Zašto je niacinamid hit sastojak u kozmetičkoj rutini

Zašto je niacinamid hit sastojak u kozmetičkoj rutini

Niacinamid smo prvo uvrstili u našu Professional kolekciju predstavljanjem fluida SPF 30 i kreme SPF 50, međutim odlučili smo da to jednostavno nije dovoljno. Niacinamid je sastojak koji se često spominje u skincare svijetu, a buzz je stvoren upravo zbog toga što je namijenjen koži sklonoj nepravilnostima i mašćenju, a većinski odgovara svim tipovima kože, čak i onoj osjetljivijoj. Iz tog smo razloga osmislili cijeli jedan novi Professional set B3 posvećen upravo vitaminu B3, odnosno niacinamidu. Još nam je samo preostalo upoznati vas sa svim razlozima zbog kojih ga trebate u rutini.

Niacinamid umiruje, obnavlja i zaglađuje

Niacinamid se javlja i pod drugim imenima, vitamin B3 i nikotinamid, a osim višestrukih naziva ima i višestruko djelovanje. Prvo i osnovno, niacinamid će djelovati protuupalno i umiriti postojeće crvenilo i postupno djelovati na ublažavanje mrljica od akni (postupalni eritem). Osim toga, njegovo djelovanje potiče razvoj ceramida, odnosno masnoće u koži koja ju štiti od isušivanja. Proizvodnjom ceramida ublažava se pojava preuranjenog starenja i smanjuje se mogućnost isušivanja stanica kože. Ceramidi su prisutni u svakoj koži, ali s vremenom njihova proizvodnja u koži opada, a vitamin B3 dokazano djeluje na njihovu ponovnu sintezu.[1] Sve o ceramidima i kako štite kožu već smo pisali ovdje, a niacinamid, kao i ceramidi, zapravo djeluju obnavljajuće na hidrolipidnu barijeru kože i čuvaju je od štetnosti vanjskih utjecaja. Niacinamid će spriječiti gubitak vlage iz kože i ojačati njezinu strukturu. Uz to neće izazvati purging, a kožu će uspješno pročistiti i zagladiti.

Professional set B3

Pogodan je za sve tipove kože, a postoci u kojima se nalazi u određenom kozmetičkom proizvodu određuje njegovo djelovanje na individualne specifičnosti kože. Ispod 5% niacinamida u sastavu djelovat će umirujuće i hidratizirajuće, ali i utjecati na balans lučenja sebuma i smanjenje nepravilnosti. Iznad 5% ciljano će pomoći ujednačiti ten i ublažiti istaknutost hiperpigmentacije i crvenila, ali i pročistiti pore koje će time biti vizualno manje vidljive.

U rutinu se uklapa lako, saznaj kako

Imajući na umu sve navedene dobrobiti koje vitamin B3 donosi koži, njegova je dodatna posebnost u tome što se vrlo lako uklapa u svačiju rutinu. Neutralan je i lako prilagodljiv sastojak koji jednako dobro može funkcionirati u rutini s derivatom (esterom) vitamina C, odnosno etiliranom askorbinskom kiselinom koja je prisutan u Vitaminskom serumu C+, a slaže se i s retinoidima.

Da pojednostavimo, ako je Vitaminski serum C+ u rutini ujutro, Vitaminski serum B3 u kombinaciji s gel kremom ići će navečer. U slučajevima gdje je prisutno izuzetno jako lučenje sebuma, ali ne želite odustati od antioksidativnog učinka Vitaminskog seruma C+ u jutarnjoj njezi, Vitaminski serum B3 možete nanijeti prije seruma C+ uz SPF na kraju. Gel krema B3 bit će izvrstan izbor za dodatnu hidrataciju nakon tretmanske njege retinoidima jer se u kožu upija brzo i za sobom ne ostavlja masni trag, već lagano matira kožu. Serum je pogodan i za korištenje uz hijaluronsku kiselinu i peptide, a Vitaminska krema B3 može se nanositi i nakon eksfolijacije kože sa salicilnom kiselinom (Mikroeksfolijant) ili AHA i PHA kiselinama (Piling tonik AHA PHA).

---------------

[1]O Tanno, Y Ota, N Kitamura, T Katsube, S Inoue: Nicotinamide increases biosynthesis of ceramides as well as other stratum corneum lipids to improve the epidermal permeability barrier https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10971324/ (posjećeno 19.10.2021.)

 

Natrag na blog