Retinal i akne: Moje iskustvo s Vitaminskim serumom RA

Retinal i akne: Moje iskustvo s Vitaminskim serumom RA

Sve više je prisutna želja za kožom bez pora, za kožom bez ijedne točkice i prištića. Smeta nam tekstura na koži i želimo glatku baby kožu, ali to nije izvedivo. Da, postoje sastojci koji mogu pomoći u reteksturiranju kože i pročišćavanju pora, ali pore će uvijek biti tu. Kod nekih ljudi će biti više, a kod nekih manje izražene. Naše pore imaju svoju funkciju i ne bi ih trebalo zauvijek obrisati sa kože, niti je to moguće.

Vitaminski serum RA 1

Pore održite čistima uz aktivne sastojke

Što su uopće pore? Najjednostavnije rečeno, pore su mali otvori na koži kroz koje prolaze znoj i sebum. Povezane su sa korijenom dlačica i sastavni su dio naše kože. Kad se pore napune i pomiješaju sa znojem i bakterijama - mogu se pojaviti komedoni koji se upale i uzrokuju akne. Pore mogu izgledati uvećano zbog povećane proizvodnje sebuma, zbog oštećenja uzrokovanog sunčevim zrakama ili pak zbog neodgovarajućih proizvoda koji pune pore, što kasnije dovodi do pojave komedona, prištića i akni. Pore možemo održavati čistima pa će one vizualno biti manje uočljive. Kako umanjiti pore i što koristiti?

Vitaminski serum RA - rezultati

Ukoliko ste skloni proširenim porama, komedonima i aknama, najbitnije je naglasiti da ih ne treba dirati i samostalno istiskivati jer to u većini slučajeva dovodi do još veće upale. Istiskivanje komedona ostavite kozmetičarima koji će to stručno obaviti, a kućnom njegom možete taj rezultat čistih pora održavati aktivnim sastojcima poput AHA/BHA kiselina ili retinoida. Iz osobnog iskustva sam naučila da mi za održavanje čistoće lica najviše odgovara korištenje retinoida, čak više od ijednog drugog aktivnog sastojka. Najdraži mi je Vitaminski serum RA sa 0,1% retinaldehida (retinala), zaista jedan moćan sastojak koji pomaže pri zaglađivanju teksture kože i prevenciji preuranjenog starenja kože. Umanjuje hiperpigmentacije, popravlja fotooštećenja, smanjuje izlučivanje sebuma i nepravilnosti kože.

Osim retinaldehida, RA sadrži i kompleks njegujućih sastojaka koji mogu umanjiti mogućnost iritacije, što nije neuobičajena pojava tijekom prvih tjedana korištenja. Zbog ubrzane stanične izmjene koju potiče korištenje retinoida, može doći do faze čišćenja kada koža izbacuje na površinu sve ono što se dugo sakrivalo u njoj, ali bez straha. Neke kože nikad ne prođu kroz fazu čišćenja, kod nekih to vrlo kratko traje, kod nekih duže - stvarno nema pravila.

Vitaminski serum RA 2

80% manje akni i zdravija koža

Pri uvođenju Vitaminskog seruma RA sam bila vrlo oprezna i izbacila sve AHA/BHA kiseline dva tjedna prije početka korištenja retinala. Naglasak sam stavila na dodatnu hidrataciju i umirujuće sastojke poput centelle i azeloglicina, to mi se ispostavilo kao dobitna kombinacija jer nisam imala nikakvih iritacija. Imala sam kratku fazu čišćenja 2-3 tjedna i kasnije su se počeli pojavljivati prvi rezultati.

Bora nemam, prvenstveno ga koristim za tretiranje akni, ali primjećujem da je koža čvršća i zaštitna barijera ojačana. Ten je čišći, a koža općenito zdravija i ima manje crvenila. Pojava akni mi se smanjila za 80%, koža se manje masti i pore su mi dosta čišće nego prije. Flekice nakon akni prolaze vrlo brzo ili se uopće ne pojave, a područje nosa i brade imaju sve manje komedona. Za moju mješovitu kožu sklonu aknama, ovaj proizvod je čisti pogodak!

Najbitnije je spomenuti da je uz korištenje svih retinoida obavezna zaštita protiv sunca jer povećavaju osjetljivost kože na sunce i nekorištenje zaštite od sunca može biti uzrok dodatne iritacije kože pri korištenju već snažnih aktivnih sastojaka koji i samostalno mogu izazvati iritaciju. Čak i u zimskim mjesecima ne treba zanemarivati zaštitu od sunca jer UV zračenje ne ovisi o temperaturi i ne "isključuje" se prestankom ljetnih mjeseci. I uz redovito korištenje retinoida posljednjih sedam mjeseci, moje pore su i dalje tu, ali sve više surađuju i nisu tako vidljive kao prije. Sve više prihvaćam tu prirodnu teksturu kože i shvaćam da koža može biti njegovana i bez da izgleda savršeno.

Autorica teksta i fotografija: Ana @votebeauty

Natrag na blog