Top 7 najvećih zabluda u njezi kože (i zašto ih izbjegavati)

Top 7 najvećih zabluda u njezi kože

Sigurno ste nemali broj puta čuli ili pročitali kako je limun odličan u maskama za lice. Ili pak da pasta za zube instantno briše prištiće. U nastavku doznajte što će vam točno pomoći, a što poprilično odmoći u težnji da postignete zdravu, privlačnu i sjajnu kožu.

1. Masnoj koži ne treba krema

Radi se o mitu temeljenom na krivim pretpostavkama. Apsolutno svaka koža, pa i ona koja proizvodi najviše sebuma, tj. masnoće, zahtijeva određenu količinu hranjivih tvari i vode. Razlika mora biti isključivo u teksturi, odnosno sastojcima čistilica, seruma i krema koje koristite. Ako ste masnije kože, birajte preparativu koja nije komedogena, odnosno ne začepljuje pore pa ujedno ne uzrokuje nepravilnosti. Sreća u nesreći je ta da takva koža vrlo brzo pokaže što joj točno smeta. Zbog toga, u pravilu, odmah možete prepoznati odgovara li vam određeno ulje ili drugi sastojak u kozmetici. Osim toga, na internetu su dostupne brojne besplatne tražilice s kojima ćete lako provjeriti komedogenost, ali i druge detalje o sastojcima.

2. Tamnija koža ne može izgorjeti na suncu

Unatoč određenim opasnostima kojima isijava, sunce još uvijek ima niz nezamjenjivih prednosti. No, to ne znači da bismo na suncu trebali biti od jutra do večeri potpuno nezaštićene kože ili tek uz pokoji premaz maslinovim uljem. Uvriježeno mišljenje da tamnija koža ne trpi posljedice izlaganja sunčevim zrakama, itekako je krivo. Iako ima više melanina, svojevrsnih prirodnih štitova od sunčevog zračenja, ono i dalje utječe na stanice kože te prodire duboko u njezine slojeve. Zaštitni faktor vam je zato potreban tijekom prvog, ali i petnaestog sunčanja u sezoni.

3. Maske iz kućne radinosti su bolje od kupovnih

Razne stranice i časopisi naprosto vrište receptima i poticajima za izradu prirodne kozmetike od sastojaka koje imate u vlastitoj kuhinji. Analogija da je ono što jedete dobro za vašu kožu možda dobro zvuči, ali, nažalost, nema dobro uporište u istini. Upravo suprotno – sastojci poput limuna i cimeta na koži se ponašaju kao iritansi. Štete cjelovitosti površine kože, a kod one osjetljivije mogu potaknuti i alergijsku reakciju. Dobar primjer je i pasta za zube. Sastojke poput mentola i drugih agresivnih tvari svakako ne bi trebalo aplicirati na upaljenu površinu, što prištić u svojoj srži i jest.

Također, ono što je prirodno ne mora uvijek biti idealno za topičko nanošenje. Primjerice, ako krema iz kućne radinosti ne sadrži konzervanse i ručno je pakirana, uvijek postoji mogućnost užegnuća ili, još gore, onečišćenja bakterijama zbog nekontroliranih uvjeta pakiranja. Dobra procjena proizvoda, sastojaka, pa i same ambalaže, ključ je lijepe kože.

4. Pojava akni ovisi samo o krivom odabiru kozmetike

Nabavili ste novu kremu pa ste je, uz novi gel za pranje lica i serum, radosno uveli u rutinu. No, nakon dan, dva na čelu vas dočekuju nizovi prištića pa odmah zaključujete da se uzrok sigurno krije upravo u kremi u koju ste imali toliko vjere. Nažalost, takva „dijagnostika“ nipošto nije pouzdana. Zašto?

Zato što i može i ne mora biti točna. Da biste bili apsolutno sigurni u to da je upravo određeni kozmetički proizvod uzrok vaših muka po koži, to morate testirati. U prijevodu, morate se vratiti na uobičajenu rutinu njege, a potom opet uvesti kremu u koju sumnjate, bez dodatnih novih proizvoda u rutini. Osim toga, na pojavu nepravilnosti utječe popriličan niz čimbenika, od menstrualnog ciklusa, hormonske slike, prehrane do vremenskih uvjeta, čak i odjeće i modnih dodataka koju nosite.

5. Kozmetiku treba birati isključivo prema godinama

Police drogerija i ljekarni sve su punije raznih kozmetičkih preparata i njihovih izvedenica. Ironično, no kako ponuda raste, sve nam je teže pronaći ono što tražimo, a to je obično -„najobičnija“ krema za lice. Naravno, industrija ljepote potragu je odlučila olakšati grubom podjelom njege prema godinama. I iako ona nije posve kriva, svaka je koža drukčija pa drukčije i proživljava neminovan proces starenja. Gubitak čvrstoće i tonusa tako će netko doživjeti u 35. godini, dok će se kod druge osobe javiti tek u trećoj dobi. Iz tog je razloga važno slušati vlastito tijelo, kožu i pravovremeno odgovarati na njezine zahtjeve.

6. Hiperpigmentacija se javlja samo kod starije kože

Možda ćemo vas razočarati, ali dosadne mrlje različitih veličina nisu rezervirane samo za zrelu kožu. Hiperpigmentacija se, zapravo, vrlo lako pojavi, a vrlo teško uklanja. Pogotovo ako se namjenski preparati za njihovo ublažavanje ne koriste dosljedno, prema preporučenim uputama i bez kontinuirane zaštite od sunca.

Srećom, osim kemijskim pilinzima i drugim, ponešto agresivnijim tretmanima, mrlje se mogu ublažiti i potpuno prirodnim uljima. No, prije svega, važno je da se oboružate strpljenjem, ali i da pravilno utvrdite porijeklo mrlje. Mrlje nastale zbog izlaganja suncu, zarastanja ozljede, ali i zbog promjena hormonalne slike u trudnoći i menopauzi lakše je ublažiti nego one s kojima se rodimo. Osim toga, nije svejedno ni koliko je mrlja stara, pa ni na kojem se mjestu nalazi.

7. Šminka ne smeta, pogotovo ako se temeljito uklanja

Tvrdnja da koža diše ili „mora disati“ nikako ne stoji. No, s druge strane, za nju svakako nije dobro da je većinu dana pokrivena slojem pudera i drugih dekorativnih nanosa. To se posebice odnosi na podloge koje su sve popularnije, a na sebi nose oznake dugotrajnosti predočene u satima. Kad god možete, budite bez šminke, a umjesto svojevrsne maske koja za kožu ne čini ništa dobrog, na licu radije nosite CC kremu. Jednakom će snagom ujednačiti eventualno crvenilo i razlike u nijansama tena, a usto koži priuštiti prijeko potrebnu vitaminsku, hranjivu njegu i vlagu, poput uobičajene kreme za lice.   

Natrag na blog