Kako održati njegovan izgled (i tempo rasta) kose ljeti + RUTINA

Kako održati njegovan izgled (i tempo rasta) kose ljeti + RUTINA

Nakon što sve prethodne mjesece kosu uspješno oporavljamo i uživamo u njezinoj punoći i živosti, dolaskom ljeta često padamo na haircare ispitu. Upravo iz tog razloga, ponovit ćemo ključne savjete za njegu, trikove i proizvode u rutini koji su neizbježni ako u najvrućim mjesecima želimo održati tempo rasta kose i njegovan izgled.

Skrati vrhove prije odlaska na plažu

Obično pohitamo kod najdražeg frizera nakon ljetovanja, no ponekad je dobro termin rezervirati i prije. Ako primijetiš da su vrhovi kose već dobrano ispucali i istrošeni su, skrati kosu koji centimetar prije odlaska na morsku destinaciju. Kosa će se manje petljati, a time i manje oštećivati.

Ricinus šampon

Peri kosu kad je potrebno, ne kad ti Tik Tok to kaže

Savjeti o privikavanju kose i vlasišta na nepranje ili prolongiranje između pranja česti su – i iznimno pogubni po mikrobiom vlasišta. Naše je tjeme zapravo produžetak lica, odnosno koža. Lice peremo barem dvaput dnevno, ljeti umivamo i nešto češće. Zašto bi se vlasište u tom slučaju trebalo „navikavati“ na pranje, primjerice, jednom tjedno? Tjeme nam se znoji, luči se prirodna masnoća, ona zatim oksidira. U kombinaciji s vlagom nastaje jedan komplicirani splet uvjeta za nastanak svrbeža i peruti, ispadanje kose i drugih neugodnih popratnih pojava neravnoteže mikrobioma kože. Kosu je potrebno prati ovisno o tome koliko se vlasište masti. Ako je mašćenje izrazito jako, to može biti svaki dan, nema nikakve prepreke za to.

Isperi kosu nakon mora baš svaki put

Možda slana voda daje taj neopterećeni izgled neurednih kovrča i valova, ali itekako isušuje vlasište i kosu. Isto vrijedi i za kupanje u bazenu, odnosno kloriranu vodu koja, osim što utječe na sjaj kose, ujedno može utjecati i na samu boju. Kako bi se izbjeglo isušivanje i pucanje kose, suhoća i nedostatak elastičnosti, neka ti u naviku uđe da kosu obavezno barem ispereš nakon kupanja, a idealno opereš u standardnoj rutini, uz ulje za vrhove nakon sušenja.

Kokos ricinus ulje za kosu

Izbjegavaj toplinu, ali ne i sušilo za kosu

Figaro, peglu za kosu i druge alate dobro je pospremiti u neku ladicu, za hladnije dane i povremene prilike. Međutim, sušilo za kosu i dalje ostaje nužno. Kosu je nakon pranja dobro posušiti, barem uz sam korijen. Ostavljanje vlasišta mokrim i vlažnim predugo razdoblje može prouzročiti pojavu prhuti i stvoriti pogodno „tlo“ za razvoj neželjenih „stanovnika“ našeg tjemena. Sušenje svakako može biti uključeno na nižu razinu topline, a pri sušenju sušilo valja odmaknuti barem 20 cm.

Zaštiti kosu i vlasište od sunca

Poznato je da UV zračenje utječe na kožu, no manje se zna da negativan učinak ima i na kosu. Osim što i samo vlasište itekako može izgoriti na suncu, te iste sunčeve zrake „pale“ kosu, mogu je izblijediti i narušiti prirodan sjaj. Na dužinu kose nastoj nanositi proizvod kao što je Sun Hair sprej za kosu, a zatim je ispleti u pletenicu. Vlasište uvijek pokušavaj fizički zaštiti maramom ili šeširom visokog oboda.

Piskavica i ružmarin losion protiv opadanja kose

Kreiraj održivu i pametno posloženu rutinu njege

Sigurno je do tebe došla informacija o sjajnoj piskavici i mirisnom ružmarinu za rast kose, kao i amli za njegu vlasi i postizanje mekoće i sjaja. No kako najbolje posložiti sve te proizvode u konkretan raspored? Imamo prijedlog za tebe.

  1. DAN PRANJA : Nanesi Piskavica i ružmarin losion na vlasište i izmasiraj glavu. Na preostalu dužinu kose nanesi Amla ulje. Ispleti pletenicu ili kosu digni u punđu. Nakon sat ili dva vremena operi kosu Ricinus šamponom. Nakon sušenja nanesi kap-dvije Argan makadamija ulja za kosu.
  1. DAN PRANJA: Nanesi Piskavica i ružmarin losion na vlasište i izmasiraj glavu. Na preostalu dužinu kose nanesi Kokos ricinus ulje. Ponovno ispleti pletenicu ili složi punđu. Nakon sat ili dva vremena operi kosu Ricinus šamponom. Nakon sušenja nanesi kap-dvije Amla ulja za kosu.
  1. DAN PRANJA: Nanesi Ružmarin klinčić ulje na tjeme i dobro izmasiraj vlasište. Na dužinu kose nanesi Amla ulje. Nakon što odstoji, kosu operi Ricinus šamponom. Na prosušenu kosu nanesi SILK ON ulje.
  1. DVAPUT MJESEČNO: Namoči vlasište vodom, a Mikroeksfolijant nanesi u dlanove pa napravi pastu s vodom. Pastu umasiraj u vlasište, zatim isperi. Nastavi šamponiranje Ricinus šamponom, isperi. Nakon sušenja nanesi kap-dvije Argan makadamija ulja.

Napomena: ovo je prijedlog rutine, odnosno rotiranja proizvoda u rutini. Ista se može individualno prilagoditi kroz dodatne korake ili druge proizvode. 

Natrag na blog