Može li se retinol koristiti ljeti (i kako)

Može li se retinol koristiti ljeti i kako

Informacija da se retinoidi, kolokvijalno zvani "retinolom" po jednom od oblika vitamina A, ne koriste ljeti vrlo je česta. Međutim, sama po sebi je i pogrešna. Retinoidi se smiju i mogu koristiti čak i u najtoplijim razdobljima godine. Ništa nije jednostavno, pa i tu postoje iznimke i pravila koja je važno slijediti kako biste kožu adekvatno zaštitili, a ujedno svom preferiranom obliku retinoida pružili optimalne uvjete za ostvarenje učinka.

Nastaviti s retinoidima da, uvoditi ih – baš i ne

Ako proizvod s ovim sastojkom koristite duže vrijeme, već ste prošli inicijalnu fazu prilagodbe, a možda i tzv. fazu čišćenja kože. To znači da već uživate u prvim benefitima ovakve njege, a onda sigurno znate i glavna pravila kad je ovaj zlatni standard njege u pitanju. Pogađate, minimalistički ostatak rutine i maksimalna zaštita od sunca!

Nastavak njege retinoidom posebice pogoduje problematičnoj koži sklonoj aknama i komedonima kod koje se vrlo često događa i nešto jača faza čišćenja (purging). Jednostavnim riječima rečeno, ova se faza događa zbog specifičnosti samih retinoida kao skupine sastojaka koja ubrzava staničnu izmjenu. Cijeli "životni vijek" akne može trajati od 2 sve do 6 tjedana prije no što se pojavi na koži. Retinoidi taj proces (stanične izmjene) uvelike ubrzavaju što rezultira i bržim nastankom nepravilnosti, a onda i dojmom kako je došlo do pogoršanja stanja kože. Ovakve su faze privremene i traju dok se koža se iščisti. Kod duljeg prekida primjene, pogotovo ako se proizvod prethodno nije koristio kroz duže vrijeme, faza čišćenja se može ponoviti kao da se nikad nije ni dogodila. U većini slučajeva zato je bolje slijediti pravila još bolje no inače i s retinoidima jednostavno nastaviti druženje kroz ljeto.

S druge strane, uvođenje retinoida može biti kompleksno, pogotovo ako kod određenih oblika i koncentracija kao što je slučaj s 0,1% retinala (retinaldehida) u Vitaminskom serumu RA. Ako do sada niste koristili retinoide, ljeto definitivno nije vrijeme da se upuštate u ovaj skincare maraton što njega ovim sastojcima itekako jest.  

Ako nastavljate s retinoidima, budite uvijek na oprezu

Iako retinoidi ne stanjuju kožu, već je čine osjetljivijom na sunce, najvažniji dio odluke o tome hoćete li nastaviti korištenje retinoida u ljetnim mjesecima je vaša svjesnost o vlastitim navikama, situaciji i tempu koji ćete si zadati. SPF je ključan korak svakodnevne ljetne njege, a pogotovo tijekom ljeta. Pravilna zaštita od UV zračenja podrazumijeva više faktora:

  • adekvatno i obilno nanošenje proizvoda (oko 2 mg/cm2 kože ili oko 1/4 žlice ili otprilike dvije bogate linije proizvoda povučene na unutarnjoj strani kažiprsta i srednjeg prsta za lice, uši i vrat)
  • obnavljanje zaštite tijekom dana istim proizvodom ili proizvodom u spreju nakon svakog kupanja, znojenja i brisanja ručnikom ili svaka 2 sata tijekom boravka na otvorenome
  • izbjegavanje aktivnog sunčanja, pogotovo od 11 do 17 sati
  • izbjegavanje solarija
  • nošenje kape, marame ili šeširića te naočala

Ako ste u startu svjesni da jedan od ovih faktora nećete ispoštovati, retinoidi ne bi trebali biti dio ljetne rutine, a pogotovo ne ako ste s istima tek početnik.

Pratite kožu i reagirajte po potrebi

Bazična rutina i retinoidi najbolji su prijatelji pa u većini slučajeva koži treba samo dvostruko čišćenje (otapanje SPF-a pa umivanje), dobra i nježna hidratacija i SPF. Rijetke su situacije u kojoj je koži, pogotovo kod većih koncentracija retinoida, potreban i snažan kemijski piling. Manje je više pa će proizvod kao što je Piling tonik temeljen na AHA i PHA kiselinama jednom u tjedan dana odraditi svoj posao – uz preskakanje retinoida tu večer. Ovo je pravilo intuitivne njege još važnije ljeti jer se potrebe kože mijenjaju usporedo s promjenama temperature, klime, pa i našeg raspoloženja i prehrane. Ako jedna rutina funkcionira tijekom zime, ne mora značiti da će "raditi" i tijekom 10 dana godišnjeg odmora. Pratite kožu i prilagodite njegu. Obično je potrebno vratiti rutinu na "tvorničke postavke" i aktivne sastojke ostaviti sa strane, a okrenuti se neutralnoj hidrataciji i obnavljajućim tvarima kao što su ektoin, peptidi, hijaluronska kiselina.

Prebacivanje na niže koncentracije - možda

Ponekad se postavlja pitanje je li tijekom ljeta potrebno (i poželjno) jači proizvod jednostavno zamijeniti blažim. Ni ovdje stvari nisu jednostavne, a jednoznačni odgovor ne postoji. Važno je uzeti u obzir činjenicu kako je svaki proizvod formulacija za sebe te koža s njom prvi put dolazi u doticaj. Drukčija formulacija nije nužno nešto loše – proizvod poput Vitaminskog seruma R² s nježnim oblikom retinoida, antioksidativnim resveratrolom i hijaluronskom kiselinom za hidrataciju može biti dobar odabir za večernju rutinu, uz kremu i zaštitu od sunca ujutro kao što je Professional krema za lice SPF 50. U svakom je slučaju, baš zbog te prve primjene, potrebno pažljivo pratiti upute samog proizvođača i ne uvesti proizvod prenaglo samo zato što sadrži deklarativno slabiji oblik retinoida.

Natrag na blog