Upoznaj učinak ekstrakta timijana za masnu i problematičnu kožu

Upoznaj učinak ekstrakta timijana za masnu i problematičnu kožu

Za sve one čija koža lica zahtijeva više pažnje, pomnije promatranje i jednostavno dulji period vremena navikavanja na određeni proizvod, pitanje je uvijek isto. Koji sastojak djeluje protiv prištića i komedona, ne izaziva iritaciju i ujedno je prirodan?

Budući da isti proizvod na deklarativno istom tipu kože ponekad može polučiti sasvim različite rezultate, a to ovisi i o preostalim koracima i proizvodima koji se koriste, treba pronaći ispravan izbor za vlastitu kožu. Ekstrakt timijana sastojak je koji će vam u tome pomoći, a u nastavku doznajte na koje sve načine pomaže u tretiranju mješovite do masne i problematične kože lica.

Matirajući fluid Smilje

Od rimskih kupki do suvremenih kozmetičkih ormarića

Timijan je trajna biljka iz porodice usnača (Lamiaceae) koja cvate od svibnja do rujna ili pojave prvog mraza. Postoji preko 900 vrsta timijana rasprostranjenih u Europi, Aziji, Sjevernoj Americi, Australiji i na sjeveru Afrike. Zahvaljujući dostupnosti i brzom otkrivanju njezine djelotvornosti, biljka timijan već je stoljećima cijenjena i upotrebljavana na razne načine.

Prema legendama rimski vojnici dodavali su ulje timijana u kupke jer se vjerovalo kako ulijeva hrabrost i smionost prije odlaska u bitku, a Grci su njime osiguravali miran san bez noćnih mora. Dobro je poznata po svom specifičnom biljnom mirisu, a osim u kozmetičkoj industriji svoje mjesto zasluženo ima u medicini, aromaterapiji, kulinarstvu ili jednostavno kao ukras. Pomaže kod prehlada i umiruje pa se koristi kao lijek protiv stresa, nesanice i glavobolja.

Korištenje ekstrakta timijana u kozmetičkoj industriji usmjereno je prvenstveno prema djelovanju protiv nepravilnosti koje su sve češće prisutne zbog nošenja zaštitnih maski – akni, prištića, komedona itd.

Protuupalno i pročišćavajuće djelovanje

Ekstrakt timijana sadrži dva glavna spoja – timol i karvakrol koji su dobro poznati po svojim snažnim antioksidativnim, antimikrobnim i protuupalnim svojstvima. Timol efektivno utječe na reduciranje crvenila, a u sklopu s karvakrolom suzbija razvijanje bakterija i stvaranje upala na koži.[1]

Učinci ekstrakta timijana:

  • snažni prirodni antiseptik
  • čuva kožu od promjena uzrokovanih aknama
  • reducira upalne reakcije kože
  • održava balans u lučenju sebuma

Djeluje na neutraliziranje epidermalne lezije očuvanjem strukture kože, ali i komedolitički, odnosno usporava i suzbija rast komedona. Također, usporava prekomjerno zadebljanje vanjskog sloja kože poznato pod nazivom hiperkeratinizacija. Uz to uravnotežuje lučenje sebuma i poboljšava teksturalan izgled kože što se direktno odražava na zaglađeniji ten i ujednačenost kože.

Matirajući fluid Smilje 2

Posebna njega masne kože

Novi proizvod u kolekciji Smilje – Matirajući fluid – temelji se upravo na vrijednom ekstraktu timijana. U sklopu formulacije njegovo je djelovanje potpomognuto skvalanom, uljem kameline i smilja koji zajedno efektivno djeluju na mješovitu i masnu kožu lica.

Tekstura mu je lagana i brzoupijajuća pa je zbog toga izvrstan izbor kao podloga za šminku, a već navedeni učinak reguliranja sebuma također će pomoći u održavanju postojanosti. Vječni klasik, eterično ulje smilja, stimulirat će mikrocirkulaciju kože i poticati na obnavljanje pa će dugotrajnim korištenjem usporiti starenje kože i doprinijeti punoći i osvježenosti kože lica.

---------------

[1] Eqbal M. A. Dauqan, Aminah Abdullah, Medicinal and Functional Values of Thyme (Thymus vulgaris L.) Herb http://jabonline.in/admin/php/uploads/188_pdf.pdf, pristupljeno 24.8.2021.

Natrag na blog