Kako potaknuti rast kose (i koje proizvode koristiti)

Kako potaknuti rast kose (i koje proizvode koristiti)

Stigla je jesen, razdoblje u kojem većina nas primijeti pojačano opadanje kose. Jesensko ili sezonsko opadanje kose ne bi trebalo uzrokovati zabrinutost iako se gubi više vlasi od normalnog dnevnog prosjeka koji iznosi do 100 vlasi dnevno. Pojačano opadanje traje od četiri do osam tjedana, a uzrok se krije u ljetnim mjesecima, kad nam kosa pojačano raste zbog zaštite od UV zraka.

Prati promjene i reagiraj na vrijeme

Ako primijetiš da pojačano opadanje kose traje dulje od osam tjedana, uzročnik se može kriti u nekom od drugih razloga. Tako uzrok opadanja kose može biti genetika, stres, nepravilna prehrana, nedostatak vitamina, hormonalni poremećaj ili neki od drugih uzorka zdravstvene prirode. Zbog toga je, prije svega, potrebno obratiti se liječniku.

Olival prirodni šamponi

Svaka dlaka ima svoj životni ciklus. Prva faza traje od dvije do pet godina i u toj fazi dlaka stalno i redovito raste, tj. dlaka je "aktivna". U drugoj fazi dlaka se odvaja od korijena i time odumire, no ostaje u folikuli i čeka izbijanje nove dlake. Dlaka ostaje u folikuli i u trećoj fazi te čeka ispadanje dok korijen nove dlake ne ojača. Kada korijen nove dlake dovoljno ojača u posljednjoj fazi, stara dlaka ispada i nova dlaka izbija na površinu. Broj vlasi na tjemenu ovisi o broju folikula, a taj broj je predodređen. To znači da se broj folikula ili broj vlasi ne može povećati. Međutim, vlasi se mogu potaknuti na brži rast.

Nemoj zaboraviti na opuštanje 

Kosi je potrebna hrana kako bi rasla i razvijala se, a pravilnom prehranom možeš potaknuti rast kose. Znamo da ovo vjerojatno vrlo često čuješ, no za zdravu kosu potrebno je unositi dovoljnu količinu vode u organizam, ali i pratiti prehranu koja je bogata vitaminima, mineralima i željezom. Također, rast kose može se potaknuti promjenom životnih navika i uvođenjem u svakodnevicu neki od oblika vježbanja ili drugih hobija koji pomažu kod otpuštanja stresa.

Amla ulje

Pravilno njeguj kosu od folikula do vrhova

Pravilna njega kose također može itekako utjecati na rast i prevenirati oštećenjima i pucanjima vlasi. Pazi da kosu ne češljaš dok je mokra ili nedovoljno posušena jer time dolazi do lakšeg trganja dlake, a i ponekad može biti bolno iskustvo za tvoje tjeme. Jedna od pogrešaka je i ići spavati s mokrom kosom jer time dolazi do pucanja vlasi, Osim toga, gube se prirodna ulja koja upije jastučnica i time dolazi do dehidracije kose. Da bi se spriječila navedena oštećenja, savjetuje se vezanje kose u pletenicu prije spavanja ili nošenje svilene kapice. Kod sušenja i stiliziranja kose uvijek nanesi sredstvo za zaštitu kose od visokih temperatura. 

Piskavica + masaža = rezultati

Na rast kose može se utjecati proizvodima koji potiču mikrocirkulaciju. Piskavica i ružmarin losion protiv opadanja kose donosi sinergijsku kombinaciju ekstrakta koji pomažu u poticanju bržeg rasta. Nanosi se na suho vlasište aplikatorom i potom se laganim pokretima umasirava u tjeme – čim duže, tim bolje! Masažom tjemena potiče se mikrocirkulacija (prokrvljenost) kojom više kisika dolazi do korijena kose. Losion je potrebno ostaviti minimalno pola sata i potom isprati i uobičajeno oprati kosu.

I (uobičajeno) pranje kose je važno

Da bi njega bila adekvatna, potrebno je prilagoditi šampon stanju i tipu kose. Ako imaš masnu kosu za tebe je šampon Kopriva i paprena metvica, za suhu kosu Čičak šampon, dok je Ricinus šampon namijenjen tankoj kosi. Tretmanski šamponi ne sadrže SLS već nježniju alternativu SLES. Ako ipak preferiraš šampone bez sulfata općenito, tvoj odabir su prirodni šamponi sa surfaktantima deriviranim iz kokosa. Od prirodnih šampona za masnu kosu namijenjen je Ružmarin i limun, za suhu i oštećenu kosu Menta i lavanda, a za svakodnevno pranje kose isprobaj minimalistički Sensitive prirodni šampon.

Ricinus i Kopriva šampon

Do kose još dulje uz prirodno ulje

Njegu kose možeš zaokružiti uljnim pakungom. Pakung je kućni tretman dubinske njege kose uz pomoć nutritivnih vrijednosti ulja. Ulje nanosiš prije pranja na suhu kosu, a možeš ga ostaviti i preko noći, no tada je potrebno umotati kosu u turban ili još bolje, topli ručnik. Pakungom se kosi vraća elastičnost i sjaj, a za suhu kosu možeš isprobati pakung s Amla uljem za kosu.

Natrag na blog