VODIČ: Kako koristiti Piskavica i ružmarin losion protiv opadanja kose

VODIČ: Kako koristiti Piskavica i ružmarin losion protiv opadanja kose

Tretmanska njega vlasišta kojom se smanjuje opadanje i potiče rast kose sve je više u fokusu. Pritom, biljke kao što su piskavica i ružmarin neprikosnovene su u takvim tretmanima. Osim što su pravi dar iz prirode, učinkovite su, donose željene učinke i najvećem broju slučajeva odgovaraju koži vlasišta. U nastavku doznajte kako koristiti Piskavica i ružmarin losion za najbolje rezultate!

Kako točno "rade" ovi prirodni sastojci

Piskavica je jedna od tradicionalno korištenih biljaka u ayurvedskim i kineskim praksama njege iznutra i izvana. Iako je i samo lišće korisno i čak se u Indiji i Africi koristi kao dodatak prehrani i začin, u kozmetičkim preparatima obično se primjenjuje u obliku sjemenki ili praha specifičnog slatkasto-orašastog mirisa.

Iako nije točno do kraja definiran mehanizam djelovanja na kosu, vjeruje se da doprinosi prokrvljenosti i nutritivnom obogaćenju vlasišta što je ključno pri poticanju rasta. Neke su studije pokazale da određeni fito-spojevi u piskavici usporavaju djelovanje DHT-a (dihidrotestosterona, odnosno androgenog spolnog hormona) koji uzrokuje opadanje kose.[1]

Na vrlo sličnom principu djeluje i eterično ulje ružmarina. Prije svega, ono potiče vazodilataciju i zbog toga izvrsno stimulira mikrocirkulaciju vlasišta i bolji protok hranjivih tvari. Određena su istraživanja također pokazala djelovanje u svojstvu DHT-blokatora. Osim toga, rezultati jednog testiranja pokazali su i da je eterično ulje ružmarina bilo jednako i čak više učinkovito u odnosu na poznati preparat protiv opadanja kose.[2]

Više nije bolje - manje je više

U nadi da će se do rezultata doći brže i da će oni biti primjetniji, vrlo često dolazi do pretjerane upotrebe nekog sastojka ili pak proizvoda. Ipak, strpljivost je apsolutno ključna, kao i konzistentnost u korištenju. Korištenje losiona svaki dan ili "držanje" na vlasištu tijekom cijelog dana i noći, čak i danima možda će, tehnički gledano, nekome odgovarati. No, tretmanski proizvodi poput ovoga zamišljeni su da se koriste – tretmanski. Zbog same aktivnosti sastojaka dobro je koncentrirati se samo na jedan losion, a eventualne drukčije aktivne sastojke unijeti u rutinu kroz pakunge, šampone i slično.

Od DIY projekta do ozbiljnog kozmetičkog proizvoda

Često se postavlja pitanje može li se ovakav losion napraviti kod kuće. Može, naravno, no to uključuje čestu nabavku i prokuhavanje sjemenki piskavice i ružmarina. Važno je brinuti i o mikrobiološkoj ispravnosti proizvoda. Vrlo visok postotak vode (baza) u proizvodu bez konzervansa znači da će se u njoj vrlo brzo krenuti stvarati mikrobi. To nikako ne želimo na svojoj koži.

Osim toga, metoda ekstrakcije iznimno je važna. Prokuhavanjem se gube brojni vrijedni nutrijenti, dok se obradom u namjenskom stroju u proizvodnji kozmetike - ekstraktoru - čuvaju svi benefiti sastojaka, a ekstrahira mnogo preciznije. I ponavljamo, manje je više, pa više ružmarina ili više eteričnog ulja (ili pak direktno nanošenje čistog eteričnog ulja na vlasište) neće donijeti rezultate koje želimo, već vjerojatno samo iritaciju.

Losion se koristi prije pranja kose

Piskavica i ružmarin losion protiv opadanja kose kreiran je tako da spoji sve benefite obje biljne vrste u jedan proizvod pažljivo odmjerenih koncentracija.

