Amla ulje – kako potaknuti jačanje kose i brži rast

Amla ulje – kako potaknuti jačanje kose i brži rast

Posljednjih godina, njega kose u fokusu je više no ikad. Piskavica, ricinus, ružmarin, čičak postali su ključni termini oporavka vlasi, jačanja kose, bržeg rasta i tzv. hair wellnessa. No, među tim vrijednim biljnim bogatstvom kriju se još pomalo neotkrivena blaga. Jedno od njih definitivno je amla ulje čije vrijeme tek dolazi.

Što je amla i kako se dobiva

Ulje amle dobiva se od ploda biljke amle, poznate i po nazivu Indian Gooseberry, odnosno indijski ogrozd. Ovo listopadno drvo najčešće se može pronaći u Indiji i Aziji. Plod amle oblikom podsjeća na nešto veću i okrugliju bobu grožđa. Žutozelene je boje, ponekad prošarano svjetlijim "kapilaricama".

Amla

Samo ulje dobiva se obradom svježeg ili sušenog ploda, a može se koristiti u obliku ulja ili praha. Amla je izuzetno cijenjena u ayurvedskoj medicini, kao dio tradicionalnih praksi za postizanje ravnoteže u organizmu. Između ostaloga, amla je bogata taninima te obiluje vitaminima C i E, a odlikuje je i antioksidativni učinak. Osim u medicini, koristi se i u prehrani i suplementaciji, ali i u kozmetici gdje je svoje mjesto pronašla upravo u njezi kose. Zbog svoje visoke cijene, ali ponajviše koncentriranosti, važno je napomenuti da se ulje najčešće koristi poput eteričnih ulja – umiješano u bazno ulje ili mješavinu istih.

Pakung ili njega poslije pranja

Studija je pokazala kako amla djeluje kao učinkovit inhibitor 5a-reduktaze, odnosno blokator dihidrotestosterona zbog čega pomaže usporiti opadanje kose te potaknuti rast.[1] Osim toga, ulje ima specifično djelovanje pomaže umiriti pojavu peruti ili svrbeža vlasišta.[2]

Amla ulje za kosu

Hranjivo Amla ulje za kosu predstavlja kombinaciju vrijednih baznih ulja te ulja amle, a pritom je obogaćeno i vitaminom E. Namijenjeno je njezi oslabljene i suhe kose. Pomaže pri obnavljanju čvrstoće i elastičnosti vlasi te vraća mekoću i sjaj. Može se koristiti kao pakung prije pranja kose ili za njegu i zaštitu vrhova oprane kose. Ako se koristi kao pakung prije pranja, potrebno ga je nanijeti na suhu kosu (i po želji, vlasište). Ulje je potrebno ostaviti djelovati pola sata do sat vremena (ako je naneseno samo na dužinu, može se ostaviti i preko noći). Za jačanje rasta kose može se koristiti Ricinus šampon, dok se kod osjetljivijeg vlasišta preporučuju šamponi minimalističkih formulacija kao što je Prirodni Sensitive šampon

U slučaju da se koristi kao njega dužine kose nakon pranja, dovoljno ga je nanijeti na prosušenu kosu u zadnjem koraku stiliziranja. Amla ulje za kosu ne sadrži silikone, a može se koristiti i za razbijanje tzv. casta gela ili pjene na kovrčavoj kosi.

------------------

[1] Naphatsorn Kumar, Wandee Rungseevijitprapa, Nual-Anong Narkkhong, Maitree Suttajit, Chaiyavat Chaiyasut. 5α-reductase inhibition and hair growth promotion of some Thai plants traditionally used for hair treatment. Journal of Ethnopharmacology. Volume 139, Issue 3, 15 February 2012, Pages 765-771. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874111008774?via%3Dihub pristupljeno 6.12.2023.

[2] Isha Jain, Pankaj Jain, Dakshina Bisht, Alosha Sharma, Binita Srivastava, Nidhi Gupta. Comparative Evaluation of Antibacterial Efficacy of Six Indian Plant Extracts against Streptococcus Mutans.Journal of Clinical and Diagnostical Research. Volume 9, Issue 2, February 2015. https://jcdr.net/article_fulltext.asp?issn=0973-709x&year=2015&volume=9&issue=2&page=ZC50&issn=0973-709x&id=5599 pristupljeno 6.12.2023. 

Natrag na blog