Kako odabrati (pravi) serum za lice

Prije kupovine seruma najvažnije je znati da je riječ o proizvodu koji se treba birati prema specifičnim potrebama kože, a ne prema tipovima kože. Stoga, najprije odredite primarne potrebe kože svoga lica, a prema njima serum koji će vam pomoći da zablistate.

Hijaluronom dodatno hidratizirajte kožu

Za pojačanu hidrataciju, koja je temelj svake ljepote, najbolje je koristiti serume koji u sebi sadrže hijaluronsku kiselinu. Zahvaljujući hijaluronskoj kiselini vaša će koža lica biti dodatno nahranjena, a samim tim i mekša i glađa.

Hijaluronski serum, baš kao i hidratantna krema, "klasik" je među serumima. Njegovi će aktivni sastojci vašoj koži podariti mladenački izgled, a odličan je za sve one kojima je koža lica izložena vanjskom ili unutarnjem stresu.

Svakako prije nego počnete s korištenjem seruma, imajte na umu da je za potpun učinak hijaluronske kiseline serum potrebno nanositi na očišćenu, ali lagano ovlaženu kožu. Naime, nanošenje termalne vode ili tonika na lice prije seruma s hijaluronom spriječit će "povlačenje" vode iz same kože. 

Ujednačite svoj ten pomoću vitamina C

U slučaju da vodite borbe s neujednačenim tenom, znajte da su serumi i u takvim slučajevima od velike pomoći. Mnogo je stvari koje se smatraju uzrokom hiperpigmentacije i mrlja po licu. Neki od najčešćih "okidača" svakako su pretjerano izlaganje suncu bez adekvatne zaštite, premalo sna, česta konzumacija cigareta i alkohola, a u nekim slučajevima ulogu igra i genetika.

Dobra stvar je što se takve pojave mogu (uspješno) kontrolirati. Za to nije potreban odlazak na kozmetičke tretmane budući da postoje proizvodi koji vam nude profesionalnu njegu, a koje možete koristiti u vlastitom domu.

Za što efikasnije ujednačavanje tena koristite proizvode koji u sebi sadrže vitamin C. Iako je mnogima prva asocijacija na vitamin C imunitet i zdravlje, kada ga jednom probate koristiti u službi njege lica, teško ćete prestati. Formulacije s derivatom vitamina C, natrijevim askorbil fosfatom (SAP) su stabilnije i nježnije. Inače, SAP izuzetno dobro djeluje i na regulaciju lučenja masnoće kože (sebuma). Osim toga, ublažava i pojavu akni, prištića, posljedičnih mrlja te blažih ožiljaka.

Naravno, prije nego vitamin C uvrstite u svoju beauty rutinu, dobro je znati da vitamin C u proizvodu koji koristite treba biti zaštićen od oksidacije kako sebi ne biste nanijeli više štete nego koristi. SAP je izrazito stabilan po tom pitanju, a sam serum je pakiran u tamno staklo koji proizvod dodatno štiti.

Vratite koži čvrstoću retinolom i resveratrolom

Svoje proizvode trebate birati pažljivo. U slučaju da tražite proizvod koji će vam dati glow efekt, odaberite one s antioksidacijskim djelovanjem. Osim vitamina C (koji je zaštićen od oksidacije), u tome će vam svakako pomoći i aloe vera.

Upravo su to sastojci vitaminskog seruma C koji će dovoljno nahraniti vašu kožu zbog čega će mrljice od ožiljaka, sitne bore i fine linije biti stvar prošlosti. Serum je to koji vam pruža profesionalnu njegu i koji pritom ublažava stres kože, jača elastičnost i čvrstoću tkiva, a vama daje blistav sjaj.

S druge strane, ako imate problematičnu kožu s jako izraženim nepravilnostima poput akni ili prištića, pokušajte s proizvodima s retinolom i resveratrolom, moćnim antioksidansom u kojem se krije tajna mladolikosti.

Peptidima ublažite znakove starenja

Za prevenciju prvih, ali i ublažavanje već vidljivih znakova starenja kože lica, najbolje je koristiti serume koji će obnoviti proizvodnju kolagena. U tome će vam najviše pomoći serumi koji u sebi sadrže peptide.

Kada je riječ o peptidima, u fokusu se najčešće pronađe Matrixyl®. Riječ je o aktivnoj tvari, koja je temeljito ispitana, a koja dokazano djeluje na već formirane fine linije i bore.

Naime, kolagen se s godinama sve manje proizvodi zbog čega dolazi do pojava poput opuštene kože, manjka elastičnosti i sl. Upravo tada u pomoć vam može uskočiti peptidni serum P kojemu je glavna zadaća upravo ublažavanje vidljivosti već formiranih bora. Odlična stvar je što se može koristiti i ujutro, ali i navečer kada se vaša koža lica treba dodatno i pojačano nahraniti.

Prvi znakovi starenja mnogima se pojavljuju najprije u predjelu očiju i usta. Budući da je na tim dijelovima lica koža tanja i osjetljivija, potrebno ju je tretirati u skladu s tim. Posebno nježno tu će zadaću izvršiti serum protiv bora sa zelenom kavom.

Kada otkrijete koje su potrebe vaše kože i koji vam serum najviše pomaže, vrlo brzo ćete, uz obveznu kremu i/ili ulje u nastavku njege lica, postati svjesni svih prednosti korištenja seruma u rutini njege lica.