5 osnovnih pravila za intimnu njegu

5 osnovnih pravila za intimnu njegu

Intimno područje zna biti osjetljivo i sklono promjenama, zbog toga je važno održavati pH ravnotežu i redovito brinuti o njemu. Sastojci koji potencijalno mogu iziritirati ovo područje ili ga previše isušiti nikako nisu poželjni, ali osim ispravnog odabira nježnog gela za čišćenje, donosimo i druga osnovna pravila za održavanje intimne higijene.

1. Zaobiđite obične sapune

Kada govorimo o pH vrijednosti kože tijela, ona se kreće oko 5,5, a pH intimnog područja nešto je manji što čuva prirodni mikrobiom. S druge strane, regularni sapuni su uvijek nešto više pH vrijednosti (oko 9). Za održavanje pH rodnice potreban je blago kiseli pH koji ne remeti ravnotežu i prirodnu mikrofloru intimnog područja. Više smo o sapunima i kako utječu na kožu lica već pisali u članku Zašto sapun nije dobro rješenje za čišćenje lica (i što birati umjesto njega), a na umu definitivno treba imati i osjetljivo intimno područje.

Prilikom tuširanja potrebno ga je svakodnevno nježno oprati. Tekući sapun za intimnu njegu Sensitive sadrži nevenovo ulje i mliječnu kiselinu i posebno je prilagođen upravo osjetljivijoj koži, a Gel za intimnu njegu Antibacterial osim antiseptičkog učinka ulja čajevca, sadrži i kamilicu koja djeluje umirujuće. Svakodnevna njega intimnog područja je obavezna, posebice prije i nakon intimnih odnosa.

2. Rukavice i spužvice nisu potrebne

Ne biste trebali uključivati spužvice ili razne četke, već trebate odabrani gel ili sapun vrlo nježno nanijeti rukama i lagano ispirati. Korištenjem drugih sredstava riskirate narušavanje osjetljivog područja genitalija i rodnice. Ne preporučujemo niti da mlaz vode upirete u intimno područje jer tako riskirate eventualno unošenje bakterija u rodnicu.

Tekući sapun za intimnu njegu Sensitive

3. Prilikom mjesečnice potrebno je češće brinuti o higijeni

Čak i ako imate menstruacije za koje ne smatrate da bi vas uložak mogao ''iznevjeriti'', preporučljivo je tampone kao i uloške mijenjati svakih 2 do 3 sata. Neredovitim mijenjanjem tampona riskirate toksični šok koji može biti opasan za organizam. Možda je dobro razmisliti i o korištenju menstrualne čašice, koja pruža dugotrajniju zaštitu, do 8 sati. Osim toga, održavanje prirodne ravnoteže intimnog područja moguće je održavati i uz platnene uloške i menstrualne gaćice. Također, tijekom menstruacije bilo bi dobro genitalno područje prati dva puta dnevno, ujutro i navečer.

4. Nosite pamučno donje rublje

Ovaj se savjet redovito zaobilazi, a prijeko je potreban u održavanju ravnoteže intimnog područja. Kvalitetan pamuk i redovito svakodnevno mijenjanje donjeg rublja štiti od infekcija. Nošenjem sintetičkih materijala odnosno materijala koji ''ne dišu'' povećavate mogućnost narušavanja pH ravnoteže.

5. Brisanje mekšim materijalima

Ponekad je lako zaboraviti kako bi trebalo koristiti odvojen ručnik za intimno područje i temeljito ga, ali iznimno nježno obrisati. Sve ručnike odmah nakon korištenja potrebno je staviti u perilicu. Ako je moguće, dobro je izbjegavati korištenje omekšivača koji bi mogli iritirati osjetljivu sluznicu. 

Natrag na blog