Zašto je resveratrol (dobro čuvana) tajna mladolikosti

Zašto je resveratrol dobro čuvana tajna mladolikosti

Uz pomoć prirode, svoju kožu danas možete njegovati i štititi nebrojenim aktivnim tvarima i hranjivim sastojcima. Jedan od njih, a sve poznatiji u razvoju kozmetike, jest i resveratrol.

Fitokemikalija koja štiti biljke (i naš organizam)

Kao i u većini slučajeva, ovaj antioksidans pomalo čudnog naziva nalazi se u brojnim, nama dobro poznatim i omiljenim namirnicama. Resveratrol tako možete pronaći u bobicama crnog grožđa, vinu, borovnicama i brusnicama, kikirikiju, pistaciju, a sadrži ga i kakao te tamna čokolada. Kod biljaka, ovaj je moćan bioflavonoid zaslužan za borbu protiv gljivičnih oboljenja, sunčevog zračenja i oštećenja.

Općenito gledajući, bioflavonoidi su poznatiji pod nazivom fitokemikalije. Postoji niz različitih bioflavonoida, a barem i manji postotak ovih moćnih "biljnih" kemikalija sadrži svako voće i povrće. Nalaze se i u začinima i čajevima, orašastim plodovima te nekih vrstama sjemenki. No, što bioflavonoidi točno čine za nas? Zapravo, štošta. Osim što povećavaju učinkovitost i bolju apsorpciju vitamina C iz voća i povrća, štite zdravlje naših krvnih žila, umanjuju simptome sezonskih alergija, sprječavaju nastanak masnica.

Moćan antioksidans za svjetliju i svježiju kožu

Zbog svojih specifičnih svojstava, resveratrol u konačnici, osim kao suplement u prehrani, polako ali sigurno pronalazi i svoju jedinstvenu ulogu u razvoju inovativnih kozmetičkih formulacija. Istraživanja učinkovitosti i dalje se provode, no može se reći kako je tajna resveratrola u njezi kože "otkrivena" studijom autorskog tima Reagan-Shaw, Mukhtar i Ahmad iz 2008. godine. Studija je potvrdila kako ova fitokemikalija od UV zračenja može zaštititi i našu kožu.

Osim što dugoročno naš ten čini otpornijim na utjecaj sunčevih zraka, resveratrol ima antioksidativna svojstva. Stanice kože štiti od oksidativnog stresa, odnosno slobodnih radikala, a pritom je i vrlo umirujućeg djelovanja. Djeluje protuupalno, umanjujući vidljivost površinskog i mjestimičnog crvenila kože. Lista ide i dalje – ovaj snažan bioflavonoid izuzetno dobro djeluje na posvjetljivanje kože i ujednačavanje njezine teksture, bolje od obične askorbinske kiseline (vitamina C) koji se može pronaći u formulacijama seruma s niskom razinom stabilnosti. Resveratrol našu kožu štiti i od razvoja bakterija i gljivica, time prevenirajući upalna stanja i razvoj nepravilnosti u vidu prištića i akni.

Obnovite kožu dok spavate

Kliničko istraživanje iz 2014. godine autora Farris, Yatskayer, Chen, Krol i Oresajo donijelo je još zanimljivih zaključaka. Ustanovili su da je primjena preparata s resveratrolom tijekom 12 tjedana značajno ublažila pojavu finih linija i bora, koži vratila čvrstoću, sjaj i mekoću te povećala debljinu samog dermalnog tkiva. Prema svim dostupnim studijama, resveratrol se pokazao kao izuzetno moćna i sigurna aktivna tvar u prevenciji preuranjenog starenja kože i djelovanja vanjskih utjecaja te stresa. Snagu resveratrola svakako će vam donijeti pokoja čaša crvenog vina i kockica tamne čokolade, ali pravi učinak na zdravlje i izgled kože potaknut ćete noćnom njegom u vidu seruma.

 

resveratrol-02

 

Resveratrol i retinoid za njegu na kvadrat

Dobro je poznato kako se tijelo tijekom sna odmara, oporavlja i obnavlja, a ovom namjenskom njegom taj ćete proces na koži dodatno osnažiti. Ovaj se moćan kozmetički sastojak često "uparuje" s drugim aktivnim tvarima s kojima se vješto nadopunjava i djeluje na specifične potrebe kože. Jedna od takvih aktivnih tvari su i retinoidi, poznatiji kao različite forme vitamina A koji izuzetno dobro ublažavaju bore, djeluju protiv akni i hiperpigmentacije te uravnotežuju ten. Ipak, imajte na umu kako resveratrol u kombinaciji s retinoidom valja izbjegavati u trudnoći i tijekom razdoblja dojenja, a preporučljivo ih je koristiti isključivo u večernjoj rutini njege, kako bi se izbjegla moguća preosjetljivost kože na sunčevo zračenje.

 Moćan resveratrol pronađite u Olival Vitaminskom serumu R².

Natrag na blog