VODIČ: Kako ublažiti (i spriječiti) akne na leđima

Kako ublažiti i spriječiti akne na leđima

Akne u tinejdžerskoj, ali i u odrasloj dobi nažalost nisu “rezervirane” samo za lice. Ova se pojava zapravo prilično često javlja i na području tijela, posebica leđa, što osim fizičke nosi i psihičku nelagodu. Neugodnost koju donosi moguće i ublažiti i prevenirati, no uvijek je potreban cjelovit pristup koji prvenstveno znači promjenu navika.

Akne predstavljaju svojevrstan poremećaj normalne funkcije kože povezan s unutarnjim stanjem organizma. Njihovu pojavu zapravo možemo promatrati kao svojevrsnog pokazatelja prisutstva određene neravnoteže. Nastaju kao odgovor na kompleksan proces više čimbenika u našem tijelu – od same prirodne prisutnosti bakterije Cutibacterium acnes, preko pojačanog lučenja masnoće (sebuma) uslijed hormonalnog disbalansa do narušene funkcije kože da se oslobađa odumrlih stanica te drugih faktora koji se ponajviše tiču životnog stila.

Pod utjecajem porasta androgenih (tzv. muških) hormona žlijezde prisutne u koži počinju pojačano lučiti sebum, a u isto vrijeme odumrle stanice kože se ne otpuštaju s lakoćom s površine, već nakupljaju, gomilaju i ispunjavaju prostor folikularnog kanala. Uz bakteriju Cutibacterium acnes (nekadašnja P. acnes) koja sad ima idealno "skrovito" mjesto za razmnožavanje, a i "katalizatore" kao što su brza hrana, potencijalno komedogena kozmetika, stres i genetska predispozicija nastaje upalni proces koji rezultira aknama. Štoviše, znanost je pokazala kako je sebum kod osoba pogođenim aknama drukčijeg sastava i gušće, viskoznije teksture koja sama po sebi još jače začepljuje folikule i čini ih idealnim plodnim, anaerobnim tlom za razvoj upale.

Prilagodi kozmetiku i uvedi ciljane proizvode

Kao i koža lica, koža tijela treba redovitu i temeljitu njegu. U prvom je redu to redovito tuširanje, naročito u trenucima pojačane tjelesne aktivnosti, znojenja i općenito tijekom ljeta kad vladaju visoke temperature. Preporučljivo je koristiti nježne, neisušujuće gelove za tuširanje bez jačih tenzida (SLS, SLES) i dodanih mirisa i boja, budući da potencijalno (i kumulativno) mogu biti okidači za dodatnu iritaciju. Iako mnogima još uvijek predstavlja naviku, običan sapun nije dobar odabir zbog svog pH koji nije srodan koži – isušit će je, a pritom narušiti zdravlje hidrolipidne barijere što posljedično opet vodi do mogućeg jačeg lučenja sebuma. Osim toga, pripazi na proces pranja kose. Peri je u nagnutom položaju koji će spriječiti da okluzivne teksture maski i regeneratora završe na leđima.

Većinu akni (izuzev težih oblika koje je potrebno liječiti oralnom terapijom) moguće je tretirati lokalno. Osim benzoil peroksida, retinoida i drugih aktivnih tvari, umirivanjem upale pomoći će i AHA ili BHA kiseline. Lagani kemijski piling dvaput do triput tjedno pročistit će pore i kožu osloboditi nakupljenih odumrlih stanica kože, a time i "zaustaviti" proces nastanka akni. Salicilna, odnosno BHA kiselina u tom je slučaju izvrstan odabir budući da ima antimikrobno i protuupalno svojstvo, može se koristiti i ljeti (uz obavezan SPF), a postupno će ublažiti i vidljivost postupalnih mrlja. Važno je odabrati nježniji piling kao što je Mikroeksfolijant koji neće biti suviše abrazivan, a nakon eksfolijacije kožu hidratizirati i nahraniti teksturalno nježnim i laganim proizvodima za njegu.

Ako je potrebno, uvedi dvostruko čišćenje

Kod akni na tijelu (leđima, nogama, ali i prsima), pogotovo dok traje sezona sunčanja i korištenja proizvoda za zaštitu od sunca koji ponekad mogu rezultirati začepljenjem pora na reaktivnoj koži, dobro je pripaziti na kvalitetno čišćenje. U tome, recimo, može pomoći i rutina koja se inače primjenjuje na koži lica. Nježno uklanjanje većih nečistoća micelarnom otopinom, pa zatim pranje kože nježnim gelom kožu neće isušiti, neće joj narušiti prirodan pH, a spriječit će nastanak novih nepravilnosti.

Budi na oprezu sa suncem (i visokim temperaturama)

Nije rijetkost da se nepravilnosti u ljetno doba pokušavaju prikriti pojačanim sunčanjem. Ponekad i dođe do privremenog poboljšanja, no vrlo često uslijedi i pogoršanje koje može rezultirati mrljama, nejednakim tenom, novim upalama, čak i ožiljcima. Kožu je zato važno dosljedno mazati preparatima za cjelovitu UVA i UVB zaštitu, pogotovo dok se koriste topikalni lijekovi ili preparati s kiselinama. Dok vladaju visoke temperature, svakako je potrebno pripaziti i pojavu tzv. mehaničkih akni (Acne mechanica) koje mogu nastati u kombinaciji s trenjem. Izbjegavanje nošenja teških ruksaka, gustih sintetičkih materijala i pripijene odjeće jedna je od stavki koja će pomoći u prevenciji, baš kao i redovito pranje ručnika i posteljine bez dodanog omekšivača.

Prehranu temelji na povrću i voću

Iako te pokoja kockica (tamne) čokolade neće dovesti do akni na leđima, danas je jasno kako na stanje kože itekako utječe prehrana. Mliječni proizvodi (ponajviše mlijeko i sirevi) te brza hrana prepuna šećera, jednostavnih ugljikohidrata i trans-masti dovode se u vezu s aknama jer naprosto stvaraju “ozračje” pogodno za njihov razvoj. Nezdrava prehrana dugoročno može rezultirati posljedicama u vidu crvenila, bržeg i jačeg mašćenja (lučenja sebuma) te otežavanja procesa prirodnog ljuštenja odumrlih stanica kože. Fokus na zdravim, cjelovitim i maksimalno neprerađenim namirnicama zato je tijekom liječenja akni, ali i dugoročno, dobro uvrstiti u svoju svakodnevicu.

Potraži pomoć liječnika i stručnjaka

Ako se pojava akni ne smiruje, a upale se nastavljaju javljati bez obzira na topikalne terapije te druge mjere predostrožnosti, nije naodmet zatražiti liječničku pomoć. Danas su akne obično rezultat stresa i hormonalnih promjena u tijelu koje je potrebno uravnotežiti zbog dobrobiti cijelog organizma, a onda i kože kao našeg najvećeg organa. Osim toga, kopanje i istiskivanje potrebno je izbjegavati u svakom obliku, a eventualno mehaničko čišćenje prepustiti rukama iskusnih dermatoloških stručnjaka koji će znati kako sanirati stanje i prevenirati pogoršanje.

Natrag na blog