Hidrolipidna barijera i kako je očuvati

Hidrolipidna barijera i kako je očuvati

Velike promjene u temperaturi, UV zrake, ogrebotine i udarci, različite bolesti, bilo koji vanjski utjecaji imali bi itekako štetne posljedice za naš organizam da nije – kože. Koža, a ponajviše njezin dio koji se naziva hidrolipidna barijera na prvoj su crti obrane kada je riječ o zaštiti organizma i zato je bitno znati kako je pravilno zaštititi.

"Ušuškajte" kožu u prave proizvode

Koža je najveći organ ljudskog organizma i kao takva obavlja dosta funkcija koje su vrlo važne za cijelo zdravlje. Koža djeluje kao izolator jer regulira tjelesnu temperaturu, održava ravnotežu tjelesnih tekućina, a osim toga pomaže nam i na psihološkoj razini. Tako, kada je koža zdrava i njegovana, svatko se osjeća bolje, ljepše i samopouzdanije.

Da biste znali kako kožu pravilno zaštititi i njegovati, trebate znati što točno i zašto štitite. Naime, koža je organ koji se stalno mijenja. To vidite i sami: koža tamni, ljušti se, masti se i mijenja se ovisno o vanjskim čimbenicima kao što su promjene godišnjih doba, temperatura. Mijenja se čak i uslijed izloženosti stresu, zbog prehrane, hormonalne slike i slično.

Zimi je koža sklona većem isušivanju i upravo zato iziskuje "veću" njegu. Jednostavno, baš kao što se vi preko zime ušuškavate u džempere, kapute i debele jakne, i koža se treba "ušuškati" u proizvode koji će je pravilno i dobro zaštititi od hladnoće.

Hidrolipidna barijera čuva kožnu floru

Osim što je dinamičan organ, koža je i vrlo kompleksan organ. Sastoji se od nekoliko slojeva, a svaki od njih sastoji se od još nekoliko podslojeva. Preko zime, odnosno u vrijeme kada je koža na udaru vjetrova, niskih temperatura, pa čak i manjka sunca, najviše strada gornji sloj kože – rožnati sloj.

Točnije, najviše strada emulzija vode i lipida, odnosno masnoća koja taj sloj prekriva. Ta emulzija naziva se hidrolipidnom barijerom, a ona je ključna za oporavak rožnatog sloja kada je oštećen.

To znači da je hidrolipidna barijera zaslužna za "postavljanje" prirodnog, blago kiselog pH koji je optimalan za zdravlje kože. Jednostavno, hidrolipidna barijera pogoduje mekoći vaše kože, njezinoj podatnosti i na kraju – dobrom izgledu.

Hidrolipidna barijera ono je što prvo vidimo na koži. Kada je hidrolipidna barijera oštećena, osim što će djelovati loše na psihološkoj razini, zapravo će otvoriti prolaz štetnim vanjskim utjecajima da prodru u dubinu kože. To pak može imati mnogo pogubnije posljedice u vidu upalnih promjena, nepravilnosti kože, alergija i stanja dehidriranosti. Zato je važno taj površinski sloj sačuvati i tijekom zime.

Također, kada je oštećena hidrolipidna barijera, koža može "prijeći" u kategoriju osjetljive, a bez pravilne njege takva može i ostati.

Očuvana hidrolipidna barijera svojevrstan je i preduvjet za bilo kakvo uvođenje ili korištenje "naprednijih" aktivnih tvari i proizvoda kao što su npr. kemijski pilinzi. Kad se s njima pretjera, prvi je korak upravo povratak na bazičnu njegu bogatu humektansima (voda, tj. vlaga, primjer su hijaluronska kiselina i glicerin) i emolijensima (ulja, maslaci, i slično) koja će oporaviti i uspostaviti ponovnu ravnotežu hidrolipidne barijere i same kože.

Njega se zimi treba promijeniti

Za očuvanje hidrolipidne barijere posebna bi se pažnja trebala usmjeriti na što blaže čišćenje i umivanje kože lica. Dakle, trebaju se birati proizvodi bez alkohola, a posebnu prednost treba dati njegujućim sastojcima kao što su glicerin i aloe vera.

Dvostruko čišćenje uz Micelarnu otopinu Smilje i Micelarni gel ili pjenu Smilje neće koži "skinuti" cjelokupan zaštitni sloj, već će je nježno očistiti i pripremiti za ostatak njege.

Lipidi su itekako važan tog zaštitnog sloja. Zahvaljujući njima, ne samo da je koža mekana i elastična, nego se i voda zadržava u njezinim dubljim slojevima. Tako koža ostaje dubinski hidratizirana, a time i – zdrava.

Tijekom zime zdravlju kože više će pridonijeti kreme "teže" strukture nego one "laganije". Osim toga, više nego inače, zimi je dobro u svoju dnevnu rutinu ubaciti nekoliko koraka više.

Hranjiva maska Smilje može vam pomoći u toj prijeko potrebnoj dodatnoj njezi. Ona, naime, dubinski vlaži kožu i budi njezin zdravi sjaj. Dohranu hidrolipidnoj barijeri pružit će i Ekstra bogata krema Smilje koja se preporučuje u noćnoj njezi, ali kod izrazito suhe kože dobar je odabir i za dnevnu njegu. Dakle, savršena je za obnovu i zaštitu prve crte obrane – hidrolipidne barijere.

Jednostavno, baš kao što se mijenja prehrana, odijevanje i slično, zimi se mijenja i njega kože. Kada zimsku njegu kože uvrstite u svoju rutinu, vrlo brzo ćete primijetiti razliku. Na bolje, dakako.

Natrag na blog