vidljivost mrljica i tijekom trudnoće

Djelovanje traneksamične kiseline pospješuje se i primjenom drugih sastojaka koji pomažu pri tretiranju diskoloracija poput niacinamida i vitamina C. Upravo smo zato u Vitaminskom serumu B3 ujedinili tretmanski postotak od 8% niacinamida s 1% traneksamične kiseline, uz umirujući ekstrakt magnolije. Posebnost ovog seruma je i ta što se može kombinirati s proizvodima koji u sebi sadrže derivate vitamina C (kao što je Vitaminski serum C+ ili Vitaminska emulzija C+), ako to želite. U tom se slučaju, zbog potpuno tekuće teksture, Vitaminski serum B3 nanosi ujutro odmah nakon umivanja, a prije Vitaminskog seruma ili  emulzije C+ i SPF-a.

Spajanjem niacinamida i traneksamične kiseline omogućeno je aktivnije djelovanje koje, uz obavezno svakodnevno korištenje kreme sa zaštitom od sunca, brže daje željeni učinak. Uz redovitu primjenu, prve značajne rezultate primijetit ćete kroz osam do dvanaest tjedana uporabe. Za vrijeme trajanja tretiranja kože traneksamičnom kiselinom, upravo će SPF spriječiti nastanak novih mrljica i time omogućiti dugotrajnije rezultate. Osim prvenstvenog djelovanja na smeđe mrljice, traneksamična kiselina će u kombinaciji s niacinamidom djelovati i na postupalne mrljice od akni.

Vitaminski serum B3

Prilagodljiva u raznim rutinama

Budući da je traneksamična kiselina prigodna za korištenje prilikom različitih stanja kože i kao sastojak izuzetno prilagodljiva, može se kombinirati i s retinoidima. Odnosno, ako retinoide koristite uvečer, predložili bismo da Vitaminski serum B3 koristite u jutarnjoj rutini na lagano vlažnoj koži i zatim nanesete SPF.

U suprotnom serum B3, dostupan u Professional setu B3, možete koristiti i navečer pa ujutro prije kreme sa zaštitnim faktorom nanijeti isključivo Vitaminski serum C+ ili Vitaminsku emulziju C+. Pri svakodnevnom korištenju traneksamična kiselina ujednačit će ten, koži dati poseban sjaj i smanjiti mogućnost novog nastanka neželjenih mrljica.

 

-------------

[1] Bahareh Ebrahimi and Farahnaz Fatemi Naeini, Topical Tranexamic Acid as a Promising Treatment for Melasma https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4235096/, pristupljeno 17.12.2021.

Natrag na blog