Scalp oiling – kako njegovati vlasište uz pomoć ulja

Scalp oiling – kako njegovati vlasište uz pomoć ulja

Ovaj termin, iako još uvijek nema službeni prijevod na hrvatski jezik, označava sve popularniju praksu u njezi kose. Scalp oiling predstavlja nanošenje ulja na vlasište prije pranja kose, a zašto i kako to činiti, donosimo niže.

Zašto ulje na vlasište

Suprotno brojnim informacijama s društvenih mreža, ulja ne mogu hidratizirati tjeme jer naprosto ne sadrže ovlaživače ili humektanse, odnosno molekule koje na sebe vezuju vodu. Ulja mogu njegovati kožu (jer vlasište i jest koža), mogu je nahraniti, ublažiti perutanje izazvano suhoćom ili pak umanjiti gubitak vlage samim zaključavanjem vlažnosti (posebice tijekom pranja). S druge strane, ulja se na vlasište često nanose još ciljanije, obično kako bi se ublažilo opadanje kose i stimulirao rast novih vlasi. Pravilnim odabirom ulja i praćenjem preporuka za korištenje osiguravamo to da ulja ne čine vlasište još masnijim, pore začepljenima, a kosu teškom i ovješenom.

Kome se preporučuje scalp oiling

Uljni pakung vlasišta mogu prakticirati gotovo svi, izuzev onih vrlo osjetljivih vlasišta sklonih iritacijama. Izraženo masna vlasišta potrebno je njegovati laganijim uljima kao što je čisti skvalan, a za poticanje rasta dobro je odabrati macerate koji se već tradicionalno koriste u tu svrhu. Ricinus ulje moguće je koristiti za njegu tjemena te poticanje rasta kose, ali i trepavica i obrva. Čičak ulje namijenjeno je suhoj i prorijeđenoj kosi, a blagotvorno može biti i u slučaju suhe peruti. S druge strane, eterično ulje ružmarina dokazano pruža podršku pri rastu kose, a u Ružmarin i klinčić ulju upareno je s ovom mirisnom začinskom biljkom koja doprinosi sinergiji djelovanja.

Kako koristiti i što izbjegavati

Ulje je dobro koristiti barem jednom tjedno, a moguće je i češće ako to samoj koži vlasišta odgovara. Preporučuje se korištenje prije pranja, a obično je dovoljno da ulje na kosi odstoji od pola sata do nekoliko sati. U redu je ako vlasište nije čisto, no previše ostataka proizvoda za stiliziranje ipak može utjecati na samu moć apsorpcije ulja pa je o tome potrebno voditi računa. Predugo stajanje ulja na kosi u pojedinim slučajevima može biti okidač iritacije, peruti ili čak još jačeg opadanja kose. Zato je dobro koncentrirati se na pakung neposredno prije planiranog pranja kose. Ulje valja dobro umasirati u vlasište, prstima ili idealno uz pomoć specijalizirane četke za masažu vlasišta koja će dodatno potaknuti upijanje i bolju cirkulaciju u koži. Ovo može biti dobra prilika i za njegu dužine kose na koju se može nanijeti drugi tip pripravka poput Argan makadamija ili Amla ulja. Kosa se, po želji, može umotati u majicu ili topli ručnik. Prilikom pranja dobro je šamponirati dvaput te koristiti namjenske šampone prema potrebama vlasišta.

Amla ulje

Pripazi na ovo

Važno je napomenuti da je vlasište uvijek potrebno osušiti sušilom za kosu, uz nisku temperaturu. Dulja razdoblja u kojima vlasište ostaje vlažno pogoduju nastanku neravnoteže mikrobioma kože, pojavi peruti i mašćenju kose. Za one kojima ulje nikako ne odgovara, rješenje su losioni na vodenoj bazi. Piskavica i ružmarin losion protiv opadanja kose  koristi se baš kao i ulje za vlasište, s lakoćom upija i ispire. 

Natrag na blog