Što je astaksantin i kako pomaže koži

Što je astaksantin i kako pomaže koži

Pitaš se što to daje prepoznatljivu narančastu boju lososu ili ljušturi škampa? Odgovor je astaksantin, molekula koja pripada skupini karotenoida i prirodno se stvara u biljkama i mikroalgama, a spomenute ih morske životinje dobivaju kroz prehranu. Najrasprostranjeniji prirodni izvor astaksantina dolazi od mikroalge Haematacoccus pluvialis, a zbog svojih mnogostrukih djelovanja na kožu široko je poznat i u svijetu kozmetike. Saznaj čemu se sve možeš veseliti, ako koristiš proizvode koji na INCI popisu imaju astaksantin.

Vitaminski serum RA

Glavno djelovanje - antioksidativno!

Astaksantin je prvenstveno antioksidans, a to znači da sprječava djelovanje slobodnih radikala koji uzrokuju starenje stanica kože. Pripada skupini karotenoida i iznimno je važan u prevenciji oštećenja uzrokovanih UV zrakama, odnosno ima glavnu ulogu u prevenciji fotostarenja.[1] Poznato je preko 700 vrsta karotenoida, a među njima, osim astaksantina, spadaju svima poznati beta-karoten, zatim alfa-karoten, beta kriptoksantin, lutein i drugi.

Astaksantin pomaže u sprječavanju formiranja borica koje nastaju kao posljedica oksidativnog stresa prilikom čega se oslobađaju slobodni radikali. Smatra se do 100 puta potentnijim od vitamina E i vitamina C, a osim antioksidativnog djelovanja utječe i na bolju hidratiziranost kože, vraća joj elastičnost i omogućuje joj bolje zadržavanje vlage.[2] Koža postaje sjajnija izvana, a zdravija iznutra. Osobito je povoljan za osjetljivu kožu sklonu iritacijama jer umiruje crvenilo i značajno smanjuje upalna stanja kože.

Vitaminski serum RA

Savršen partner retinoidima

Astaksantin je idealan u kombinaciji s retinoidima jer potpomaže njihovu funkciju, a zajedno snažnije djeluju protiv hiperpigmentacija. Baš zato je i dio Vitaminskog seruma RA. Retinaldehid u postotku od 0,1% vrlo je moćan sastojak koji se obavezno mora postepeno uvoditi u rutinu. Najbolje je početi koristiti ga svaku treću večer kroz dva do tri tjedna, a onda frekventnost korištenja povećati, ako to koži, odgovara na svaku drugu večer i zatim svaku večer. Budući da uz korištenje retinoida uvijek napominjemo i korištenje kreme sa zaštitom od sunca ujutro, astaksantin ovdje će dodatno pripomoći SPF-u u neutraliziranju fotooštećenja na koži. Prve konkretne rezultate učinka retinoida možete očekivati kroz 3 do 6 mjeseci, a prve rezultate učinka astaksantina kroz 8 tjedana. Njihov zajednički rezultat bit će pliće borice, smanjenje njihovog pojavljivanja i sveukupno gipkija koža zdravog sjaja!

 -------------

[1] Sergio Davinelli, Michael E. Nielsen and Giovanni Scapagnini. Astaxanthin in Skin Health, Repair, and Disease: A Comprehensive Review. https://www.mdpi.com/2072-6643/10/4/522/html, pristupljeno 28.5.2022.

[2] Kumi Tominaga 1, Nobuko Hongo, Mariko Karato, Eiji Yamashita. Cosmetic benefits of astaxanthin on humans subjects. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22428137/, pristupljeno 28.5.2022.

Natrag na blog