Vitaminski serumi R² i RA: po čemu se razlikuju i koji odabrati

Vitaminski serum R² i RA

Često nas pitate koja je razlika između Vitaminskog seruma R² i Vitaminskog seruma RA. U nastavku zato donosimo vodič sa svim najvažnijim informacijama o Vitaminskim serumima R² i RA ‑ sličnostima, razlikama, načinu korištenja, namjeni i preporukama te kombiniranju s drugim aktivnim sastojcima i proizvodima.

Serumske emulzije za večernju rutinu

Oba su seruma zapravo serumske emulzije i teksturom nešto između seruma (tekućeg proizvoda) i kreme (gustog proizvoda). Oba su kompleksne formulacije koje uz retinoid sadrže antioksidans i njegujuće tvari, oba se koriste uvečer uz obavezan SPF ujutro i ne kombiniraju u istoj (večernjoj) rutini s drugim retinoidima, visokim koncentracijama aktivnih sastojaka i kiselinama za eksfolijaciju kože (BHA, AHA, PHA). Oba se seruma ne preporučuju za korištenje u trudnoći i tijekom dojenja, a ne koriste se na vrlo osjetljivoj, iritiranoj, oštećenoj koži.

Vitaminski serum R2

Kao i kiseline za eksfolijaciju, retinoidi potiču bržu staničnu izmjenu pa općenito mogu potaknuti tzv. fazu čišćenja kože (purging) koja se manifestira kao privremeno pogoršanje stanja kože na mjestima gdje su nepravilnosti inače prisutne (gdje su već "u začetku" ispod površine kože). Ako se dogodi, faza čišćenja traje do 6 ili maksimalno 8 tjedana, ovisno o samoj koži i čimbenicima poput dobi korisnika, ostatka rutine i slično. Ipak, primijetit ćete i brže umirivanje i zacjeljivanje upalnih procesa.

Uvod u njegu retinoidima

Vitaminski serum R² prvi je serum s retinoidom u Professional kolekciji. Temelji se na 0,1% retinil palmitata (derivata vitamina A) koji je izuzetno nježan oblik retinoida i kao takav idealan kao svojevrstan uvod u takav tip njege. Zovemo ga retinolom za početnike – iako je retinol jedan od oblika retinoida, korisnici cijelu grupu aktivnih sastojaka prepoznaju upravo po njemu. Ostatak formulacije seruma R²  čini resveratrol, moćan antioksidans dobiven iz vina ili crnog voća, hijaluronska kiselina te aloe vera.

S obzirom na hidratantnost formulacije, koncentraciju retinoida, antioksidativno djelovanje i umirujuće sastojke, ovaj je serum moguće koristiti svakodnevno na vlažnom licu i uz kremu nakon njega. Idealan je za sve one koji žele uvesti retinoid u rutinu, ublažiti crvenilo i blaže nepravilnosti, a usput hidratizirati kožu, djelovati preventivno protiv prvih borica i održati mladenački izgled kože.

Najpotentniji oblik retinoida u slobodnoj prodaji

Vitaminski serum RA sadrži 0,1% retinaldehida (retinala), mnogostruko jačeg "brata" poznatijeg najpoznatijeg oblika retinoida, retinola. Sam retinaldehid je najmoćniji oblik retinoida dostupan u slobodnoj prodaji bez recepta, a isto vrijedi i za koncentraciju od 0,1% ove tvari u serumu. Također, Vitaminski serum RA je prvi serum s retinalom osmišljen i proizveden u Hrvatskoj! Uz moćnu aktivnu tvar, svojevrstan all‑rounder u njezi kože, serum sadrži i antioksidans astaksantin dobiven iz algi. Tu je i kompleks izuzetno njegujućih tvari koje djeluju sinergijski i umanjuju mogućnost iritacija karakterističnih za uvođenje potentnih koncentracija retinoida (zatezanje, suhoća, ljuštenje kože). U pitanju je bogati kompleks ceramida srodnih koži, bisabolol, alantoin i aloe vera.

Vitaminski serum RA

Svakodnevna njega naspram sporog uvođenja

Vitaminski serum R², kao što smo već naveli, pruža mogućnost svakodnevnog korištenja. Kod Vitaminskog seruma RA to najčešće nije slučaj. Uvodi se postupno, pažljivo i sporo, u početku svaki treći ili drugi dan u večernjoj njezi. Ovisno o tipu i potrebama kože, koristi se samostalno na suhoj koži ili uz kremu i/ili ulje kao što je Omega eliksir. U slučaju osjetljivije kože može se nanositi uz primjenu buffering metode, nakon lagane hidratantne kreme. Kod ovakvog tipa proizvoda izuzetno je važno prilagoditi ostatak rutine. Nježno čišćenje, minimalizirane druge aktivne tvari, izostavljanje i alternacija eksfolijanata (Mikroeksfolijant, Piling tonik) po danima te obavezan SPF 30 ili 50 neki su od čimbenika ispravnog uvođenja ovog seruma.

Osim toga, Vitaminski serum RA dobro je uvesti kao jedini novi proizvod u rutini kako bi se lakše pratio sam učinak.  Potrebno je i svakodnevno pratiti fluktuacije kože. Vitaminski serum RA namijenjen je različitom spektru koža sklonim aknama, prištićima i komedonima, s hiperpigmentacijom i postupalnim crvenilom, fotooštećenjima i znakovima starenja. Ako još uvijek niste sigurni u odabir, javite nam se za preporuke porukom na društvenim mrežama.

Natrag na blog