Snaga salicilne kiseline u njezi lica

Snaga salicilne kiseline u njezi lica

Jedan od najučinkovitijih trikova protiv prištića i akni mnogima je tijekom puberteta bila pasta od smrvljenog Aspirina i vode. Zapravo nam je pomagala salicilna kiselina, kao komponenta aktivne tvari u Aspirinu. Zašto bismo je trebali koristiti češće, pročitajte u nastavku.

Salicilna kiselina donosi svježinu

Prirodni izvor salicilne kiseline nalazi se u bijeloj vrbi, a ona sama spada u beta hidroksilne kiseline (BHA). Poznata je po svom protuupalnom i komedolitičkom djelovanju (sprječavanju i ublažavanju pojave komedona, odnosno ispupčenja nalik prištićima kojima su naročito sklone osobe koje imaju mastan tip kože).

Dobrobiti salicilne kiseline otkrili su još stari Grci koji su pili čaj od vrbine kore za smirivanje groznice i ublažavanje bolova. Vjerovalo se da vrba ima tu moć zato što raste pokraj svježe vode koju upija, a čiju svježinu onda prenosi na čovjeka djelujući regenerativno i ljekovito.

Kasnije, s razvojem medicine, otkriveno je da je "čarobni" sastojak u vrbinoj kori zapravo salicin od kojeg nastaje salicilna kiselina, nešto kasnije otkrivenom sintezom aktivnih tvari. Upravo je ona bila i ostala aktivna tvar u kasnije sintetiziranim spojevima.

Da joj je zaista široka primjena pokazuju i sva njezina svojstva – protuupalno, antireumatsko, antipiretsko, analgetsko i antiseptičko. Nije trebalo dugo da se otkriju njezine čari i u dermatološko-kozmetičkom svijetu. Pomoću salicilne kiseline tretirali su se (i još uvijek se tretiraju) brojni upalni procesi (akne), crvenila, iritacije i slično jer baš kao što djeluje iznutra, djeluje i izvana.

snaga-salicilne-kiseline-u-njezi-lica-mikroeksfolijant

Mrvljenje Aspirina je stvar prošlosti

Kao i sve BHA kiseline, i salicilna kiselina je bolje topiva u uljima nego u vodi. Upravo zato je jedan od snažnijih saveznika u borbi protiv poteškoća koje imaju osobe s masnom kožom. Naime, salicilna kiselina vrlo jednostavno rastapa prirodni sebum čime ga regulira, odnosno sprječava njegovo nekontrolirano i prekomjerno lučenje.

Osim što je salicilna kiselina izvrsna za ublažavanje mašćenja na koži lica, odlična je jer dubinski čisti pore i time prevenira njihovo začepljenje. Uklanja i odumrle stanice kože, osvježava ten, a postupno ublažava i vidljivost postupalnih mrljica i hiperpigmentacije.

Zbog svih dobrobiti koje sa sobom nosi salicilna kiselina, postoje brojni kozmetički preparati zahvaljujući kojima će mrvljenje Aspirina biti stvar prošlosti. Može se naći u proizvodima za lokalno tretiranje prištića, u dnevnim kremama za masnu kožu i sl.

Salicilna se kiselina ne zadržava na površini kože, nego prodire duboko u pore. Zbog tog svog svojstva upravo su formule za kemijsku eksfolijaciju lica bogate salicilnom kiselinom. Zahvaljujući njoj mrtve stanice duboko u koži lica s lakoćom se uklanjaju, a osim toga, redovitom eksfolijacijom prevenira se njihovo taloženje.

Preporučuje se u noćnoj njezi

Takav tretman možete dobiti pomoću Professional Mikroeksfolijanta, praškastog pilinga za lice. Koristeći Professional Mikroeksfolijant, temeljito ćete očistiti kožu, ali i ujednačiti boju tena i potaknuti glatkoću, prirodan sjaj i zdrav izgled. Mikroeksfolijant djeluje protuupalno, a krajnji je rezultat meka, pročišćenja koža.

Ovakav oblik pilinga, odnosno eksfolijacije kože potrebno je primjenjivati do 3 puta tjedno na svim tipovima kože (većini koža bit će dovoljno jednom ili maksimalno dvaput tjedno): 

Osobama s osjetljivom kožom koja je sklona kapilarnim promjenama, rozaceji i sličnim stanjima, preporučuje se korištenje Mikroeksfolijanta svega jednom tjedno. Osim toga, osobama s izrazito osjetljivom kožom preporučuje se odraditi i test podnošljivosti na podlaktici.

Također, bitno je znati da se proizvod ne smije kombinirati u istoj rutini s drugom kozmetikom koja sadrži kiseline ili retinoide. Osim toga, preporučljivo ga je koristiti u večernjoj njezi, uz SPF tijekom dana. 

Natrag na blog