Kako uvesti retinoid u rutinu njege (i što odabrati)

Kako uvesti retinoid u rutinu njege

Retinol je već godinama jedan od najomiljenijih sastojaka koji osiguravaju svjež, ujednačen ten bez bora i finih linija. Najpoznatiji je pojam koji vrlo često označava čitavu skupinu sličnih tvari – retinoida.

Retinol - pokazale su studije - protiv preuranjenog starenja, odnosno fotostarenja kože (UV inducirana oštećenja) djeluje na dva načina: ublažavanjem UV utjecaja na matriks metaloproteinaze i poticanjem sinteze kolagena kod već fotooštećene kože.[1]

Međutim, osim retinola, retinoidi obuhvaćaju četiri (najpoznatija) različita oblika aktivnih sastojaka, a jedan od njih predstavlja idealan uvod u početničku rutinu njege retinolom. U pitanju je retinil palmitat.

Ova moćna aktivna tvar spada u derivate vitamina A. Jedan je od poznatijih (i priznatijih) vitamina koji se koriste u njezi lica, budući da njegovim korištenjem dolazi do niza pozitivnih učinaka na koži.

Vitamin A prije svega uravnotežuje stanice kože, čime djeluje na zdravlje hidrolipidne barijere, otpornost kože na vanjske utjecaje te prevenira promjene u vidu nepravilnosti.

Vitamin A pomalo je i “kompliciran” sastojak njege. Kako ubrzava staničnu izmjenu i ima svojstvo eksfolijacije (kao i kiseline) može izazvati iritaciju, ljuštenje, privremenu suhoću, preosjetljivost zbog čega ga je potrebno postupno uvoditi u rutinu isključivo uvečer, pažljivo pratiti reakcije kože i prema tome korigirati učestalost korištenja i kombiniranje s drugim proizvodima. Također, njegovo korištenje nije preporučljivo tijekom trudnoće i dojenja, već se sugeriraju funkcionalni analozi retinoidima i druge aktivne tvari, a kožu je tijekom korištenja potrebno štititi SPF-om. 

Vitaminski serum R2

Krenite polako i birajte pametno

Kao derivat hvaljenog vitamina A, retinil palmitat se ističe upravo zato jer je najblaži od svih oblika te široko zastupljen i dostupan u kozmetičkim proizvodima. Sam po sebi, u pažljivo formuliranim proizvodima i u nižim postocima ima najmanji iritativni potencijal u odnosu na druge derivate i zbog toga je izvrstan “entry-level” odabir za uvođenje u njegu. Odgovarat će svim tipovima kože, a u pravilu ga tolerira čak i osjetljiviji tip. Izuzev toga i usprkos mitovima, sasvim je siguran za korištenje tijekom cijele godine - uz imperativ visokog UV zaštitnog faktora tijekom dana. 

Poboljšava teksturu i ton kože, pročišćava pore…

Osim što je idealan za početnice u njezi retinoidima, retinil palmitat slobodno možemo prozvati pravim svestranim mađioničarom. Ubrzava staničnu izmjenu i uravnotežuje funkcije stanica kože. Ublažava lučenje sebuma, hiperpigmentaciju i postupalne mrljice te zaglađuje i ujednačava teksturu tena. Djeluje protuupalno kod akni i prištića te potiče sintezu kolagena i elastina, čime doprinosi čvrstoći kože.

Najpoznatije je, naravno, njegovo preventivno djelovanje protiv znakova starenja, a budući da djeluje protiv nepravilnosti odličan je izbor i kod problematične kože i kod zrelije kože s hormonalnim aknama. Ništa manje bitno, retinil palmitat izuzetno dobro funkcionira u sinergiji s hijaluronskom kiselinom, antioksidansima poput resveratrola te u proizvodima kao što je Vitaminski serum R² koji dodatno ciljano djeluje i na umirivanje iritacije i crvenila.

Za one iskusnije - ili pak s jačim nepravilnostima - tu je Vitaminski serum RA. Detaljnu analizu sličnosti i razlika među ovim serumima donosimo u vodiču

-----------------------

 [1] Rong Kong, Yilei Cui, Gary J. Fisher, Xiaojuan Wang, Yinbei Chen, Louise M. Schneider, Gopa Majmudar. A comparative study of the effects of retinol and retinoic acid on histological, molecular, and clinical properties of human skin. Journal of Cosmetic Dermatology, 15, 49—57. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/jocd.12193 pristupljeno 14.6.2020.

Natrag na blog