Kako složiti osnovnu rutinu njege kože

Kako složiti osnovnu rutinu njege kože

Bilo da ste tek nedavno počeli istraživati skincare proizvode ili već znate mnogo i čitate puno, ali nikako ne uspijevate pronaći idealnu rutinu za sebe – uvijek je najbolje krenuti od početka. Svi imaju istu želju - dovesti svoju kožu do njezinog najboljeg mogućeg stanja i izgleda bez previše muke. Međutim, nijedan uspjeh pa tako ni poboljšanje stanja kože ne dolazi preko noći.

U bilo kojoj životnoj situaciji, kod promjene sezona, kad ste pod dodatnim stresom ili kad vaša uobičajena rutina jednostavno prestaje funkcionirati i nije vam jasno što se događa, naš je savjet - početi s bazičnom njegom. Back to basics.

Mikroemulzija i Amino gel

Čišćenje je korak koji ne želite preskočiti

Uvijek i u svakoj prilici, čišćenje kože od nečistoća koje se nakupe tijekom dana se ne preskače. Korištenje običnog sapuna kao metode čišćenja apsolutno savjetujemo izbjeći. Klasični sapuni su zbog vrlo lužnate pH vrijednosti (iznad 9) suviše agresivni za korištenje na koži lica te zapravo često uzrokuju probleme koji se žele izbjeći. O tome zašto sapun treba izbjegavati kod čišćenja kože lica više smo pisali ovdje, ali to ne znači kako je lice dovoljno umiti vodom, pogotovo ne u slučaju korištenja tvrde vodovodne vode.

Čišćenje kože lica može biti odrađeno u jednom koraku, ili u dva. O tome je najbolje odlučiti tako da preispitate svoje navike. Ako preko dana ne nosite ''tešku'' šminku ili SPF (koji svakako preporučujemo) te ako većinu večeri jednostavno ne stignete odvojiti ni 10 minuta za njegu kože lica ili vaša osjetljivija koža lica brzo reagira na nove proizvode - predlažemo korištenje njegujućeg mlijeka ili micelarne otopine nakon čega se koža umiva vodom. Jednostruko čišćenje bolje je od preskakanja čišćenja u potpunosti!

Dvostruko čišćenje neće biti odgovor na svaki tip kože, ali savjetujemo da razmislite o tome ako imate uravnoteženi do masni tip kože, podložan nepravilnostima. Dvostruko čišćenje u potpunosti otklanja SPF i šminku, a izrazito nježni čistači poput Mikroemulzije i Amino gela neće narušiti njezinu prirodnu zaštitnu barijeru. Za one koji obožavaju miris smilja dvostruko čišćenje mogu započeti i s nekim od sljedećih proizvoda – dvofazna Micelarna otopina 2u1 Smilje ili Njegujuće mlijeko Smilje. Drugi korak u Smilje varijanti čišćenja možete napraviti s Micelarnim gelom ili Micelarnom pjenom Smilje, a izvrsni su i kao nježni čistači za jutarnju rutinu, zajedno sa spomenutim Amino gelom. Jutarnje čišćenje navedenim proizvodima potrebno je u onim slučajevima kada sloj večernje njege ostane prisutan na koži lica i kada je koža sklonija mašćenju. Nezahtjevni tip kože ponekad je dovoljno ujutro umiti i samo vodom.

Hidratacija – ključ je u dosljednosti

Nakon nježnog čišćenja slijedi hidratacija. Iznimno važna i u jutarnjoj i u večernjoj rutini, a potrebna svim tipovima kože. Suha koža osim hidratacije treba i nadomjestak masnoće koja se postiže lipidima i emolijensima, dok dehidriranoj koži treba (isključivo) vlaga. Ako imate naviku izbjegavanja hidratacije dolazi do gubitka prirodne ravnoteže zbog čega se pospješuje lučenje sebuma i koža postaje osjetljivija.

Professional SPF

Upravo zato, izbor hidratantne kreme treba prilagoditi individualnim potrebama kože. Bogatije kreme nužne su u njezi suhog tipa kože, a laganije, brzoupijajuće teksture odgovarat će mješovitom do masnom tipu kože. Hijaluron hidrator 4H odličan je odabir za svakoga tko dodatno želi hidratizirati kožu prije nanošenja kreme, a bitno je znati kako se hijaluronska kiselina nanosi na lagano ovlaženu kožu lica. Ovdje smo detaljno opisali koliko seruma za lice je dovoljno i kako ga aplicirati, ali svakako imajte na umu da se serum bolje upija nakon utapkavanja u kožu. Savjet plus za sve koji vole njegu uljima je Omega eliksir temeljen na skvalanu,  „neuljnom“ ulju koji je srodan prirodnoj masnoći kože i odgovara i masnijim kožama. Idealan je za korištenje u večernjoj rutini kao završni korak.

Ujutro imajte na umu da je nanošenje SPF-a iznimno važno! Zaštita od sunca štiti od kumulativnih oštećenja i iritacija, a posredno i od znakova preuranjenog starenja kože. Drugim riječima, svi serumi, svi koraci u rutini postaju anulirani i uzaludni ako kožu ne štitite od sunca. Zato nakon laganog umivanja s jednim od proizvoda za drugi korak čišćenja koji koristite i uvečer, obilno nanesite SPF. Što prije krenete sa svakodnevnim korištenjem zaštite od sunca i držite se bazične njege čišćenja i hidratacije, tim prije ćete vidjeti vidljive promjene na koži.

Natrag na blog