Baza proizvoda je njegujuća jer sadrži i pantenol i glicerin koji hidratiziraju i umiruju vlasište te potiču obnavljanje. Proizvod ne sadrži isušujući alkohol, dodane mirise i bojila, a miriši po samim sastojcima – dominantno biljno po ružmarinu. Losion je potpuno tekuć budući da je konzistencija prilagođena apsorpciji u vlasište.

Losion je preporučljivo koristiti kao tretman prije pranja kose. Nanosi se aplikatorom direktno na suho vlasište i zatim umasirava. Idealno je tjeme masirati barem nekoliko minuta, prstima ili namjenskim masažerima za glavu. Losion je dovoljno držati na kosi od pola sata do nekoliko sati prije samog pranja da bi se dugoročno postigli rezultati. Korištenje preko noći ipak ne preporučujemo, iz više razloga:

  • i vlasište je koža, a potrebe kože se mijenjaju. U nekom trenutku može biti osjetljivije pa i dugotrajno držanje ovog tretmanskog proizvoda može potaknuti iritaciju
  • sama podnošljivost proizvoda ovisi i o drugim proizvodima u rutini. Više proizvoda znači više mogućnosti da se pojavi iritacija ili da se tjeme previše stimulira
  • ružmarin i piskavica djeluju na principu vazodilatacije, odnosno prokrvljuju vlasište. Manje je više, kraće vrijeme držanja pomoći će da vlasište ne bude suviše stimulirano

Važno je napomenuti da losion nije namijenjen korištenju na oštećenom, osjetljivom ili dječjem vlasištu, a također nije zamjena za medicinske preparate, u slučaju da su potrebni. S obzirom na to da sami ekstrakti piskavice i ružmarina mogu potamniti svijetlu kosu, potreban je oprez. Na to hoće li kosa potamniti utječe više čimbenika, poput bojanja i blajhanja kose, poroznosti, stupnja oštećenosti, učestalosti korištenja losiona i slično. Za sad nije bilo takvih iskustava, no napomena i dalje postoji iz predostrožnosti.

 Što nakon nanošenja losiona

Često nas pitate što u slučaju da je vlasište „prljavo“ ili je na njega nanesen drugi proizvod. To je vrlo individualno, a sami najbolje možete procijeniti hoće li stanje vlasišta utjecati na apsorpciju losiona. Ako ste, primjerice, dan prije nosili zalizanu punđu i koristili jako puno pjene i laka, korištenje losiona je ipak bolje preskočiti za drugi dan. I da ponovimo, budući da je ovo tretmanski proizvod, ne preporučuje se istovremeno korištenje s drugim proizvodima koji se nanose na vlasište.

Losion nije namijenjen njezi vlasi, nije zamjena za šampon, regenerator ili masku. Nakon što se nanese i drži preporučeno vrijeme, kosu je potrebno oprati šamponom i po želji i potrebi nanijeti njegu za samu dužinu kose. Za poticanje rasta kose mogu se odabrati i Kopriva i paprena metvica šampon ili pak Ricinus šampon. Kako bi se vrhovi zaštitili od pucanja i kako bi im se vratio sjaj, mogu se primijeniti Amla ulje ili Argan makadamija ulje za kosu.


Za sjajnu, gustu i čvrstu kosu važno je pobrinuti se i za druge navike kojima je postupno, nažalost, oštećujemo. Možda je nova godina vrijeme da kosu prepustimo prirodnoj boji i kovrčama, a da stiliziranje usmjerimo na tehnike bez korištenja topline. 

--------------------------------------

[1] Wong Hendra Wijaya, A. Mun'im, Joshita Djajadisastra. Effectiveness test of fenugreek seed (trigonella foenum-graecum l.) extract hair tonic in hair growth activity. International Journal of Current Research Vol.5, Issue,11, pp.3453-3460, November 2013. Pristupljeno 29.12.2022. https://www.semanticscholar.org/paper/EFFECTIVENESS-TEST-OF-FENUGREEK-SEED-(-Trigonella-L-Wijaya-Mun%27im/d0417d40660c465157ac1dbff69ea336df7a2334

[2] Yunes Panahi, Mohsen Taghizadeh, Eisa Tahmasbpour Marzony, Amirhossein Sahebkar. Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial. Skinmed. 2015 Jan-Feb;13(1):15-21, pristupljeno 29.12.2022. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25842469/

Natrag na blog