VODIČ: Koje ulje odabrati za svoju kosu i vlasište

VODIČ: Koje ulje odabrati za svoju kosu i vlasište

Svako vlasište, jednako kao i koža, treba biti njegovano na jedinstven način, a ispravan odabir ulja za njegu kose i vlasišta u tome uvelike pomaže. Što odabrati i zašto, otkrit ćete kroz vodič koji smo pripremili.

Suhoj kosi sklonoj ispadanju koristit će ulje čička i ricinusa

Ulje čička poznato je po svojem ljekovitom djelovanju, a kod suhe i seboreične kože vlasišta ovo ulje ublažava upale i pomaže u obnovi. Korištenjem ulja čička u obliku pakunga pomažete ojačati korijen kose, a redovitom upotrebom doprinijet će rastu mlade kose i pospješiti kvalitetu vlasi.

Osim ulja čička, ricinus je poznat po svojem regenerativnom djelovanju i poticanju rasta, a osim za kosu, može se koristiti i za trepavice i obrve. Bogato i gusto ulje blagotvorno djeluje na kožu, a na kosu se može primjenjivati samostalno ili kao pakung u kombinaciji s drugim uljima, npr. kokosovim. Za brži, bolji i sjajniji rast trepavica i obrva svakodnevno na očišćeni štapić od maskare ili kistić za obrve nanesite malo ulja i premažite njime trepavice i obrve.


Orašasta ulja kosi (i bradi) daju zdravi sjaj i volumen

Među orašastim plodovima u njezi kose popularno je arganovo ulje dobiveno iz ovalnih oraščića drva Argania spinosa. Nanošenjem ovog ulja na vrhove kose zaštitit ćete ju od pucanja. Idealno ga je koristiti prije tretiranja kose uređajima za ravnanje ili uvijanje kose. Može se, kao i ostala ulja, koristiti samostalno ili u obliku pakunga, a kosi će pružiti iznimnu hidrataciju i sjaj. Uz to, ovo je ulje izvrstan odabir za omekšavanje brade i brkova, a pomaže i kod jačanja krhkih noktiju. Osim arganovog ulja, dodatno će pomoći i ulje badema koje vitalizira oštećenu kosu i nokte. Bademovo ulje obiluje proteinima koji štite folikule kose, a redovita masaža vlasišta utjecat će na rast zdrave i sjajne kose te doprinijeti vraćanju njezine prirodne voluminoznosti. Za tamniju će kosu najbolji izbor biti ulje od oraha jer svojom jedinstvenom kombinacijom sastojaka zaglađuje vlasi i obnavlja prirodne pigmente smeđe boje kose.

Obojena kosa voli avokado

Avokado je namirnica koja je unazad nekoliko godina postala iznimno popularna u prehrani, a ulje avokada odlična je hrana i za suhu, oštećenu kosu tretiranu bojama za kosu. Kosa koja je tretirana blajhom često je suha i beživotna upravo zato što se tim postupkom razara njezin prirodni pigment, a usput utječe i na stanjivanje vlasi.  Ulje avokada bogato je vitaminima, lecitinom i esencijalnim masnim kiselinama koje hrane vlasište kose i jačaju njezin korijen.

Kako biste maksimalno iskoristili sve dobrobiti ulja za kosu preporučljivo je povremeno napraviti pakung. Cjelonoćni pakung možete držati ako vam kosa nije prethodno tretirana drugim preparatima za stiliziranje kako bi se ulje moglo čim bolje upiti. Kosa je poslije vidno nahranjena jer tijekom noći ulje djeluje dubinski, a ujutro je svilenkasta na dodir. Ako ipak ne želite cijelu noć držati pakung, možete kosu umotati u topli ručnik i držati ju dvadesetak minuta, a nakon toga ju oprati blagim šamponom.

Natrag na blog