Kako oporaviti kosu nakon ljetovanja

Kako oporaviti kosu nakon ljetovanja

Tijekom ljetnih mjeseci lako je zapostaviti pravilnu njegu kose. Kupanje, sunčanje i sveopći osjećaj bezbrižnosti utječu na brzo zaboravljanje ispravnog tretiranja vlasišta i ispucanih vrhova. Nakon uživanja na suncu, u slanom moru, na rijeci ili bazenu njegu kose najbolje je započeti pravilnim odabirom šampona. Suhi vrhovi, slamnati osjećaj pod vršcima prstiju i učestalo mašćenje tjemena zbog pojačanog znojenja brige su koje odgađamo ili niti ne primjećujemo dok smo na odmoru.

Kreni od šampona

Zbog svakodnevnog djelovanja UV zraka te slane vode ili klora, mnogi se nakon ljeta odlučuju svojoj kosi pružiti prirodnu njegu kako bi izbjegli potencijalno iritativne i dodatno isušujuće sastojke poput natrijev lauril-sulfata (Sodium Lauryl Sulfate – SLS). Kod odabira prirodnih šampona koji ne sadrže navedeni SLS, parabene niti silikone bitno je imati na umu stanje svog vlasišta i namjenu određenog šampona. Prirodni šampon Sensitive prilagođen je osjetljivom vlasištu te je dovoljno blagotvoran za svakodnevno korištenje što ga čini izvrsnim odabirom tijekom cijelog ljetnog razdoblja.

Za suhu i oštećenu kosu dobro je odabrati Prirodni šampon menta i lavanda zbog obnavljajućih svojstava eteričnih ulja pomoću kojih se postiže znatnija razlika u mekoći i sjaju kose. Onima s masnijim vlasištem odgovarat će sastojak poput eteričnog ulja limuna koji djeluje antiseptički i suzbija lučenje sebuma. Uz to, Prirodni šampon ružmarin i limun ne otežava vlasi i doprinosi prirodnom volumenu kose, a eterično ulje ružmarina dodatno umiruje tjeme.

Prirodni šamponi

U specifičnim situacijama – kada kosa ispada, vrhovi pucaju, ali i kod pojave suhe peruti dobro je primijeniti tretmanski šampon! Ekstrakt čička tradicionalno spada u tretmansku njegu te nježno tretira vlasište i uspostavlja balans. Čičak šampon djeluje protuupalno i antimikrobno s tvarima poput inulina, eteričnog ulja i tanina. Dodatak pantenola utječe na obnovu vlasišta i potiče rast mlade kose.

Počasti kosu bogatom uljnom njegom

Osim pranja kose koje se često smatra najbitnijim dijelom njege, nemojte zaboraviti na dobrobit koju donose ulja za kosu. Uspostavljanje rutine s uljima za kosu je nešto složenije, ali definitivno preporučljivo tijekom i nakon ljeta. Za dubinsku njegu uvijek preporučujemo pakung kose, minimalno jednom tjedno, kako bi se ispucani vrhovi temeljito nahranili i hidratizirali. Kako napraviti pakung kose smo opisali ovdje, a različita ulja naravno možete nanositi i na razne druge načine. Možete ih nanijeti na suhu kosu prije ili poslije pranja i sušenja kao i na mokru, ali lagano prosušenu kosu (oslobođenu proizvoda za stiliziranje). Dulje držanje ulja na kosi doprinijet će efikasnosti proizvoda, ali trebalo bi izbjeći nanošenje ulja na tjeme u slučaju masnijeg vlasišta. Ako se to ne može izbjeći, svakako savjetujemo kraći pakung od desetak minuta umjesto cjelonoćnog.

U odabiru ulja vodite se teksturom ali i funkcionalnostima samih proizvoda. Ulje od čička odlično će upotpuniti spomenuti tretmanski Čičak šampon u sprječavanju ispadanja kose. Ako ste pak među onima koji miris ljeta teško zaboravljaju tu je ulje od kokosa i ricinusa obogaćeno vitaminima A i E koji će kosu ojačati i vratiti joj sjaj. Za oštećenu i suhu kosu koja je dugotrajno bila izložena suncu i morskoj vodi odaberite ulje amle kako bi ju dubinski regenerirali i vratili joj punoću. Prije izlaganja štetnim sunčevim zrakama, pogotovo na plaži uvijek je dobro u torbi imati i uljni Sun Hair sprej za kosu. Onima koji su već u pripremi za jesen bit će zanimljivo ulje od oraha koje odgovara tamnoj kosi te joj vraća pigment i sjaj ili pak hladnoprešano ulje argana. Dobro je znati i da većinu ovih ulja možete koristiti i za njegu kože tijela, noktiju i zanoktica!

Kosu na zraku osuši, ali vlasište ipak prosuši

Savjeti koje biste dodatno trebali usvojiti kako biste dugotrajno očuvali mekoću i blistavost kose, osim korištenja adekvatnih šampona i ulja, vrlo su jednostavni. Kosa se ne bi trebala u potpunosti sušiti na zraku budući da to dugoročno može potaknuti pojačano mašćenje tjemena. Trebalo bi ju obavezno prosušiti na vlasištu te ju, ako je dovoljna duga, zavezati u labavu pletenicu koja će očuvati formu kose i vlasi od pucanja. Izrazito bitan korak u očuvanju zdravlja kose, koji se često zaboravlja, je redovito mijenjanje jastučnica. Jastučnice od materijala poput satena i svile čuvaju sjaj i mekoću kose te ne uzrokuju dodatna oštećenja na njezinim vrhovima.  

  

Natrag na blog