Što je NATRUE certifikat i zašto je bitan za prirodnu kozmetiku

Što je NATRUE certifikat i zašto je bitan za prirodnu kozmetiku

Prirodna kozmetika, što jednostavnijih formulacija i izvornijih sastojaka, danas je u njezi kože i kose sve češći imperativ. No, što nam jamči da je proizvod zbilja prirodan kao što se navodi na njegovoj ambalaži? Najtočniji pokazatelj upravo su neovisna priznanja kao što je NATRUE certifikat za prirodnu i organsku kozmetiku.

Ovaj certifikat izdaje neprofitna i neovisna organizacija The International Natural and Organic Cosmetic Association sa sjedištem u Belgiji. Osnovana 2007. godine, organizacija je posvećena zaštiti i promociji prirodne i organske kozmetike diljem svijeta. Njihov je cilj podržati kvalitetu i korištenje prirodnih sirovina, a time i vidljivost proizvođača koji ispunjavaju najviše standarde kvalitete i integriteta u razvoju i izradi prirodne kozmetike.

kolekcija Smilje

Od prirodnih sirovina do održivosti proizvodnje

NATRUE certifikat moguće je dobiti isključivo uz prolazak svih strogo propisanih kriterija i praćenje NATRUE standarda, ali i usklađivanje proizvodnog procesa. NATRUE standard je razvijen od strane NATRUE Scientific Committee Criteria and Label, periodično se revidira, razvija i usavršava.
NATRUE piramida
Temeljni principi NATRUE certifikacije su sljedeći: 
  • dopušteni su isključivo prirodni sastojci organskog porijekla, sastojci derivirani iz biljnih izvora te bioidentični sastojci

  • isključeni su sastojci sintetičkog, odnosno umjetnog porijekla

  • isključena je voda kao prirodan sastojak kako se ne bi umjetno “pumpao” postotak prirodnih sastojaka u formulacijama

  • potiče se održivost u proizvodnji, korištenje reciklabilne ambalaže te dugoročna predanost kriterijima organizacije

NATRUE certifikat

Da bi certifikacija prepoznatljivim logotipom ženske siluete bila moguća, također je potrebno da barem 75% proizvoda iz predmetne kolekcije koju proizvođač želi certificirati, bude u skladu sa zahtjevima i standardom organizacije.

Prvi NATRUE u Hrvatskoj i šire – kolekciji Smilje

Od 2007. godine do danas preko 270 proizvođača prirodne kozmetike postalo je dijelom NATRUE obitelji, a proizvodi certificirani ovim vrijednim certifikatom prisutni su u tridesetak zemalja svijeta. Jedna od tih zemalja je i Hrvatska. Od svojih samih početaka 1994. godine, Olival se u izradi kozmetike vodi za visokim standardima izrade i što čišćim, izvornijim sastojcima lokalnog porijekla. Prvenstveno su to hranjiva ulja među kojima se ističe pionirska upotreba vječno omiljenog ulja smilja u izradi proizvoda za njegu.


Proširenjem kolekcije Smilje i ostatka asortimana, prirodan slijed razvoja ovog segmenta postala je certifikacija NATRUE priznanjem. Olival je NATRUE certifikat dobio 2014. godine, a ta je potvrda kvalitete bila prva u Hrvatskoj i regiji. U ovom trenutku certifikat za prirodnu i organsku kozmetiku nosi 15 proizvoda za njegu lica i tijela iz kolekcije Smilje te 3 prirodna tekuća sapuna za ruke

Natrag na blog