Top 5 grešaka prilikom korištenja retinoida

Top 5 grešaka prilikom korištenja retinoida

Retinol, retinal i druge inačice retinoida zlatni su standard njege kože, ali i pomalo specifični sastojci o kojima se valja dobro informirati. Pravilno slaganje rutine, kao i aktivno osluškivanje promjena na koži potrebno je kako bi se smanjila mogućnost iritacija. Na greškama se najbolje uči, zato danas donosimo top 5 grešaka koje se mogu dogoditi prilikom korištenja retinoida, a koje utječu na dugoročne rezultate.

1. Nedovoljno hidratacije

Osiguravanje dovoljno vlažnosti ključno je i za zdravlje i za dobar izgled kože. Već sama po sebi, ona u sebi sadrži NMF (natural moisturizing factors), no vlažnost se u određenim uvjetima kao što su hladnoća, nedostatak dobro posložene rutine i slično, kontinuirano gubi. Bez pravilne hidratacije, u koži se uobičajeni procesi ne odvijaju na potrebnoj razini. Osim toga, retinoidi u određenim situacijama nose i rizik od iritacija i isušivanja, zbog čega je potrebno nadoknaditi vlažnost - i to svakoga dana i bez obzira na tip ili stanje kože.

Hydration

Razlikujemo jutarnju i večernju rutinu, a retinoidi su dio večernje rutine. Ujutro je zato dobro uvesti proizvode kao što su Hidro tonik i/ili Hijaluron hidrator 4H prije SPF-a. Uvečer je dobro odabrati kvalitetnu, dovoljno umirujuću kremu povoljnog omjera emolijensa i humektansa koja će i hidratizirati i nahraniti kožu, a neće ometati proces djelovanja retinoida. Prijedlog za to je Amino aktivator CM, lagana krema na bazi azeloglicina, aminokiselina i CM molekule za snažno umirivanje kože. Opcionalno, može se uvesti i povremeni tretman hidratacijskom maskom kao što je Hidro CICA maska za lice.

2. Učestalost korištenja

Većina retinoida uvodi se postupno. Međutim, učestalost korištenja kozmetičkih preparata na bazi retinola ili retinala neminovno se mora povećati kako bi se došlo do dugoročnog učinka. To se ne odnosi uvijek na druge oblike dostupne na recept. Primjerice, Vitaminski serum RA u prvom se tjednu koristi svaku treću večer, zatim se dva tjedna koristi svaku drugu večer. Nakon toga potrebno ga je koristiti svaku večer ako koža to tolerira, a u iznimnim slučajevima može se primjenjivati naizmjence, svaku drugu večer.

3. Nestrpljivost ili prebrzo odustajanje

Njega kože uglavnom je maraton, a ne sprint. To se posebno odnosi na retinoide. Djelovanje na akne pokazuju već kroz mjesec i pol dana, kroz eventualnu fazu čišćenja kože, zatim i poboljšanje stanja. Za bore je potrebno duže vrijeme. Konkretne učinke na znakove preuranjenog starenja kože kao što su bore i sitne linije trebat će od 6 mjeseci naviše, čime retinoidi zapravo postaju dio načina života, umjesto brzog rješenja.

4. Prečesto dodavanje novih proizvoda

Redanje noviteta na kupaonskim policama zapravo je povezano s točkom 4. i nestrpljivošću, ali i sa strahom od propuštanja novog, boljeg, performativno superiornijeg proizvoda. Važno je upamtiti kako je koža priča za sebe i svaki učinak ovisi o nama samima. Tu se ubraja i odabir ostatka proizvoda. Uvođenje novih aktivnih sastojaka, pogotovo kiselina ili visokih koncentracija vitamina C, može otežati prilagodbu kože.

Osim toga, uvođenje minimalnog broja novih proizvoda, posebice uz provođenja patch testa na podlaktici prije korištenja, olakšat će i praćenje učinaka i eventualno izostavljanje proizvoda koji koži jednostavno ne odgovaraju.

5. Nekorištenje proizvoda za zaštitu od sunca

Ovaj se apel često ponavlja, ali s razlogom. Još uvijek proizvodi za zaštitu od sunca nisu prepoznati kao ultimativni heroji njege protiv bora, dok oni to zbilja jesu. Nijedan drugi tip kozmetike neće prevenirati dugoročno mikrooštećenja kože i rano starenje, a ujedno zaokružiti i upotpuniti odabranu rutinu. Nijedan serum, nijedan eksfolijant niti krema koji ne sadrže UV filtre nemaju tu moć samostalno se izboriti protiv učinaka UVA i UVB zračenja. Stvar je jednostavna – jutarnju hidratantnu kremu zamijeni s Professional fluidom za lice SPF 30 ili fluidom SPF 50, a uvečer obrati pozornost na temeljito čišćenje.

Natrag na blog