AHA ili BHA: Kako odabrati idealnu kiselinu za kemijski piling

AHA ili BHA: Kako odabrati idealnu kiselinu za kemijski piling

Jeste li sigurni da znate razliku između AHA i BHA kiselina? Njihova učinkovitost je neupitna, ali svakako će biti djelotvornije ako se koriste ispravno, i još važnije, u prave svrhe. Tu smo da pomognemo s odabirom i uputimo na sve učinke ovih pouzdanih kemijskih pilinga.

Površinski eksfoliraj s AHA, dubinski s BHA

AHA kiselina skraćenica je za alfa-hidroksi(lne) kiseline koje se u kozmetičkoj industriji javljaju u različitim oblicima i obično su, ali ne isključivo, na biljnoj bazi. Samo neke od njih su glikolna (derivirana iz šećerne trske), citrična kiselina (derivirana iz limuna) i jabučna kiselina (derivirana iz jabuka). Osim navedenih često je u formulacijama korištena i laktična kiselina, dobivena fermentacijom fruktoze, glukoze, sukroze i galaktoze. U kozmetičkoj industriji laktična kiselina obično je biljnog porijekla.

Piling tonik AHA PHA

Navedene kiseline koriste se u kemijskom pilingu kao površinska eksfolijacija, a razlike između njih su u veličini molekula koje utječu na potentnost. Odumrle stanice kože znaju biti u nakupinama čije spone alfa hidroksi kiseline nježno otapaju pa su zbog toga odličan izbor i za osjetljiviju kožu. Omogućuju zaglađeniji ten, smanjuju perutavost jer uklanjaju odumrle stanice kože i općenito doprinose svježini i luminoznosti. AHA kiseline pri redovitom korištenju ne utječu samo na epidermis nego mogu djelovati i dubinski, potičući stvaranje kolagena što direktno utječe na smanjenje pojave borica i finih linija.

BHA kiselina skraćenica je za beta-hidroksi kiselinu u koje spada jedna od najpopularnijih kiselina u njezi kože. Salicilna kiselina se najviše koristi protiv dubinskih začepljenja kože, pojavi prištića, komedona i akni. Zbog svog protuupalnog svojstva izvrsna je za masnu, problematičnu kožu. Uz odmjerenu i umirujuću formulaciju može biti dovoljno nježna i za upotrebu na osjetljivijoj koži lica i tijela. 

Za svaku sigurnost, odradi patch test

Kiseline je dobro i poželjno uvijek uvoditi postupno, slušati svoju kožu i pažljivo je motriti. Na brzinu se kemijskim pilinzima ne postiže mnogo, treba ih koristiti sustavno i strpljivo. Svakodnevno korištenje pritom može dovesti do vrlo jake iritacije, narušene hidrolipidne barijere, crvenila i jačanja nepravilnosti. Manje je više. 

U slučaju obje kiseline, osim postupnog uvođenja potrebno je proći i određeno vrijeme početnog navikavanja kože. Tada je uvijek bolje izabrati proizvode s nižom koncentracijom AHA ili BHA kiselina kako bi se izbjegle moguće iritacije i crvenilo kože. Prije samog uvođenja dobro je napraviti i patch test - potrebno je nanijeti proizvod na čistu i suhu kožu podlaktice i pustiti da odstoji prema uputama proizvođača. Ako se u roku od 48 sati ne pojavi bilo kakav oblik iritacije, najvjerojatnije će odgovarati i koži lica.

Mikroeksfolijant ili Piling tonik

Hibridni BHA piling ili tekući AHA PHA eksfolijant

Kako će se piling provoditi ovisi i o njegovoj tekućoj ili praškastoj teksturi. U slučaju tekuće teksture, kao kod Professional Piling tonika, uvijek predlažemo nanošenje direktno na dlanove pa potom na kožu, kako bi se izbjeglo trljanje blazinicama i gubitak samog proizvoda koji vata upija.

Piling tonik AHA PHA na bazi mandelične kiseline, glukonolaktona i laktobionske kiseline vrši nježan piling, a pogodan je za (gotovo) sve tipove kože, uključujući i zrelu. Zbog pažljivog odabira sastojaka i njihove formulacije ovaj je tekući eksfolijant namijenjen za češće korištenje više puta tjedno ili i svakodnevno, no samo ako je koža otpornija. Iznimno povoljno utječe na rješavanje hiperpigmentacijskih mrlja, hidratizira i priprema kožu na daljnju njegu. Pri korištenju ovog tipa proizvoda nužno je pratiti stanje i potrebe kože. O prepoznavanju prvih znakova dehidracije pisali smo ovdje, ali treba imati na umu i promjenjivost stanja kože, vremenskih prilika, vlage i suhoće zraka kod korištenja bilo kojih kozmetičkih proizvoda pa tako i kemijskih pilinga.

Praškasti kemijski pilinzi, kao i dobro poznati Mikroeksfolijant, donose drugačiji način korištenja. Prah se prvo dozatorom usipa u ruku, a zatim se dodavanjem vode pretvara u gustu kremastu pastu koja se nanosi kružnim pokretima na vlažno lice i potom ispire vodom. Time zapravo Mikroeksfolijant istovremeno igra ulogu izuzetno nježnog mehaničkog i kemijskog pilinga pa učinkovito uklanja odumrle stanice kože i ujednačava teksturu.

Faza čišćenja je moguća, ali i prolazna

Salicilna kiselina ovdje se nalazi u koncentraciji od 1% što je čini podnošljivom za većinu tipova kože. Prvo treba spomenuti keratolitičko djelovanje na kožu, koje omogućuje čist i gladak ten pod dodirom prstiju. Učinak je u pravilu trenutan i mnogi će djelovanje Mikroeksfolijanta primijetiti već kod prvog korištenja. Međutim, važno je da se zbog takvog učinka ne zanesete.

Kemijski eksfolijanti

Ovaj proizvod nema potrebe koristiti više od tri puta tjedno, a nikako se njime ne bi trebalo zamijeniti uobičajeno čišćenje kože. 

Kad se pravilno primjenjuje, salicilna kiselina idealan je odabir u tretmanskoj njezi protiv akni jer djeluje protuupalno i ublažava vidljivost mrljica od akni. Ipak, valja imati na umu da kiseline djeluju na principu ubrzavanja stanične izmjene i da je zbog toga faza čišćenja moguća, ali i prolazna. Ako se i dogodi, karakteristično je da se nepravilnosti pojave upravo na mjestima gdje su inače izražene (primjerice, područja brade sa zatvorenim komedonima), što ih razlikuje od iritacije. 

Hidratacija uvijek, a osobito nakon korištenja kiselina

Koju god vrstu kemijskog pilinga odabrali i koliko god ga često odlučili koristiti, uvijek treba imati na umu da bogata hidratacija pomaže u sprječavanju moguće dehidracije kože. Hidratantna krema odabrana prema vlastitom tipu kože, ali i hidratacijski tonik uz dodatak Hijaluron hidratora 4H omogućit će bezbrižnu eksfolijaciju i ostavit će za sobom kožu o kojoj sanjate – čistu, blistavu i mekanu.

Natrag na blog