Dobrobiti eteričnog ulja smilja u njezi kože

Dobrobiti eteričnog ulja smilja u njezi kože

Mediteranska biljka smilje odavno je poznata kao biljka čije ulje donosi mnogo dobrobiti za kožu. Koje su točne dobrobiti? Po čemu se smilje izdvaja i zašto je zbilja posebno? Saznajte u nastavku.

Smilje je biljka koja pripada porodici Asteraceae i obuhvaća preko 600 vrsta zeljastih biljaka, polugrmova i grmova rasprostranjenih po cijelom svijetu. Na europskom području prisutna je mješavina dva tipa smilja, mediteranskog i azijskog. U Hrvatskoj na kamenjarskim pašnjacima, uz napuštena polja i vinograde raste primorsko ili sredozemno smilje (H. italicum). Poznato je i pod narodnim nazivima bilobrada, cmilje, markiž i ima razgranatu stabljiku, koja naraste i do 60 cm visine. Prepoznatljiva je po žutim cvjetovima skupljenima u male cvjetne glavice, često vidljive na mnogim fotografijama uz razne kozmetičke proizvode. Osim što je popularno izgledom, miris smilja u potpunosti je jedinstven. Očarava i osvježava!

Smilje

Vječni saveznik protiv preuranjenog starenja kože

Iako se smilje koristi na razne načine, u našem podneblju postoji vjerovanje da smilje u sebi akumulira sunčevu toplinu i zbog toga ga žene, kako bi ukućane zaštitile od hladne bure, spremaju u jastučnice da bi ih ugrijale. Ipak, jedan od najčešćih načina korištenja smilja je uporaba eteričnog ulja u preparatima za njegu kože. I to ne samo u kremama već i u ostalim proizvodima poput mlijeka za čišćenje, micelarne otopine, maske, pilinga i drugih.

Korištenje smilja oduvijek se povezivalo uz dugovječnost, čime opravdava i svoj francuski naziv immortelle ili besmrtan. Cvjetovi smilja zadržavaju svoju žutu boju i nakon što su ubrani, a na kožu imaju anti-age učinak zbog visokog udjela polifenola, posebno flavonoida, koji su poznati antioksidansi.[1] Iako je starenje kože normalan i sasvim prirodan proces kojeg je dugoročno nemoguće zaustaviti postoje efikasni preparati čiji sastojci pospješuju proizvodnju kolagena. Prema provedenim studijama dokazuje se inhibicijski učinak eteričnog ulja Helichrysum italicum na starenje kože s posebno relevantnim utjecajem na aktivnost elastaze.[2] Eterično ulje smilja koži vraća elastičnost i doprinosi svježijem i zdravijem izgledu kože. Istovremeno djeluje iznimno njegujuće te dubinski vlaži kožu. Također, smilje dugoročnim korištenjem pomaže pri balansiranju pigmenta te ublažava pojavu sitnih mrljica. Redovitom uporabom postiže se ujednačen ten i blistavost kože.

Kolekcija Smilje

Za njegu kože i tijela

Smilje je pogodno za korištenje na svim tipovima kože osim u slučaju individualne preosjetljivosti na eterična ulja. Na mješovitoj do masnoj koži djelovat će umirujuće, ublažavajući upalne procese. Pomoći će ublažiti pojavu raznih nepravilnosti, a koža će ostati glatka i svilenkasta. Eterično ulje smilja stimulira obnovu stanica kože i time pospješuje njezino zdravlje.

Kod umorne i sive, a naročito suhe kože lica eterično će ulje smilja djelovati osvježavajuće te će poticati cirkulaciju. Zbog boljeg protoka krvi postupno će se smanjivati i podbuhlost. Regenerativnim djelovanjem na kožu, eterično ulje smilja izvrsno hrani iznimno suhe dijelove kože i djeluje blagotvorno na razne vrste dermatitisa i kožnih alergija.

Osim navedenih benefita, smilje će, u kombinaciji s drugim uljima ublažiti i vidljivije promjene na koži. Iz tog se razloga savjetuje mazati ga na strije, proširene i upaljene vene, popucale kapilare, ali i modrice. Smilje će i kod eventualnih ožiljaka, čestim mazanjem, vratiti punoću koži. Važno je napomenuti kako eterično ulje smilja djeluje protuupalno i nakon pretjeranog izlaganja suncu pomaže ublažiti crvenilo kože.

Da zaključimo, smilje nudi niz dobrobiti:

  • učinkovito djeluje protiv starenja kože
  • ublažava upalne procese kože
  • poboljšava mikrocirkulaciju 
  • pomaže ublažiti vidljivost modrica
  • smanjuje vidljivost ožiljaka i vraća punoću
  • ublažava crvenilo i povoljno djeluje kod opeklina

------------------

[1] Rajić, M., Bilić, M., Aladić, K., Šimunović, D., Pavković, T. i Jokić, S. (2015). Od tradicionalne uporabe do znanstvenog značaja: Cvijet smilja. Glasnik Zaštite Bilja, 38 (6), 16-26. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/162322, 26.7.2021.

[2] Ascrizzi R., Flamini G., Fraternale D., The antiaging properties of Helichrysum italicum (Roth) G.Don essential oil: collagenase and elastase inhibition activities, Department of Pharmacy, University of Pisa https://www.researchgate.net/publication/326683329_The_antiaging_properties_of_Helichrysum_italicum_Roth_GDon_essential_oil_collagenase_and_elastase_inhibition_activities pristupljeno 26.7.2021.

 

Natrag na blog