Rozacea: Kako složiti svakodnevnu rutinu njege

Rozacea - kako složiti svakodnevnu rutinu njege

Pregled kod dermatologa obavljen, stručna podrška dobivena, dijagnoza rozacee je tu, možda i lijekovi i medicinski preparati koje koristiš određeno razdoblje. No, što u međuvremenu i još važnije, što nakon njih? Poznato je kako je rozacea kronično stanje kože kod kojeg je ponekad neminovno umirivanje simptoma uz liječničku uputu i izdani recept. Također, kozmetika je samo jedan od brojnih čimbenika koji utječu na kožu, ali značajan. 

Drži se nježnog čišćenja, idealno dvostrukog

Svakoj koži potrebna su ova 3 temeljna koraka njege: čišćenje, hidratacija, zaštita od sunca. U tome ni koža s rozaceom nije iznimka. Ponekad i sam proces liječenja dodatno (kratkoročno) narušava prirodni zaštitni omotač kože, njezinu barijeru, čineći je još osjetljivijom. Za početak, potrebno je odabrati kvalitetne proizvode za čišćenje. Izvrsno je, zbog proizvoda za zaštitu od sunca te dubljeg čišćenja pora, prakticirati dvostruko čišćenje.

To znači da u prvom koraku, obično uz proizvod uljne teksture, otapaš vlastiti sebum (masnoću iz pora), UV filtre i eventualno šminku. To ulje nije klasično ulje, već se u dodiru s vodom emulzificira i pretvara u mlijeko te – potpuno ispire. Sad je red na drugi korak, umivanje. Na koži su još uvijek prisutni ostaci makeupa i sitnih nečistoća, zato kožu isperi nježnim gelom za lice bez SLS-a ili SLES-a koji mogu isušiti kožu. Dvostruko čišćenje trebaš samo uvečer, a ujutro je dovoljno dobro se umiti.

Hidratiziraj i štiti kožu u svakom trenutku

Hidratacija je koži potrebna kako bi optimalno funkcionirala (ne zaboravi, koža je najveći organ koji omotava naš organizam i štiti ga od vanjskih utjecaja). Uz tu vlagu, koža će izgledati punije, bit će mekša i podatnija na dodir, dugoročno snažnije barijerne funkcije. Ujedno, dobro hidratizirana koža u pravilu neće "buditi" osjećaj "preuske kože", zatezanja, neugode ili svrbeža.

Biraj hidratantne i formulom neutralne, umirujuće tonike i serume bez parfema, eteričnih ulja i bojila. Primjer za to su Professional Hidro tonik βG, Hijaluron hidrator 4H i Peptidni serum P.

Istražuj i pronađi formule koje spajaju više ciljanih sastojaka

Osim već klasičnih sastojaka poput glicerina, peptida, hijaluronske kiseline, pantenola, alantoina, aminokiselina koji ovlažuju i umiruju kožu, dobro je istražiti novije inovativne aktivnice kao što su azeloglicin i CM-Naringenin Chalcone. Kompleksne formulacije koje sadrže više takvih sastojaka, kao što je krema Amino aktivator CM, učinit će rutinu minimalističkom, ali vrlo djelotvornom.

Često azelaičnu kiselinu prozivaju najboljim skincare sastojkom za njegu rozaceične kože. Međutim, tu je i azeloglicin. Inovativni derivat azelaične kiseline podnošljiviji je na koži u odnosu na klasičnu azelaičnu kiselinu. Također, kompatibilniji je s brojnim drugim sastojcima i proizvodima, a još važnije, jedan od ključnih sastojaka za dokazano ublažavanje simptoma rozacee. Djeluje na akne antimikrobnim učinkom i uravnotežava lučenje sebuma, ali i snažno umiruje eritem karakterističan za kronična stanja kože kao što je rozacea. Prisustvo glicina u molekuli omogućuje hidrataciju i jačanje barijere koja je ključna za oporavak i zdrave funkcije kože.

Hijaluron hidrator 4H

S druge strane, Carboxy-Methyl (CM)-Naringenin-Chalcone aktivni je sastojak deriviran iz prirodnog polifenola (naringenin chalcone) koji se može pronaći u kori agruma ili rajčici. U pitanju je vrlo interesantna (i još uvijek malo zastupljena) molekula sa snažnim protuupalnim djelovanjem. Namijenjena je ciljanoj njezi kože s rozaceom ili generalno osjetljivoj koži sklonoj svrbežu i crvenilu.

Ovaj aktivni sastojak donosi višestruko dokazano djelovanje. Prije svega, značajno reducira upalni odgovor kože smanjivanjem pojave antimikrobnog peptida u našem organizmu. Naime, kod normalne, uravnotežene kože razine ovog peptida su vrlo niske, dok su kod kože s rozaceom razine su izuzetno visoke. Ovaj je peptid jedan od primarnih mehanizama svojevrsne obrane kože od stresora.  No, osim što signalizira moguću mikrobnu aktivnost u koži i time joj „govori“ da se mora obraniti, ovaj peptid potiče i pojavu proinflamatornih (upalnih) tvari. Time se zapravo održava kontinuirano upalno stanje karakteristično kod rozacee. CM-Naringenin Chalcone zapravo ublažava kroničnu upalu kože. Reducira kapilarno crvenilo, štiti i umiruje kožu pod stresom te pruža osjećaj olakšanja kod kože sa svrbežom ili iritacijom.

Amino Activator CM

Neka rutina postane rutina

Pogađaš – u svemu je, pa tako i u njezi kože, dosljednost ponekad i presudna. Svakom je sastojku i proizvodu potrebno određeno razdoblje u kojem će kožu dovesti do poboljšanja, kao što i koža ima svoj prirodan ciklus obnove. Rutinu je važno posložiti, ali još je važnije držati je se iz dana u dan.

Koža s rozaceom još teže "oprašta" greške u koracima. Zato je dobro uvijek biti na oprezu prilikom izlaganja suncu, redovito obnavljati proizvode za zaštitu od sunca tijekom dana, kontinuirano koristiti odabranu kozmetiku, izbjegavati začinjenu hranu i općenito se usmjeriti na održiv zdraviji stil života.

Enzimska maska za lice

Uvedi dodatne tretmanske proizvode, ali s odmakom i oprezom

Unatoč samoj rozacei kao kroničnom stanju kože, ona i dalje ima svoj tip, stanje i potrebe. Jedna od potreba svakako je redovita eksfolijacija. Ako je koža oslobođena odumrlih stanica kože, pore će biti manje ispunjene, koža glađa i sjajnija, a SPF i šminka na nju će sjedati bez premca. O samoj koži ovisi odabir proizvoda, ali i način korištenja.

Za ljubiteljice tekućih eksfolijanata dobra je opcija uvesti Piling tonik AHA PHA na bazi mandelične kiseline, glukonolaktona i laktobionske kiseline budući da se radi o vrlo nježnom, gotovo "početničkom" proizvodu za kiselinski piling. Koristi se uvečer do tri puta tjedno (ovisno o koži) prije neutralne kreme. Druga opcija su voćni enzimi i eksfolijacija u vidu osvježavajuće Enzimske maske za lice koja će ujedno hidratizirati i vratiti divan prirodni sjaj. Naravno, neovisno o tipu eksfolijanta, SPF ujutro uvijek je neizostavan. Za visoku zaštitu odaberi kremu za lice SPF 50

Natrag na blog