Ulja za kožu i kosu: Prednosti 'bogatije' njege

Ulja za kožu i kosu: Prednosti "bogatije" njege

Od njege kože do zaštite kose, ulja se u kozmetičke svrhe koriste od davnina. Ako na vlastitoj koži još uvijek niste iskusili sve njihove posebnosti i dobrobiti, doznajte zašto biste trebali.

Kad razmišljamo o uljima, prva su nam pomisao prehrambena ulja za koja u kozmetici opravdano nema mjesta. Naravno, iznimke postoje, a prije svega su to ulja masline i kokosa. Ipak, za većinu nanošenje ulja na kožu ili kosu predstavlja pomalo nezgrapan korak njege, zbog čega ga rijetko provode ili ga pak u potpunosti, nažalost, izbjegavaju.

Njeguju, umiruju iritaciju, poboljšavaju apsorpciju…

Nekoliko je mitova vezanih uz primjenu ulja u kozmetici. Najčešće se čuje kako ulja maste kožu. To može, ali i ne mora biti istina jer učinak ovisi – o vama samima. Vrlo je važno da dobro procijenite svoj tip i stanje kože. Učinite to zasebno i za lice i za tijelo, budući da se koža na različitim dijelovima tijela itekako može razlikovati. Jednom kad ustanovite stanje svoje kože, lakše ćete odabrati i svoju omiljenu uljnu njegu.

Osim što koži vraćaju potrebnu vlagu i sve hranjive sastojke, ulja djeluju antioksidativno, usporavaju proces starenja kože, stvaraju zaštitnu barijeru na njezinoj površini te potiču obnavljanje. Usto „zaključavaju“ aktivne sastojke iz seruma i krema u kožu, potiču njihovo bolje upijanje, a time i djelovanje.

Imaju li svaki tip kože i kose svoj tip ulja?

Ukratko, imaju! Primjerice, maslinovo ulje izvrsno hrani suhu, dehidriranu, čak i zreliju kožu. No, kod masnog tipa kože (i u većim dozama) može se pokazati komedogenim, odnosno začepiti pore i potaknuti razvoj akni i komedona. S druge strane, ulja lješnjaka, makadamije ili noćurka izrazito dobro vlaže, hrane i obnavljaju masnu i mješovitu kožu.

Želite li potaknuti rast kose (i trepavica), prvi odabir je ricinusovo ulje, dok uljem avokada ili argana kosu možete njegovati prije pranja, ali i nakon sušenja kose. Ulja je zaista mnogo, njihovih blagodati još i više, a na vama je da među njima pronađete kombinacije koje vam odgovaraju.

San za odmor, ulja za dubinsku njegu

Zašto baš kombinacije? Ulja se vrlo često nadopunjuju, a svoj puni potencijal razvijaju upravo u sinergiji s drugim uljima. Čarobno mlijeko za tijelo tako je bogato uljima lješnjaka, divlje ruže, jojobe, makadamije i argana koja koži pružaju neophodnu njegu i zaštitu. 

Nanesite navečer, iznenadite se ujutro

Kombinacije ulja blagotvorno djeluju i na kosu. Kokos ricinus ulje, primjerice, djeluje dvojako. Dok ulje kokosa prodire u svaku vlas i dubinski je hrani, ricinusovo ulje jača korijen kose i potiče brži rast uspavanih folikula, odnosno korijena dlake.

Iako s nanošenjem male količine ulja na suhu kosu ne možete pogriješiti, ovakve je kombinacije najbolje koristiti u formi pakunga. Samo iščešljate kosu, nanesete svoju kombinaciju, dobro umasirate i glavu zamotate prethodno zagrijanim ručnikom. Imate li dovoljno vremena, tako prespavajte. Nakon jutarnjeg pranja kosa će vas iznenaditi podatnošću, glatkoćom i sjajem.  

Natrag na blog