Njega protiv bora: Kad krenuti i na što sve obratiti pažnju

Njega protiv bora: Kad krenuti i na što sve obratiti pažnju

Od svih koraka njege, odabira kozmetike i zdravih navika, usporavanje starenja kože tema je koja budi bezbroj pitanja. Izdvojili smo dva najčešća i na njih odgovorili, a u nastavku pronađite sve važne detalje.

Utječite na ono što možete

Starenje kože sasvim je prirodan, a i poprilično nezaustavljiv proces. To ne znači da biste se trebali olako prepustiti u ruke (i pod zub) vremena. Da, koža će vam zapamtiti svako cjelodnevno “roštiljanje” na plaži, odlazak na spavanje sa šminkom ili pak agresivno čišćenje. Pa, iako genetsku ili pak hormonsku sliku ne možete tako lako promijeniti, možete poraditi na svojim odlukama i navikama. Kvalitetna njega kože i prevencija bora zapravo je stvar perspektive – koliko joj se posvetite, toliko će vam i vratiti u svom punom sjaju.

Možda ćemo vas razočarati, ali nijedna vam krema protiv bora, koliko god kvalitetna bila, neće zamijeniti kontinuiranu i dosljednu brigu o svom zdravlju. Ipak, bez dobre, kvalitetne kreme nema ni zdrave i lijepe kože! Dobra je vijest da za takvu brigu nikad nije kasno. Kada i kako s njom započeti? Tu nema pravila i točnog odgovora. Naše potrebe kože, vanjski utjecaji, predispozicije i navike potpuno su individualne i promjenjive. S druge strane, postoje opće smjernice koje svakako valja pratiti.

Radije krenite prije nego poslije

U dvadesetima bi kvalitetna briga o koži trebala obuhvaćati svakodnevno čišćenje lica, dobru zaštitu od sunca, izbjegavanje proizvoda s alkoholom visoko u sastavu i, naravno, dovoljnu hidratantnu kremu koja će ublažiti sve moguće nepravilnosti.

Sljedeće, treće desetljeće života u pravilu označava vrijeme za nešto kompleksniju, ali nipošto kompliciraniju njegu. Obraćajte pozornost na sastojke, uvodite nove aktivne sastojke (hijaluron, ulja) i nove proizvode, ali ih svakako testirajte pojedinačno, jednog po jednog.

 

Olival - zelena kava

 

Od 35. godine u rutinu možete uvesti nove aktivne tvari i “poigrati se” nešto inovativnijim proizvodima kao što je Olival linija proizvoda za njegu lica s uljem zelene kave. I dalje je važno da dosljedno pratite sve korake njege, od čišćenja do vlaženja i hranjenja, a po potrebi ubacite i dodatan serum ili ulje.

Možda i najveće promjene u strukturi i teksturi doživljava zrelija koža. Da biste odgovorili na sve njezine zahtjeve, od rješavanja hiperpigmentacije do dnevne i noćne njege, važno je da birate što prirodnije proizvode bogate teksture i hranjivih sastojaka, koji će obnoviti hidrolipidni sloj i vratiti joj prijeko potrebnu vlagu.

Prvo zdravlje, onda ljepota

Detalji mnogo znače. Važno je i da dovoljno spavate i da pijete dovoljno vode. No, osim dobro znanih čimbenika, tu su i odluke uz koje ćete razliku osjetiti i na koži. Jedite zdravo i raznoliko, uživajte u fermentiranoj hrani i domaćem kefiru, sezonskom voću i povrću. Konzumirajte manje alkohola koji isušuje vaše tijelo, ali i manje (industrijskog) šećera koji je štetan u svakom pogledu.

U prehranu ubacite više dobrih masnoća kao što su maslinovo ulje i avokado. Izbjegavajte odlazak na sunce bez zaštitnog faktora, a solarij jednostavno – prekrižite. Krećite se, bavite stvarima i aktivnostima koje volite, družite se i opuštajte s ljudima koje volite. Sve to čini recept za dobro zdravlje, a ono donosi i lijep izgled i zdravi sjaj kože.

Očuvajte mladolik vrat, dekolte i ruke

Kad pomislimo na usporavanje starenja i njegu protiv bora, uglavnom mislimo na lice. No, godine se zapravo najčešće i najbrže vide na vratu, dekolteu i rukama. Tanja, osjetljivija koža iznad grudi te stalna izloženost naših ruku raznim uvjetima, što radnim, što vremenskim, uzrok su prvih, obično i uranjenih znakova starenja.

Ublažite ih što hranjivijom njegom s prirodnim masnoćama poput Zlatnog ulja smilja, koju ćete nanositi preko noći i tako koži dozvoliti da u potpunosti upije proizvod. I zapamtite, čišćenje, piling i maska nisu rezervirani samo za vaše čelo i obraze! Priuštite pokoji tretman i zanemarenim dijelovima kože, rezultati će vas iznenaditi.

Natrag na blog