Top 5 trikova za bujnu, zdravu i sjajnu kosu

Top 5 trikova za bujnu, zdravu i sjajnu kosu

Kosa uokviruje lice i odaje tajnu dobrog zdravlja. Plijeni pažnju, a često je upravo ona kruna našeg modnog izričaja. Zato je dobro razmisliti pružate li joj sve što joj je potrebno. Vidjet ćete, već je samo jedan dodatan korak (ili proizvod) dovoljan da zablista cijelom svojom dužinom.

1. Birajte šampon prema tipu kose i stanju vlasišta

Baš kao i u slučaju kože lica i tijela, kosa i vlasište također se razlikuju od osobe do osobe. Neke su nam kvalitete, poput broja vlasi na glavi, genetski određene. Druge pak ovise o godišnjem dobu, našim navikama i stilu života. Važno je da na vrijeme prepoznate potrebe svoje kose (suha, porozna, normalna) i vlasišta (masno, suho, osjetljivo) pa sukladno tome odaberete možda i najvažniji proizvod u rutini posvećenoj kosi – šampon.

Kako se u daljnjim koracima takve njege pažnja posvećuje regeneratorima, maskama, uljima i drugim preparatima, savjetujemo da se pri odabiru šampona prvenstveno vodite stanjem svojeg vlasišta. Ako je ono masno i povremeno opterećeno stvaranjem prhuti, kosu perite šamponom blagog sastava, obogaćenog prirodnim aktivnim sastojcima. Eterična ulja ružmarina i limuna, primjerice, efikasno smanjuju mašćenje kose i pojavu prhuti, umiruju vlasište i potiču njegovu regeneraciju.

S druge strane, menta i lavanda u istoimenom prirodnom šamponu vraćaju ravnotežu suhom, iritiranom vlasištu, a kosi donose prirodan sjaj i mekoću. Kod osjetljivog je vlasišta pak naročito dobro birati šampon koji ne sadrži SLS (tvar za pjenjenje koja isušuje kožu i kosu), ali ni umjetne boje, mirise ni silikone.

2. Oblikujte frizuru što prirodnijim proizvodima

Kosu često uzimamo zdravo za gotovo. Iako u teoriji znamo da bi je najbolje bilo sušiti na zraku i oblikovati isključivo rukama, svejedno je sušimo, peglamo, kovrčamo i stiliziramo na bezbroj potencijalno štetnih načina.

Ipak, eventualna oštećenja, poput pucanja kose, možete spriječiti. Kad koristite peglu ili figaro, pričekajte dok je potpuno suha i zaštitite je od topline namjenskim proizvodima. Također, iako sama po sebi nije živa, kosa pamti svaki preparat kojim je oblikujete. One izrađene na prirodnoj bazi definitivno je lakše isprati, neće opteretiti vlasište, a ujedno njeguju vlasi.

3. Pružite vlasima dodatnu njegu

Tijekom radnog tjedna sigurno poželite predah. Neka to bude vrijeme posvećeno nešto dubljoj njezi kose. Primjerice, prednosti prirodnih ulja odavno su poznate, a na vama je samo da izaberete ono koje najbolje odgovara na zahtjeve vaše kose. Kao jednosatni pakung ili čak preko noći tako možete nanijeti razna ulja, poput avokadovog, bademovog ili orahovog, dok će čičkovo ili ricinusovo ubrzati ciklus rasta mlade, zdrave kose. Što je najbolje, njima možete njegovati i trepavice.

4. Budite nježni prema kosi (tijekom dana i prije spavanja)

Osim pod utjecajem topline, vlasi pucaju i pod jakim gumicama za kosu, presnažnim vezivanjem, ali i kod prečestog ili agresivnog bojanja kose. Zato koristite gumice izrađene isključivo od elastičnog materijala, kosu svezanu u konjski rep nosite što je manje moguće, a u promjenu boje ne krećite sami. Imate li dugu kosu, prije spavanja je očetkajte i ispletite u opuštenu pletenicu. Time ćete spriječiti pretjerano trljanje vlasi u površinu jastučnice, čime gubi na vlazi i postaje gruba.

5. Šišanje prepustite stručnjacima

Još jedan mit u svijetu ljepote jest taj da šišanje potiče rast kose. Na vašoj se glavi neće stvoriti dodatni folikuli, neovisno o broju ošišanih centimetara. Nema dokaza ni da će kosa brže dobiti na svojoj dužini. Ipak, sigurno je da ćete frizurom i izgledom kose biti zadovoljniji prepustite li se u ruke frizera koji znaju što rade. Uz dobre proizvode, rast, punoća i sjaj kose rezultat su zdravih navika. Postignite ih ispijanjem dovoljno vode i konzumacijom hranjivih namirnica, od špinata i jaja do orašastih plodova i agruma.

 

Natrag na blog