Uručena donacija HMB-u za poboljšanje higijenskih uvjeta beskućnika

Uručena donacija HMB-u za poboljšanje higijenskih uvjeta beskućnika

Iako je osobna higijena temeljna potreba i pravo, u Hrvatskoj postoje ljudi koji nemaju osnovne higijenske uvjete. Početkom pandemije koronavirusa u ožujku prošle godine u Zagrebu je obustavljen prijem beskućnika u prenoćišta i prihvatilišta, pristup pučkim kuhinjama bio je teži no ikad zbog obustave javnog prijevoza, a jedina tri mjesta na kojima su se beskućnici mogli okupati također su zatvorila svoja vrata. Od tada pa sve do danas, provođenje osnovne svakodnevne higijene ostao je tekući problem, budući da je trenutna cijena jednog tuširanja i korištenja preostale javne kupaonice u Zagrebu (Ilica 8) u iznosu od 15 kuna nedostižna većini korisnika.

Kao jednog od vodećih proizvođača kozmetike u Hrvatskoj i lidera u proizvodnji certificirano prirodne kozmetike, u Olivalu nas je zaprepastila činjenica da u metropoli, ujedno i gradu u kojem živi i prema kojem gravitira najveći broj beskućnika u našoj zemlji, nije osiguran barem minimum higijenskih uvjeta. To smo, u suradnji s Hrvatskom mrežom za beskućnike, krovnom nacionalnom organizacijom za pomoć i unaprjeđenje života beskućnika, odlučili promijeniti.

U sklopu humanitarnog projekta #čistodaznaš, u razdoblju od 15.6.2021. do 15.7.2021. godine od svake smo webshop kupnje izdvajali 15 kuna – cijenu jednog korištenja javne kupaonice. Jedna kupnja, neovisno o potrošenom iznosu, značila je jedno kupanje za korisnike HMB-a. Neizmjerno smo sretni i ponosni što smo u navedenom razdoblju, uz pomoć i podršku svih vas koji ste prepoznali važnost ovog projekta, prikupili iznos donacije od 34.245,00 kuna. U srijedu 21.7.2021. u prostorijama Centra za pomoć i podršku beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva u zagrebačkoj Branimirovoj ulici, direktor tvrtke Olival Marijan Pojatina uručio je ček s prikupljenim iznosom i donaciju proizvoda potpredsjedniku Hrvatske mreže za beskućnike g. Zvonku Mlinaru. 

Podsjećamo, o broju beskućnika u Hrvatskoj postoje samo podaci kojima raspolažu prenoćišta i prihvatilišta, a procjene se kreću od 2.000 do 10.000 osoba ovisno o definiranju pojma "beskućnik". Hrvatska mreža za beskućnike za procjenu broja beskućnika koristi definiciju Ujedinjenih naroda koja razlikuje dva tipa beskućništva - apsolutno i relativno. Prema toj procjeni u Hrvatskoj je najmanje 2.000 apsolutnih beskućnika. Riječ je o ljudima koji nemaju krov nad glavom, koji spavaju na otvorenom, u vozilima, napuštenim zgradama ili drugim mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje, a taj broj se samo od početka ove godine povećao za 100 ljudi. Glavni grad Hrvatske ujedno je i glavni grad beskućništva, budući da se procjenjuje kako je samo u gradu Zagrebu oko 700 apsolutnih beskućnika. Oko 30% njih došlo je iz drugih krajeva zemlje zbog lakšeg pristupa osnovnim potrebama kao što je prehrana, ali i u bijegu od osude manjih sredina.

Donacijom od 34.245 kuna beskućnicima o kojima skrbi HMB zajedničkim smo snagama osigurali minimalno šest mjeseci redovite osobne higijene. To je, toplo se nadamo, samo prva etapa humanitarnog projekta #čistodaznaš i početak još konkretnijih pozitivnih promjena kojima stremimo. Hvala vam!

Natrag na blog