Zašto sapun nije dobro rješenje za čišćenje lica (i što birati umjesto njega)

Zašto sapun nije dobro rješnje za čišćenje lica

Razne aktivne tvari, rutina koja uključuje 4,5 ili više proizvoda, uporno “mackanje” i posjeti kozmetičarki – ništa od navedenog ne može zamijeniti kvalitetno, redovito, temeljito i nježno čišćenje lica. Sapun, kao jedna od tekovina kozmetičke industrije prisutan je stoljećima, a njegove su karakteristike služile starim Rimljanima, Egipćanima i Keltima. I dok je često nezamjenjiv u dnevnoj higijeni ruku (što u krutom, što u tekućem obliku), u njezi lica itekako bi ga trebalo zamijeniti namjenskim, posebno prilagođenim proizvodima.

Glava, rep, sapun

Bazično poznavanje kemije nalaže da se ulje i voda ne miješaju. Obična voda ne može u potpunosti rastopiti šminku i sebum koji je koža izlučila, dok ulje može, no također ga nije moguće isprati isključivo vodom. Uzrok tome leži u činjenici da su molekule vode polarne, a ulja nepolarne te se te dvije faze samostalno nikad neće spojiti. Međutim, ono što ih spaja su tenzidi, odnosno surfaktanti (površinski aktivne tvari koje ublažavaju površinsku napetost vode u odnosu na zrak ili druge tvari). Specifična građa ovih kemijskih spojeva s polarnom (hidrofilnom) “glavom” i nepolarnim (hidrofobnim) “repom” omogućava im da se jednostavno uklope i emulgiraju, odnosno povežu obje faze. Iako tenzidi imaju više uloga u kozmetičkim proizvodima, od poboljšavanja teksture do otapanja, kod sapuna je najvažnija uloga čišćenja i pjenjenja.

pH vrijednost je zlata vrijedna

Sapun je obično izrađen od masti kojima se u procesu saponifikacije, u reakciji s lužinama dobiva konačan proizvod, a karakterizira ga također vrlo lužnata pH vrijednost – iznad 9. Štoviše, da bi sapun imao svoju funkciju, neophodan mu je visok pH jer bi se u suprotnom naprosto pretvorio u skupinu masnih kiselina koje više ne bi imale sposobnost pjenjenja i čišćenja. Ovaj se podatak odnosi na sve sapune, bili oni sintetički ili deklarirani kao “prirodni” – svaki je sapun sapun neovisno o podrijetlu sastojaka koje sadrži (primjerice, prirodna bazna ili eterična ulja). Također, svaki ima pH koji nije najbolji izbor za kožu, pogotovo ne za kožu lica. Pranje lica sapunom, a i soap brows najbolje je zaboraviti.

Obrani svoj “kiseli štit”

Iako pH kože varira u više smjerova (mijenja se odrastanjem, čak i razlikuje od područja do područja na tijelu) ove je vrijednost obično blago kisela. Od tuda potječe i naziv acid mantle koji označava svojevrstan “štit” kože. Ona se, upravo uz pomoć pH, na neki način brani od narušavanja hidrolipidne barijere, a time i zdravlja kože. Lambers, Piessens, Bloem, Pronk i Finkel (2006) došli su do zaključka da, iako pH raspon kože varira od 4.0 do 7.0, prirodna pH vrijednost je upravo negdje ispod 5, a da ta vrijednost čuva tzv. rezidentnu floru, točnije prirodno prisutnu mikrobnu kulturu[1]. S druge strane valja naglasiti kako za sad još nije jasan mehanizam dugoročnijeg utjecaja na pH kože.[2]

Potrebnu kiselost mogu poremetiti brojni čimbenici kao što su zagađenje, znojenje, dugi boravak na suncu, prirodna masnoća kože (sebum), tvrda vodovodna voda, prečesto pranje i/ili korištenje antibakterijskih proizvoda, čak i deterdženti i omekšivači koji se koriste u kućanstvu. U ovu skupinu spadaju i DIY pripravci s limunom, sodom bikarbonom o kojima smo već pisali u sklopu beauty trendova koje treba izbjegavati. Tu je, naravno, i sapun.  

Kolekcija Smilje

Biraj namjenske proizvode

Sapun može koristiti u svakodnevnoj higijeni ruku, naročito u doba epidemiološki pojačanih mjera, ali tekući sapuni s blažim tenzidima kao što su Decyl Glucoside, Coco-Glucoside, Cocamidopropyl Betaine i drugi dugoročno su kvalitetnija opcija. Međutim, koža lica je drukčija i zahtijeva još pomniju njegu, a dvostruko čišćenje u večernjoj rutini zlatni je standard kvalitetnog pristupa.

Dvostruko čišćenje pretpostavlja dva koraka - skidanje šminke, proizvoda sa SPF-om i većih nečistoća, a potom umivanje ostataka nečistoća gelom ili pjenom.

Unatoč mitu koji se aktivno prenosi, dvostruko čišćenje ne podrazumijeva isključivo kombiniranje uljnog čistača u prvom, pa zatim proizvoda za umivanje u drugom koraku. Uljni čistači, prvenstveno teksturalno, neće odgovarati svima, a isključiti mogućnost dvostrukog čišćenja laganim mlijekom ili micelarnom otopinom pa zatim gelom ili pjenom pomalo je nepravedno. Proizvodi iz kolekcije Smilje s NATRUE certifikatom idealan su odabir za nježno, blago i učinkovito čišćenje koje neće isušiti kožu, narušiti njezinu hidrolipidnu barijeru ili izazvati iritaciju. Međutim, ni dvostruko čišćenje nije za svakog. Preporučuje se kod uravnotežene, mješovite do masne kože, kod koža sklonih nepravilnostima, prilikom nošenja šminke i proizvoda za zaštitu od sunca, u rutini kada je potrebno kožu detaljnije očistiti od nečistoća. Ovakvu rutinu nije potrebno provoditi na kožama koje su izrazitije suhe, kserotične (kojima nedostaje emolijensa, odnosno lipida), u slučaju da se ne nosi šminka ili SPF (kojeg uvijek preporučamo!), kod vrlo oštećenih, iritiranih ili na bilo koji način izuzetnije kompromitiranih koža koje zahtijevaju prvenstveno dermatološki pristup. Također, dvostruko čišćenje je potrebno obavljati samo uvečer, u trenutku kad je lice puno nečistoća nakupljenih tijekom dana.

-------------------

[1] H Lambers, S Piessens, A Bloem, H Pronk, P Finkel. Natural skin surface pH is on average below 5, which is beneficial for its resident flora. Int J Cosmet Sci. 2006 Oct;28(5):359-70. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=Pronk+H&cauthor_id=18489300, pristupljeno 2.7.2020.

[2] H C Korting, M Kober, M Mueller, O Braun-Falco. Influence of repeated washings with soap and synthetic detergents on pH and resident flora of the skin of forehead and forearm. Results of a cross-over trial in health probationers. Acta Derm Venereol. 1987;67(1):41-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2436413/ pristupljeno 2.7.2020.

Natrag na blog