Sve prednosti korištenja prirodnih šampona

Sve prednosti korištenja prirodnih šampona

Mnogo ljudi voli istraživati nove kozmetičke proizvode među kojima su "najlakši" za isprobati svakako šamponi. Međutim, često mijenjanje šampona i korištenje onih s nešto agresivnijim sastojcima može dovesti do ozbiljnih dermatoloških situacija. Stoga, evo što sve treba znati o šamponima, kao i o zdravom i njegovanom vlasištu i kosi.

Ako se ne pjeni, nije dobro?

Svi oni koji nisu vjerni samo jednom šamponu znaju da u svom eksperimentiranju s proizvodima katkada mogu naletjeti i na nešto zbog čega će se pokajati što su dali i jednu kunu. Na stranu ako se takva misao javi zbog, primjerice, nedovoljno cvjetnog mirisa. Kada se pojave pravi problemi poput iritacije, crvenila ili nepodnošljivog svrbeža, može biti već kasno. Najbolje je na vrijeme znati kako koji sastojak u šamponu djeluje i zašto je neke poželjno izbjegavati.

"Dok se dobro ne zapjeni, nije oprano dovoljno dobro", misao je kojom se često vodimo u pranju bilo čega, pa tako i kose. Međutim, ono na što baš ne obraćamo pažnju jest razlog zbog kojeg se šampon pjeni, odnosno ne pjeni.

Naime, šamponi se pjene zbog tenzida, odnosno surfaktanata. Riječ je o površinski aktivnim tvarima koje smanjuju površinsku napetost vode zbog čega dolazi do lakšeg stvaranja pjene. Tenzidi također pomažu u odvajanju ulja ili bilo kakve prljavštine od vode.

Ono što je poprilično česta pojava u svijetu šampona jest da se od svih oblika tenzida uglavnom koriste sulfati, i to natrijev lauril-sulfat (Sodium Lauryl Sulfate – SLS) i natrijev lauret-sulfat (Sodium Laureth Sulfate – SLES).

Upravo i SLS i SLES mogu biti potencijalno iritativni na osjetljivoj koži vlasišta i glave. Srećom, postoji alternativa tim sastojcima, a ona se krije u prirodnim šamponima koji u svom sastavu imaju manje "agresivne" tenzide.

Prirodni šamponi

Nježniji tenzidi čine razliku

Umjesto proizvoda koji sadrže SLS i SLES birajte one koju u svom sastavu kriju tenzid biljnog porijekla kao što je kokosov glukozid ili pak natrijev kokosov sulfat. Oni ne isušuju kožu ni sluznicu, a kosi će davati prirodan volumen i lako raščešljavanje. Ti tenzidi su nježniji, zdraviji i svakako ćete primijetiti razliku.

Prva razlika koju ćete primijetiti je ta da se takvi prirodni šamponi manje pjene. To ne znači da su "pokvareni", da ih trebate u većoj količini i sl. Prirodne šampone koristite kao i bilo koje druge.

Svaki Natural šampon ima kvalitetnu prirodnu bazu

Kada je riječ o Natural šamponima, njihov glavni adut svakako je jednostavna formulacija. Natural šamponi obogaćeni su prirodnim eteričnim uljima mente, lavande, ružmarina i sl. Osim toga, u njima se nalazi i hidrolizirani protein pšenice koji je certificirano bezglutenski, a svaki od šampona može se pohvaliti i time da je u potpunosti veganski.

Kada je svaki Natural šampon u svojim temeljima jednako kvalitetan i prirodan, preostaje jedino odabrati onaj prema potrebama vaše kose.

Tako se za oštećenu i suhu kosu savjetuje Natural menta i lavanda šampon. Osim što će vašoj kosi vratiti sjaj, eterično ulje mente dat će vam osjećaj svježine i poboljšat će cirkulaciju u vlasištu.

S druge strane, Natural ružmarin i limun šampon za masnu i normalnu kosu dugo poslije pranja kose ostavit će na vlasištu osjećaj koji pruža aromaterapija.

Za one koji imaju problem s posebno osjetljivim vlasištem, odličan odabir je Natural sensitive šampon koji će vlasištu vratiti balans.

Natrag na blog