Ektoin: Super hidratacijski sastojak koji vrijedi uvrstiti u rutinu

Ektoin: Super hidratacijski sastojak koji vrijedi uvrstiti u rutinuu rutinu

Uz hijaluronsku kiselinu, u kozmetici danas postoji još iznimno vrijednih sastojaka koji sami, a i u kombinaciji s hijaluronom, dokazano djeluju na hidrataciju kože. Jedan od njih je ektoin čiji je put započeo zaštitom tjelesnih sluznica, a završio formulacijama proizvoda koje je itekako dobro koristiti u njezi kože.

AMINOKISELINA IZ PUSTINJE

Ektoin je vrsta aminokiseline ekstremolitske naravi. Ekstremolit je zbog načina na koji nastaje u prirodi – ovu tvar proizvode razne bakterije, mikroorganizmi i biljke kako bi se zaštitile u teškim uvjetima kao što su visoke temperature, suh zrak, ekstremno sunčevo zračenje. Po svojim kemijskim svojstvima ektoin je osmoprotektant. Ova tvar tako štiti niz bakterija poput Halorhodospira halochloris, kod kojih prvenstveno sprječava njihovo isušivanje. Otkrićem ektoina osamdesetih godina u pustinji Egipta, pomalo su se počeli otkrivati i svi potencijalni benefiti korištenja ove aminokiseline kod ljudi.

Ektoin je na “velika vrata” uveden kroz proizvode za olakšavanje nuspojava kod raznih alergija i drugih poteškoća s dišnim putevima, budući da s lakoćom ublažava iritaciju sluznice te joj vraća neophodnu prirodnu vlažnost. Djeluje na sve mukozne membrane u ljudskom tijelu, uključujući one u očima, plućima, nosu i grlu.

Hijaluron hidrator 4H

ŠTITI OD ISUŠIVANJA, UMIRUJE I JAČA

Kako štiti sluznicu, ektoin tako štiti i kožu. Dokazano je kako osmolitskim djelovanjem koži pomaže održati idealan balans hidratacije stanica, dok je istovremeno štiti od vanjskih utjecaja. Kako ektoin jača hidrataciju kože? Jednostavnim rječnikom, djelovanje ektoina može se opisati kao hidroregulacija, odnosno uspostava ravnoteže vode i koncentracije soli prisutne u njezinim slojevima. Stabilizira proteine osiguravajući da svaka građevna jedinica kože na sebi ima određenu količinu vlage, što je posredno i štiti od raznih utjecaja. Brojna istraživanja, kao ono iz 2008. godine koje su proveli Graf, Anzali, Buenger i Pfluecker, potvrdila su svestranu ulogu ektoina kao svojevrsnog prirodnog zaštitnika stanica kože.

Potvrđeno je kako ovaj vrijedan sastojak u kozmetici djelovanje najbolje pokazuje u zaštiti staničnih membrana od isušivanja uzrokovanih jakim surfaktantima, odnosno tenzidima koji služe tome da zapjene uobičajene gelove za čišćenje lica. Prema njihovim podacima, ektoin služi kao izvanredan ovlaživač s dugoročnim djelovanjem jer vezuje vodu na sebe, sprječava gubitak vode (transepidermalni gubitak vlage) i obnavlja hidrolipidnu barijeru kože. Osim što štiti stanične membrane, ektoin djeluje antioksidativno i restrukturirajuće, čime može prevenirati prve znakove oštećenja kože.

POTPORA HIDRATANTNIM KOMPLEKSIMA

Autori Buenger i Driller 2004. godine su utvrdili kako ektoin višerazinski sprječava fotostarenje nastalo zbog UVA zračenja. Takva su zaštitnička svojstva važna za svaku kožu, no ova tvar posebno može pomoći koži s poteškoćama kao što su hiperosjetljivost, suhoća, rozaceja te atopijski dermatitis.

Ektoin svoje mjesto zasluženo pronalazi u kozmetici, a idealan je u kombinaciji s drugim humektansima, tj. ovlaživačima kože kao što su hijaluronska i poliglutaminska kiselina. U formulaciji Hijaluron hidratora 4H dodatno podržava mehanizam uspostavljanja pravilne hidratacije kože, jača prirodnu barijeru, umiruje iritacije te produljuje učinak cjelokupnog kompleksa aktivnih tvari.  

Natrag na blog