VODIČ za njegu zrele kože – što (sve) usvojiti, a na što pripaziti

VODIČ za njegu zrele kože

Svako razdoblje života nosi svoje izazove, pa tako i kad je njega kože u pitanju. Tijekom godina naš najveći organ doživljava brojne promjene individualne prirode. Opadaju razine kolagena i elastina, javlja se dehidracija i osjetljivost, osjećaj suhoće, a tu su i različite pojave poput hiperpigmentacija, bora i finih linija. Starenje kože u jednu je ruku neminovno i posve prirodno, a složit ćete se kako prava ljepota ionako dolazi iznutra. Međutim, kvalitetne životne navike i promišljena, dosljedna njega zrele kože svakako će učiniti razliku i donijeti nezanemariv osjećaj zadovoljstva. U nastavku doznajte prijedloge kakve korake usvojiti, na koje se proizvode fokusirati, a na što sve pripaziti.

Uvedite nježno čišćenje (bez sapuna!)

Svakoj je koži potrebno redovito i temeljito čišćenje, a zrela koža nije iznimka. Kvalitetni proizvodi kožu će očistiti od šminke, sebuma i nečistoća koje se na njoj nakupe tijekom dana, a to će učiniti bez da je ostave beživotnom, suhom i zarobljenom u osjećaju svrbeža i zatezanja. Naravno, odabir proizvoda i same tehnike čišćenja ovisi o potrebama. Ako tijekom dana nosite proizvod za zaštitu od sunca i makeup, čišćenje bi bilo dobro obaviti prvo proizvodom za čišćenje šminke kao što je Njegujuće mlijeko Smilje, a zatim ostatke proizvoda i sitnijih nečistoća umiti uz lagani i pH prilagođen proizvod poput Micelarne pjene Smilje. U situacijama kad na licu nemate ništa od ostataka jutarnje njege, kožu je dovoljno prebrisati Micelarnom otopinom Smilje i umiti mlakom vodom.

Čišćenje lica

Već smo naveli sve razloge zašto sapun nije dobro rješenje za čišćenje lica, no nije naodmet podsjetiti kako ga karakterizira vrlo lužnata pH vrijednost – iznad 9, u odnosu na prirodni blagi kiseli pH naše kože. Ovaj se podatak odnosi na sve sapune, bili oni sintetički ili deklarirani kao "prirodni" – svaki je sapun sapun neovisno o podrijetlu sastojaka koje sadrži (primjerice, prirodna bazna ili eterična ulja) pa je za ovaj važni segment njege ipak mnogo bolje birati namjensku kozmetiku.

Pronađite njegu koja vas neće opterećivati (i vrijeme za sebe)

Znamo, u današnje je vrijeme teško pronaći svoj put među svim policama s kozmetikom, a pritom se ne pogubiti u svoj silini proizvoda koji se nude na tržištu. S druge strane, šira ponuda znači i širi izbor pa je mogućnost da pronađete baš taj jedan proizvod idealan za vašu kožu itekako veća. Pravilna njega ne znači da nužno morate koristiti dva seruma, dvije kreme, esenciju, tonik, ulje. Jedan serum, jedna krema i jedno ulje ili pak samo krema mogu donijeti mnogo pozitivnih promjena za kožu. Najbitnije je da tu rutinu prilagodite sebi, svojim željama i svojim potrebama i da je se držite. Cilj je da se osjećate dobro imajući vlastiti mali ritual njege.

Ako je koža uravnotežena, bez značajnije suhoće, dehidracije ili jačih znakova starenja i ako joj je potrebna samo svakodnevna njega, odaberite Hranjivu kremu sa zelenom kavom ili Ekstra hidratantnu kremu Smilje. Ostatak njege trebaju činiti samo proizvodi za čišćenje lica (prema potrebama) i proizvod za zaštitu od sunca. Ne zaboravite pritom njegovati i vrat, područje dekoltea te ruke. U slučaju da je to potrebno, u rutinu povremeno možete uvesti nježnu eksfolijaciju, odnosno kao što je Hranjivi piling Smilje - a kožu tijela počastiti suhim četkanjem prije tuširanja i mlijeka za tijelo.

Isprobajte serume (i ulja) koji će ciljati potrebe kože

Kod značajnije suhoće ili pojava kao što su bore, fine linije, dehidracija kože ili mrljice svakodnevnu je rutinu dobro obogatiti slojevitijom njegom. Serumi su proizvodi koji ne nadomještaju njegu koju pruža klasična krema, već svojim koncentriranim formulacijama i aktivnim sastojcima adresiraju točno određene i trenutne potrebe kože.

Peptidni serum P tako će ciljati vidljive znakove starenja i gubitak čvrstoće, Vitaminski serum C+ neujednačenost boje i teksture tena, Vitaminski serum RA akne i oštećenja od izlaganja suncu, dok će Hijaluron hidrator 4H vratiti prijeko potrebnu vlagu kod izrazito dehidrirane kože bilo kojeg tipa (čak i na području oko očiju). S druge strane, dehidriranu i tipološki suhu kožu nije loše "počastiti" malo jačom njegom u vidu Zlatnog ulja smilja kao zadnjeg koraka njege, budući da će je upravo takva specifična tekstura adekvatno nahraniti i spriječiti gubitak vlage.

Peptidni serum P

Zaštitite kožu od sunca kad je to potrebno

Zaštitni faktor 30 zimi i 50 ljeti izuzetno je bitna stavka što zdravlja kože, što njezinog svježeg izgleda u bilo kojem razdoblju života. Slobodno možemo reći da je redovito nošenje kreme ili fluida za zaštitu kože od sunca s UVA i UVB zaštitom možda i najbolja preventiva preuranjenog starenja kože, ali i iritacija, preosjetljivosti te druge kožne problematike kao što su hiperpigmentacijske mrlje. Također, SPF je često i "uvjet" korištenja serumske njege s aktivnim tvarima kao što su vitamin C, retinol (retinoidi), AHA/PHA/BHA kiseline. Pritom birajte namjenske proizvode. Puderi, mineralne BB kreme i slična kozmetika iz domene preparative u najvećem broju slučajeva neće pružiti adekvatnu i cjelovitu zaštitu od sunca zato što se ne nanose u dovoljnoj količini, ne reapliciraju tijekom dana, a često je i takav SPF dostatan samo prilikom vrlo niskog UV indeksa.

Posjetite dermatologa (čak i preventivno)

O važnosti zaštite kože od sunca sigurno će vam ponešto ispričati i dermatolog, kojem biste se trebali javiti barem jednom godišnje. Osim što će stručno i detaljno procijeniti stanje kože i izuzev činjenice da jedino liječnik može izvršiti dijagnosticiranje kroničnih oboljenja kože poput rozaceje, u ordinaciji imate priliku provjeriti i stanje madeža. Rizik od raka raste s godinama i uz pojedine navike, zbog čega bi i ovakvi pregledi trebali činiti važan dio brige o koži.

Natrag na blog