Professional tonici: Sve sličnosti i razlike koje trebaš znati

Professional tonici: Sve sličnosti i razlike koje trebaš znati

Hidro tonik i Piling tonik s AHA i PHA kiselinama posljednja su nadopuna Professional kolekcije. S obzirom na istu tekuću formu, još se uvijek javljaju nedoumice oko toga koje su sličnosti i razlike među njima, kome se preporučuju i kad se točno koriste. U nastavku donosimo odgovore na sva najčešća pitanja iz inboxa. 

Hidratacija VS. eksfolijacija

Iako ih veže jednak tip proizvoda, ovi se tonici razlikuju po svojoj namjeni. Hidro tonik je proizvod namijenjen klasičnoj hidrataciji kože i pripremi za nanošenje seruma na hijaluronskoj bazi kojima je potrebna vlažna podloga. Vrlo je nježne formulacije bogate beta-glukanom uz trojstvo ovlaživača – betain, alantoin i glicerin za dubinsko ovlaživanje, umirivanje i vraćanje prirodne mekoće. Hidro tonik sadrži i fitičnu kiselinu koja je ovdje u svojstvu kelatora i pomaže ublažiti utjecaj tvrde vodovodne vode na kožu. Optimizirane je pH vrijednosti tako da "prati" prirodno blago kiseli pH kože, a pogodan je za sve tipove kože, uključujući osjetljivu. Može se koristiti svakodnevno ujutro i uvečer ili prema potrebi, za osvježenje tijekom dana.

S druge strane, Piling tonik je tretmanski proizvod namijenjen kemijskoj eksfolijaciji, odnosno odstranjivanju odumrlih stanica kože, uz popratne benefite. Koktel mandelične kiseline, glukonolaktona i laktobionske kiseline (5,9% AHA i PHA kiselina), ali i ekstrakta jabuke, hijaluronske kiseline, betaina, glicerina i pantenola nalazi se u formulaciji posebno prilagođene pH vrijednosti od 3,6. Sve navedeno jamči učinkovitu, no vrlo nježnu eksfolijaciju gotovo svih tipova kože, čak i zrele kože ili pak u početnica s kemijskim pilinzima i korisnica retinoida. Piling tonik lagano uklanja odumrle stanice kože i vraća vlagu, dok dugoročnim korištenjem ten čini glađim, pročišćenim, ujednačenijim i sjajnijim. Budući da je riječ o tretmanskom proizvodu ovaj se tonik koristi povremeno, u večernjoj rutini i ovisno o potrebama kože. Dvaput do triput tjedno optimalna je učestalost korištenja u najvećem broju slučajeva. Korištenje AHA kiselina u rutini (kao i sam čin eksfolijacije) jača osjetljivost kože na sunce, zbog čega je zaštita od sunca tijekom korištenja Piling tonika obavezna.

Professional tonici 2

Kako ih (točno) nanositi, uklopiti u rutinu i kombinirati

Tonike je potrebno koristiti na prethodno očišćenoj koži, prije seruma, krema i ulja. Hidro tonik se nanosi potiskom sprej pumpice direktno na lice, dok je Piling tonik idealno nanositi na suhu kožu suhim dlanovima – bočica se protrese, mala količina tekućine ulije u dlanove i zatim utapka u lice izbjegavajući područje oko očiju. Nanošenje bez upotrebe blazinica ima višestruke prednosti – izbjegava se moguća iritacija samim povlačenjem blazinica preko površine kože, štedi se proizvod i smanjuje otpad. Dok se Hidro tonik može koristiti više puta dnevno, Piling tonik se primjenjuje uvečer te kao i svaki tretmanski proizvod, pažljivo i svega nekoliko puta tjedno (iznimka su izrazito masne i otporne kože naviknute na vrlo potentne aktivne sastojke).

Hidro tonik se može kombinirati u istoj rutini s gotovo svim Professional serumima i proizvodima iz kolekcije Smilje i Zelena kava, a idealan je kao nadopuna hidrataciji nakon korištenja Mikroeksfolijanta. Piling tonik se, s druge strane, ne preporučuje kombinirati s Mikroeksfolijantom budući da su u pitanju dva proizvoda iste namjene. Mikroeksfolijant je pogodniji za masnu i problematičnu kožu jer sadrži salicilnu (BHA) kiselinu, dok će Piling tonik (s AHA i PHA kiselinama) više odgovarati koži s postupalnim crvenilom, hiperpigmentacijom, prvim boricama i općenito umornim izgledom kože. Nakon korištenja Piling tonika dovoljno je nanijeti hidratantnu kremu po izboru ili hidratantni serum pa kremu. Što se aktivnih sastojaka tiče, to mogu biti hijaluronska kiselina, poliglutaminska kiselina, ektoin i slični, dok se vitamin C i retinoidi generalno ne sugeriraju kao prvi izbor njege nakon Piling tonika zbog (mogućeg) rizika od iritacije.

Zašto je Hidro tonik sprej, a Piling tonik nije... i još koji savjet

Pitali ste nas i zašto Piling tonik ne dolazi s praktičnom pumpicom koja omogućava direktno raspršivanje po licu. Takvo pakiranje proizvoda nije moguće upravo zbog sadržanih kiselina i niskog pH. Tekućina iz tog razloga nipošto ne bi trebala doći u doticaj s očima, kao ni s osjetljivijim područjem oko očiju. Nanošenje dlanovima omogućuje preciznost koja je kod ovakvog tipa tretmanskog proizvoda nužna. Važno je naglasiti i kako se Piling tonik ne preporučuje kod izrazito osjetljive, oštećene, upaljene kože, a ne preporučuje se ni paralelno korištenje uz retinoide ili druge AHA i BHA kiseline (slojevito nanošenje i kombiniranje u istoj rutini). I Hidro tonik i Piling tonik su pogodni za korištenje u trudnoći i tijekom dojenja, osim ako za to ne postoje zapreke individualne prirode. 

Natrag na blog